Günümüzde bembeyaz gülüşe sahip olmak isteyen kişilerin sayısı günden güne artmaktadır. Bleaching, estetik diş hekimliği alanında en sıklıkla ve güvenle uygulanan, doğru teknikle yapıldığında tamamen zararsız bir uygulamadır. Bleaching esas olarak ağartıcı jeller ile dişin doğal renginin açılması işlemidir.
Hastalar arasında daha sıklıkla bilinen diş taşı temizliği ile bleaching işleminin karıştırılmaması gerekir. Diş taşı temizliği titreşimli bir alet ve su ile tartar adı verilen diş taşlarının temizlenmesidir. Diş taşı temizliğinin ardından özel macunlar ile yapılan fırçalama (polisaj) işlemi ise, diş hekimliğinde uzun yıllardır uygulanan işlemlerdir. Bu işlem ağız sağlığının korunabilmesi için temel bir uygulamadır. Diş taşı temizliği ve polisaj, dişlerin rengini açmaz sadece renkli yiyecek ve içeceklerin oluşturduğu lekeleri ortadan kaldırarak dişlere doğal parlaklığını yeniden kazandırır.
Bleaching canlı ve cansız dişlere uygulanabilir. Canlılığını yitirmiş, travma görmüş, kanal tedavisi sonucu renklenmiş dişler bleaching sonrası komşu dişler ile aynı renge kavuşabilir. Doğuştan gelen renklenmeler, uzun süre antibiyotik kullanımına bağlı, aşırı flor alımına bağlı renklenmeler ve yaşlılık sebebi ile ilgili renklenmeler 4-6 ton arası açılır. Gelişimi tamamlanmamış genç ve çocuklarda, hamilelerde, emzirme döneminde bleaching yapılmaz.
Bleaching işlemi hekimin uyguladığı ‘ofis tipi’ ve kişinin evde uyguladığı ‘home tipi’ olarak 2 türlüdür. Ofis tipi; 15dak×3=45dak. sürer. Kullanılan ilacın gücü ışık kaynağı ile artar. Home tipi bleaching; 2 hafta boyunca 6-8 saat boyunca içinde ilaç olan plağın kullanılması ile sonuç alınabilir. Her iki tekniğin kombine kullanılması daha kesin sonuç verir. Hangi tekniğin kullanılması gerektiğine ve seans sayısına hekim muayene sonunda karar verir.
Bleaching işlemi tamamen zarasız bir uygulamadır. Ancak ağız içinde cilasız amalgam gümüş dolgular varsa; büyük komposit dolgulara bleaching ajanı sürülürse, dişeti koruyucusu uygun şekilde sürülmez ise hastaya zarar verir. Her uygulamada olduğu gibi hekimin teknik bilgisi, kullanılan bleaching ajanı, katalizör görevi olan ışık kaynağının kalitesi sonucu etkiler. İki senenin sonunda %50 oranında eski renge dönüş beklenen bir durumdur. İşlem sonrasında kişiler hassasiyet duyabilirler. Yine bleaching sonrası diş etine ve dişe sürülen bakım jeli ile bu durum daha az hissedilir.
Sıkça Sorulan Sorular?
Diş beyazlatmanın zararı var mıdır?
Çok eski diş beyazlatma yöntemi olarak dişin minesinden aşındırma yöntemi kullanılıyordu. Bu uygun bir teknik değildi. Günümüzde tamamen zararsız jeller ile beyazlatma yapılıyor.
Lazer ile diş beyazlatılır mı?
Dişe sürülen jel ışık kaynağı ile aktif hale gelir. Beyazlatma daha hızlı ve etkili olur. Bu ışık kaynağı lazer de olabilir.
Beyazlatma sonrasında dişimin rengi eski haline döner mi?
2 senenin sonunda %50 oranında geri dönüş olabilir. Ama çok kısa süreli tek seans tekrar beyazlatma yapıldığında kalıcılık çok daha uzun sürer. Kişinin ağız bakımı iyi değil ise, çay, kahve, sigara kullanımı rengin geri dönmesini hızlandırır.