Tortikollis diğer bilinen adıyla ‘eğri boyun’ başı bir taraftan diğer tarafa çevirmemizi sağlayan kasta meydana gelen bir problem sonucu ortaya çıkıyor. Baş bir tarafa doğru eğilirken çene diğer tarafa doğru gidiyor.
BEBEĞİNİZ BOYNU EĞRİ DOĞABİLİR
Bebeklerde görülen tortikollis genellikle bebeğin anne karnındaki yanlış pozisyonundan kaynaklanır. Anne karnında başın yanlış pozisyonu nedeniyle boynun önünde bulunan kas hasar görür ya da kasın kan akımı etkilenir. Kasta meydana gelen hasar nedeniyle kas dokusu gerginleşir ve kısalır. Bu yüzden tortikollis olan bebeklerde baş bir tarafa doğru eğilir ve bebek başını tam olarak çevirmekte zorlanır. Başını diğer tarafa çevirmek istemez. Emzirme sırasında problemin olduğu taraftan beslenirken zorlanır. Bazı durumlarda yüzde asimetri, görme ve duyma problemleri de gelişebilir.
TORTİKOLLİS KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Kas ve sinir sistemi yaralanması geçiren herhangi bir kişide tortikollis görülebilir. Hatta rahatsız bir pozisyonda uyuduğunuzda sabah tortikollisle kalkabilirsiniz. Bu durum 1-2 gün içinde kendiliğinden düzelir. Bazen de boyun kaslarının uzun süreli spazmı (kramp) sonucu meydana gelir. Zamanla kısalan ve gerginleşen kasta ağrılar olur, günlük işlerinizi yapmakta zorlanırsınız. Orta yaşta ve kadınlarda daha sık görülen tortikollisin belirtileri yavaş başlar ve zamanla kötüleşir.
EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER
-
Başınızı tam olarak hareket ettiremezsiniz. -
Boyunda ağrı ve katılık hissi olur. -
Baş ağrısı sık görülür. -
Bir omuz diğerinden daha yukardadır. -
Boyun kaslarında şişlik vardır. -
Çene bir tarafa doğru dönmüştür.
Tortikollisi oluşmasını engellemenin bir yolu yoktur, ancak oluştuktan sonra daha ileri gitmesi engellenebilir. Manuel terapi tekniklerinden kas ve fasya gevşetme teknikleri ile etkilenen kasa uygulama yapılarak kasın normal boyutuna ulaşması sağlanır. Bununla birlikte kas kuvvetlenmesi gereklidir.
Bebeklerde egzersiz programı oyunla birlikte yapılır. Bebeğin başını diğer tarafa çevirmesi için çeşitli uyarılar verilir. Boyun kaslarına germeler yapılır. Birkaç ay sonra kastaki gelişme hissedilir. Bebeklerde ve çocuklarda tedavi daha kolaydır ve daha çabuk yanıt alınır.
Tedaviden yanıt alınamadığı bazı durumlarda cerrahi gerekebilir. Kas, cerrahi ile gevşetilir. Cerrahinin ardından mutlaka fizik tedavi gereklidir.”