Ülkemizdeki müzik piyasası birçok vakit eleştirilir ve kolay olmakla suçlanır. Yanlışsız, birtakım tanınan müzikler sahiden anlamsızdır. Fakat kimileri, ortadan yıllar geçse bile birkaç notasını duyduğumuz anda bizi duygusal bir fırtınanın içine sürükler. Zira bu müziklerin kıssaları vardır. Müziklerin öyküleri ne kadar derin olursa dinleyenlere hissettirdiği hisler da bir o kadar ağır oluyor.
Listemizdeki kimi Türkçe müziklerin kıssaları aslında ülkemizin de genel bir özetini sunuyor. Aşklarımızı, kayıplarımızı, acılarımızı, ömür gayretimizi en yeterli anlatan onlar oldukları için esasen yıllar geçse bile onlardan vazgeçemiyoruz. Listemizdeki müziklerin kıssaları nedir, kimin için, hangi şartlarda yazıldılar öğrendikten sonra bir daha bu müzikleri dinlerken daha da ağır hislerle dolacaksınız.
Çok sevilen birtakım Türkçe müziklerin kıssaları:
- Delikanlım - Yıldız Tilbe
- Hani Bekleyecektin - Hakan Altun
- Elfida - Haluk Levent
- 17 - Teoman
- Beni Unutma - Sezen Aksu
- Kod İsmi Bahtiyar - Ahmet Kaya
- Gülpembe - Barış Manço
- Mecnun Kızım Uyan - Şebnem Ferah
- Bal - Kaan Tangöze
- Firuze - Aysel Gürel
Elbet Yıldız Tilbe, ülkemizin en kıymetli bayan kelam muharriri olmakla kalmıyor, en kıymetli bayan şairlerinden biri olma unvanını da muvaffakiyetle taşıyor. O denli ki Delikanlım müziği, bir stad dolusu insanı ağlatarak müziğe eşlik ettirebilen tiptendir. Müzik ile ilgili iki rivayet var. Birincisine nazaran Yıldız Tilbe, erken yaşta hayatını kaybeden müzisyen sevgilisi Uzay Heparı için bu şarkıyı yazmıştır. İkinci rivayet ise evliliği bittikten sonra kocası için yazdığı istikametindedir. Lakin Delikanlım kelamının gençler için kullanıldığını düşünürsek birinci kıssanın gerçek olma mümkünlüğü daha fazla.
60 saniyeyi çok gören aşkına: Hani Bekleyecektin - Hakan Altun
Romantik müziklerin buğulu sesi Hakan Altun imzalı Hani Bekleyecektin müziği, kaybedilen vefasız aşklar akabinde birinci dinlenilen müziktir. Kıssası de bir o kadar vefasız. Hakan Altun askerliği sırasında o dönemki sevgilisini aramak için 17 gün telefon sırası bekler. Tam sıra ona gelip de sevgilisini aradığı vakit ‘Müsait değilim, sonra orta.’ karşılığını alır. Altun bu anı ‘Ben onunla konuşmak için 17 gün bekledim, o 60 saniyesini ayırmadı.’ halinde anlatıyor. Müzik ise olayın çabucak akabinde gözyaşları içinde yazılmış.
Tek hayali şarkıyı birlikte dinlemekti: Elfida - Haluk Levent
Elfida müziğini ne vakit dinleseniz, bunun bir aşk müziği olduğunu zannederseniz. Aslında değildir. Son yıllarda AHBAP platformu ile ismini duysak da aslında Haluk Levent uzun yıllardır muhtaçlığı olan insanların yanında olmaya çalışıyor. Bunlardan biri de 9 yaşında kanser hastası küçük bir kızmış. Elfida isimli bu küçük kız için bu türlü hoş bir müzik yaparken tek hayali, bu şarkıyı ona dinletmekmiş. Lakin maalesef, küçük Elfida bu şarkıyı duyamadan hayata gözlerini yummuş.
Şimdi bir çocuktu: 17 - Teoman
Rock dünyasının asi ve sıradışı yıldızı Teoman’ın 17 müziğini dinlediğiniz vakit bir gençlik aşkının rüzgarı esiyor üzere hissedebilirsiniz. Lakin bu müzik, 1980 yılında şimdi 17 yaşındayken yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren için yazılmıştır. Olay tutanakları gerçek manada incelendiği vakit büsbütün hatasız olduğu görülmesine karşın Erdal Eren, şimdi 17 yaşındayken kurban edilmiştir. 17 müziği, bir aşk öyküsünden çok daha acı bir kıssanın çığlığıdır aslında.
Her müzik onun için: Beni Unutma - Sezen Aksu
Ülkemizin en değerli bayan kelam müelliflerinden ve bayan şairlerinden biri olan Sezen Aksu’nun istisnasız her müziği, dinleyenlerin yüreğine dokunmayı başarır. Beni Unutma müziği da bunlardan biri. Bu müzik Aksu’nun unutulmaz aşkı Onno Tunç bir uçak kazasında hayatını kaybettikten sonra kaleme alınmıştır. Sezen Aksu, Beni Unutma müziğine cover yapılmasına asla müsaade vermemiştir. Sanatkarın Onno Tunç için Git, Yarası Gizli, İki Gözüm müziklerini da yazdığı biliniyor.
Yaşanmadan biten bir gençlik: Kod İsmi Bahtiyar - Ahmet Kaya
Ülkemiz bir periyot çok sıkıntı yıllar yaşadı. Bu türlü bir periyotta hapishanede olan Ahmet Kaya, orada Bahtiyar isimli Diyarbakırlı bir genç ile tanışıyor. Azap altında kaldıkları uzun müddet boyunca gencin ağzından çıkan tek kelamlar ‘Adım Bahtiyar’ oluyor. Bahtiyar’ın, ondan evvel salınacak Ahmet Kaya’dan tek isteği memleketteki sazını alıp kullanması oluyor. Yıllar geçiyor, Ahmet Kaya bir Diyarbakır seyahati sırasında genç Bahtiyar’ın bir fotoğrafını görüyor. Bahtiyar, bir vefat ilanında karşısına çıkıyor.
Bir bayram sabahı yiten çocukluk: Gülpembe - Barış Manço
Bu topraklardan geçmiş en büyük sanatkarlardan biri olan Barış Manço; Türkçeyi ustalıkla kullanmasıyla, her yaştan kişinin gönlüne dokunmayı başarmasıyla, sırf coğrafyamızda değil tüm dünyada sevilmesi ile unutulmaz bir insandır. Gülpembe müziğinin ise hepimizde farklı bir yeri vardır, Barış Manço’da da o denli. Hüzünlü bir aşk müziği zannettiğimiz Gülpembe, aslında Manço’nun babaannesi için yazılmıştır. 1957 yılındaki ramazan bayramında ölen babaannesi Nimet Manço için kaleme aldığı bu müziğin kıssası, aslında Bugün Bayram üzere müzikleri da daha manalı kılıyor.
Güç günlerin anısı: Mecnun Kızım Uyan - Şebnem Ferah
Türk Rock müzik dünyasının en kıymetli bayan seslerinden biri olan Şebnem Ferah, birebir vakitte değerli bir kelam müellifidir. Kendi kaleme aldığı Mecnun Kızım Uyan müziğinin öyküsü ise en az müziğin kendisi kadar hüzünlü. Müzik, ölümcül bir hastalığa yakalanan ablası Aycan’ın başucundan ayrılmadığı devirde, birkaç dakika içinde yazılmıştır. Tek hayali, bu şarkıyı ablasıyla birlikte söylemektir. Fakat Aycan, 1997 yılında bu şarkıyı duyamadan hayata gözlerini yumar.
Bir daha asla söylemedi: Bal - Kaan Tangöze
Türk Rock dünyasının asi çocuğu Kaan Tangöze, kümesi Duman ile birlikte ölümsüz müziklere imza atmıştır. Bal müziğinin kıssası ise epeyce trajik. O devir birlikte olduğu sevgilisi Ahu Paşakay için kaleme aldığı Bal müziğini söylediği 2002 yılında bir konser sırasında Ahu intihar eder. Günlerce konutundan bile çıkmayarak acısını yaşayan Kaan Tangöze travmasını atlatamaz ve Bal müziğini yıllar boyunca bir daha söylemez. Bir efsaneye nazaran Kaan Tangöze, ortadan yıllar geçtikten sonra bir açıkhava konseri sırasında bu şarkıyı son sefer, sadece gökyüzüne bakarak söyler ve kıssayı noktalar.
Bir anneden kızına: Firuze - Aysel Gürel
Müzik dünyamızın meczup dolu kelam muharriri Aysel Gürel tarafından kalem alınan Firuze müziğini hepimiz uzun yıllar boyunca Sezen Aksu’dan dinledik. Daha sonra Tarkan tarafından da yorumlanan Firuze müziği, Aysel Gürel tarafından kızı Müjde Ar için yazılmıştır. Neden olduğu bilinmiyor lakin Aysel Gürel, kızının ismi yerine müzik boyunca ona Firuze olarak seslenmeyi tercih etmiştir. Öyküsü bilinen ancak derinliği bilinmeyen müziklerden bir tanesi.
Müzik dünyamızın unutulmazları ortasına giren kimi Türkçe müziklerin kıssaları nedir, kim için yazılmıştır üzere soruların cevabını bulabileceğiniz bir listenin sonuna geldik. Sadece öne çıkan ve bilinen birtakım müzikleri anlatma bahtımız oldu. Kıssasını bildiğiniz öbür müzikleri yorumlarda paylaşabilirsiniz.