Dişeti cerrahisi (Periodontal Cerrahi) dişetleriyle ilgili çok sayıda cerrahi yaklaşımı içerir. Bu makalemizde sadece ilerlemiş Periodontitis olgularında uygulanan (FLAP OPERSAYONU ) ayrıntılara girmeden anlatılacaktır.
Periodontitis,dişeti kanarlarında bakteriyel plak adını verdiğimiz biyofilmin oluştuğu, sonra diştaşlarının da oluşup eklenmesiyle Gingivitis dediğimiz dişetlerinin kanamalı ,kızarık ,ateşli hastalığının dişeti altı dokulara, çene kemiklerinin kenarlarına, dişleri çene kemiklerine bağlayan liflere ilerlemesiyle ortaya çıkan bakteriyel kronik , düşük yoğunluklu, sinsice ilerleyen bir iltihaplanmadır. Ağız içinde tümüyle bakterisiz bir ortamın sağlanması söz konusu değildir. Hedeflenen tedavi yaklaşımı bakterilerin ve taşıyıcı vücut ortamının dengesinin sağlanması , patojen bakterilerin baskı altına alınarak, bakterilerin biriktiği rezervuarlar ortadan kaldırılarak tahribatın önlenmesi dir. Oluşmuş ileri bir yıkım gözlendiğinde de bu yıkımın durdurulması, dişlerin fonksiyonlarını yapacak düzeyde , asgari estetik kayıpla çiğneme işleminin yerine getirilmesinin sağlanmasıdır. Ne yazık ki hastalarımız bize , hastalıkları epeyce ilerledikten sonra başvurmaktadırlar. Hastalık belirli bir aşamayı geçtiğinde , dişlerde sallantılar, 6-7 mm yi aşan dişeti cep derinlikleri, yoğun ağız kokusu, dişlerde yer değişiklikleri ve aralanmalar, genel bir bitkinlik, yorgunluk hali, sık nezle grip olma, ağızda metalik kötü bir tad, dişlerde uzamalar,dişetlerinde yaygın çekilmeler şeklinde kendini gösteren , yoğun bir cerrahi müdahaleyi gerektiren hastalık tablosu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda FLAP OPERASYONU dediğimiz operasyon uygulanır.
FLAP OPERASYONU NEDİR - NASIL YAPILIR ?
Bu cerrahi yaklaşım aç, gör, temizle, kapat esasına dayanır. Kapalı kök debridmanı ile tamamen ortadan kaldırılamıyan 6-7 mm lik cepler, bu ceplerin oluşturduğu rezervuarların içindeki birikintiler, kök üzerine yapışmış mikrop yuvası dişeti altı taşları ve biyofilmler, lokal anestezi altında zarif bir şekilde çok az kaldırılan dişetinin , yıkanıp temizlenip, yeni yerlerine çok ince dikişlerle dikilmesiyle yapılır. Operasyon sonrası rahattır, estetik görüntüde minimum sıkıntı olur, maksimum temiz ortam sağlanır. Dişeti cepleri tam olarak kaldırılabildiği için , bakım kontrole de periyodik olarak önem verilirse hastalık tedavi edilmiş ve dişler uzun süre yerlerinde kalmış olur. Operasyon sonrası soğuk tatbik edilir, sıcak banyo, fiziksel aktivite, sert ve sıcak yiyecekler kısıtlanır. Hastanın işine gücüne devam etmesinde bir sakınca olmaz. Bir hafta sonra dikişler nazikçe alınır, bakım tavsiyelerinde bulunulur. Cerrahi teknikler farklılıklar gösterir ama amaç aynıdır. Minimum tahribat, minimum estetik bozukluk, maksimum cep azaltılması, maksimum temiz ortam sağlanması ve bu hedefin uzun sürede hasta işbirliği ile korunması işte tedavinin esası budur. Diğer ayrıntılı bilgiler cerrahi protokolü içerdiğinden burada ayrıntılarına girmek gerekmemektedir. Flap operasyonu tarafımızdan 40 yılı aşkın bir meslek yaşantımızda binlerce hastamıza başarıyla yaptığımız, sonucu öngörülebilen ,sayısız bilimsel çalışmayla desteklenmiş bir operasyon tekniğidir. Sadece yeterli tecrübe , bilgi birikimi , ve uygun donanım gerektirmektedir .
Geçmiş olsun dileklerimle saygılar sunarım efendim.