Son Konu

Diş eti hastalıkları tedavi süreci nasıl olmalıdır?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dişeti illetleri olarak bilinen ‘periodontal hastalıklar’ toplulukta en sık rastlanan sıhhat dertleri arasında taraf alır. Dişeti illetleri; dişeti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihabi bir hastalıktır. Dişeti marazı erişkinlerdeki diş kayıplarının yüzde 70’inden sorumludur. Dişeti marazının ağrısız ve yavaş seyirli olması erken periyotta fark edilmesini zorlaştırır. Erken periyotta tedavisine başlanamayan dişeti illetleri, dişeti ile sonlu kalmayıp çene kemiğini de etkileyerek diş kayıplarına sebep olmaktadır. Sistemli gidilen tabip denetimleriyle dişeti illetlerinin sebep olduğu diş kayıplarının önüne geçilebilir.

Diş ve dişeti akıllıca bir formda temizlenmediğinde mikrobiyal dental plağa tutunmuş olan bakteriler dişeti iltihabına neden olur. Sıklıkla dişeti iltihabı olan kimseler ağrı duymadıkları için denetim gerekliliği duymazlar. Ağız ve diş sıhhati denetimi için ağrı olmasını beklemek dişeti marazının teşhisinde geç kalınmasına neden olabilir.

dd.jpg

Diş hekimliğinin günümüzdeki maksadı; yalnızca marazları ortadan kaldırmak değil tıpkı vakitte fonksiyon ve estetiği de sağlayarak hastanın hayat kalitesine ek sağlamaktır. Dişeti tedavilerinde, dişeti illeti sebebiyle kaybolan dokunun tekrar elde edilmesi, fonksiyonel ve kalıcı bir diş serisinin ve kolaylıkla temizlenebilen bir ortamın sağlanması hedeflenmektedir. Fırçalama esnasında dişetinde meydana gelen kanamalar sıhhatsiz bir dişetini işaret eder. Sağlıklı dişetinin soluk pembe ve sıkı kıvamlı olması gerekmektedir. Sağlıklı dişetlerinde fırçalama sırasında kanama meydana gelmez. Dişeti kanaması sıklıkla iltihabi bir durumun göstergesidir. İltihaplı dişeti al, parlak ve şiş görünmektedir.

Gingivitis ve Tedavisi

Yerküre Sıhhat Örgütü (WHO) olgularına nazaran yerkürede en ziyade görülen hastalık gingivitistir. Gingivitis, dişeti marazının erken safhasıdır. Bu aşamada dişeti marazının tedavisi olağandır. Gingivitisin tedavisi; diş plağı, diştaşı, taşkın ve bozuk konturlu restorasyonların, yanlışlı protezler ve dişeti cep derinliklerinin kıymetlendirilmesi ile başlar. Birinci seansta hastaya plak denetiminin ehemmiyetinden bahsedilir ve diştaşı ariliği yapılır. Hasta 2. seansa geldiğinde dişetleri ve hastanın plak denetimi kıymetlendirilir. Dişeti iltihabının hala mevcut olduğu yerlerde gerekirse tekrar paklık süreci yapılır ve hasta plak eliminasyonu konusunda yine motive edilir. Gingivitis tedavisi için hastanın kusurlu oral hijyen alışkanlıklarının düzeltilmesi ve diş doktorunun profesyonel paklığı ehil olacaktır.

ddd.jpg

Periodontitis ve Tedavisi

Periodontitis, dişleri destekleyen çene kemiğinin de etkilenmiş olduğu dişeti illetinin ilerlemiş evresidir. Periodontitis, iki ana başlık altında sınıflandırılır. Umumide 35 yaşın altındaki bireylerde görülen, süratli ilerleyen ve genetik yatkınlık ile karakterize formu 'agresif periodontitis' olarak isimlendirilir. Toplulukta daha sık önümüze çıkan 'kronik periodontitis' ise yavaş seyirlidir ve çoklukla 35 yaşından sonra görülmeye başlar. Periodontitisli hastalarda dişeti parlak al ve şiş bir görünüme sahiptir. Enfeksiyonun şiddetli olduğu kesimlerde dişeti abseleri olabilir. Dişeti dokusunun enfeksiyona cevabına nazaran dişetinde büyümeler ya da çekilmeler görülebilir. Enfeksiyon ilerledikçe dişleri destekleyen çene kemiği ve yumuşak dokudaki kayıplar dişlerin sallanmasına ve bölge değiştirmesine neden olur. Kemik desteğini kaybeden dişler çürüksüz olduğu halde periodontal durumu yeterli olmadığı için çekilmek zorunda kalır.

ddd2.jpg

Periodontitis tedavisinde cerrahi olan ve olmayan tedavi prensipleri muteberdir. Her iki tedavi seçeneğinin de esası bakteriyel eserlerin, diştaşının ve granülasyon dokusunun ortamdan mekanik olarak uzaklaştırılmasını kapsamaktadır. Yapılan ağız içi ve radyografik muayenede dişeti iltihabının aşaması belirlenerek tedavi planı yapılır. Dişeti ve kemik yıkımının çok ileri seviyede olmadığı aşamada cerrahi olmayan tedaviler yerinde olacaktır. Gingivitis tedavisinde olduğu üzere hastanın oral hijyen alışkanlıklarının düzeltilmesinin akabinde diştaşı paklığı ve 'subgingival küretaj' süreci uygulanır. Subgingival küretaj süreci lokal anestezi altında derin dişeti cebinde bulunan granülasyon dokularının eliminasyonu ve kök yüzey düzleştirmesini içerir. Bu süreç sonrası 1 aylık düzgünleşme periodunun akabinde dişeti cep derinlikleri ve illetin faal olduğu sahalar belirlenir. Gerekirse flep operasyonu ile tedavinin cerrahi olan basamağına geçilir. Flep operasyonu hastalıklı dokuların cerrahi olarak uzaklaştırılması, cep derinliklerinin azaltılması ve kök yüzeyi düzleştirmesi süreçlerini içerir. Bu aşamada makul endikasyon kelam konusu olduğunda kaybedilen dokuların geri kazanımı için greft ve membran üzere çeşitli biyomateryaller uygulanarak rejenerasyon sağlanabilir. Hasta; flep operasyonları da gerçekleştirildikten sonra idame fazına alınır, illetin tipine ve hastanın oral hijyen durumuna nazaran 3 ve 6 aylık denetimlere çağrılır.

 
Üst Alt