Son Konu

Diş çürükleri ve dolgular

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Diş çürüğü günümüzde birden çok sebebe bağlı olarak diş katmanlarında rastlanan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Dişlerin çiğneme yüzeylerinde, birbirlerine temas eden ara yüzeylerinde yahut bizim kole olarak isimlendirdiğimiz boyun nahiyelerinde meydana gelebilirler. Hami diş tedavisi; çürük ortamın temizlenerek hastalıklı dokunun uzaklaştırılmasını takiben oluşan kavitenin yapay dolgu materyalleri ile doldurulması süreçlerini içerir.Çürük,aşınma, renk değişikliği, yapı bozukluğu, gelişimsel defektler, travma üzere diş doku bütünlüğünün bozulduğu durumlarda kaybolan estetik ve fonksiyonun yine kazandırılması gayesiyle günümüzde en çok kullanılan dolgu materyalleri amalgam, kompozit (estetik dolgu) ve porselendir. Günümüzde amalgam (gümüş içerikli ve gümüş renkli) dolguların tasarrufu azalırken, doğal diş rengindeki kompozit ve porselen dolguların tasarrufu artmaktadır.
Amalgam hala en zararsız, en uzun ömürlü ve en ucuz dolgu unsurudur. Öteki dolgu hususlarına orantıyla çok daha kısa vakitte ve kolay uygulanabilirler. Dişlerini sıkma alışkanlığına sahip olan hastalarda, mental ve fizikî özürlü olan hastalarda, art diş gurubu dolgularda amalgam bir numara tercih olarak önümüze çıkmaktadır..Toplumda yaygınlaşan tasavvurun tersine amalgam dolgudaki cıva zehirli değildir. Cıva gayrı metallerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişir ve zararsız hale makbul. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan cıva ölçüsü su, hava ve yiyeceklerde alınan ölçüden çok daha azdır.
Kompozit, amalgam dolgulara alternatif olarak üretilen, dişin sert dokusuna bağlayıcı ajan yardımıyla yapışan, çok renk seçeneğine sahip ve uzun yıllardan beri kullanılan bir estetik dolgu materyalidir. Estetik olması, uygulanışı kolay olması ve ağız içinde hacim ve hal değişikliğine uğramadığından, ön dişlerin dolgu materyali olarak tercih edilmektedir. Kompozit dolguları çağdaş konservatif diş hekimliğinde çok büyük bir role sahiptir. Kompozit pratikleri, porselen ve altın dolgulara nazaran daha ekonomiktir ve tek seans gerektiren bir dolgu tekniğidir.Kompozit dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır. Ayrıyeten bu dolgular dişlere yeterlice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini pürüzler. Kompozitler, sırf çürükleri restore etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik tesirleri için de kullanılabilmektedirler. En kıymetli dezavantajı süreç sonrası hassaslıkların olmasıdır. Dolguların renkleri, kahve, çay üzere boyayıcı yiyeceklerle de hafifçe değişebilmektedir.
Porselen dolgular (inley,onley) çok çokça husus kaybı olan ve dişin tümden küçültülerek kuron pratiği gerektiren durumlarda, sağlıklı diş dokusunu korumak hedefli geliştirilmiş bir dolgu sistemidir. Birinci seansta dişin hastalıklı nahiyeleri dışında, sağlıklı dokusundan tutuculuk için hiçbir aşındırma yapılmadan hazırlanan kavitelerin ölçüleri laboratuara gönderilir. Burada hastanın bu dişine şahsi hazırlanan dişin eksik olan yapısını tamamlayan porselenden dolgu hazırlanır ve 2. seansta hastanın dişine yapıştırılır. Dişle tıpkı sertlikte olan bu porselen dolgu, ısırma kuvvetlerinden oluşan kırılmaları önler ve dişin eskisi kadar sağlıklı olmasını sağlar. Diş renginde olduğu için dolgu çıplak gözle ayırt edilemeyecek kadar doğaldır.
Sıhhatle kalın
Şenol ALKAN

 
Üst Alt