Son Konu

Diş ağrısı nasıl geçer?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Diş ağrılarının sebepleri

Diş ağrıları nedenleri arasında en sık görülen diş çürükleridir. Topluluğun %97’sinde diş çürüklerine rastlanmaktadır. Bu durum mahsusen ehliyetsiz yahut makûs ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler şekerli ve unlu yiyecek kalıntıları ile asit oluşturur ve bu da dişin hami tabakasını zayıflatarak çürüklere sebep olur.

Diş ağrıları ekseriyetle zonklama biçiminde ve son radde rahatsız edici olarak hissedilir. Ağrı gitgide şiddetlenir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Mahsusen abse üzere iltihabi bir durum mevcutsa dışarıdan farkedilecek kadar şişliklere sebep olabilir. Sıcak – soğuk hassasiyeti ve dişe bastırınca hassasiyet artar. Dişlerde minik kırılmalar görülebilir.

Diş ağrısı başladığında devir kaybetmeden bir dişhekimine gitmekte yarar vardır. Zira diş ağrısı sebeplerinden de anlaşılacağı üzere, ağrı kendi kendine geçme özelliği göstermez ve tedavi gerektirir.

Diş Ağrısı Tedavisi (diş ağrısına pratik çözümler)

Mutlaka ağrıyan diş üzerine ASPİRİN ya da rastgele bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları sebebi ile bu üzere ilaçlar dişetinde ve muhitteki yumuşak dokularda tahrişlere sebep olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ekstra bir ağrının oluşmasına sebep olacaktır.

Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan azık artıkları, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ek ederek karıştırılmalı ve bu tuzlu su ile ağız güzelce çalkalanmalıdır.

Diş doktoruna gitmeden evvel ağrı kesici bir ilaç alınabilir.

Şayet iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o ortama soğuk kompres yapılmalıdır.

Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk konulabilir. Eugenol ağrının hafiflemesini sağlayacaktır. Lakin, bu süreci yaparken eugenol ün diş etine sızması önlenmelidir. Zira karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.

Bir an evvel diş doktoruna başvurulmalıdır.

 
Üst Alt