Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça uzunluğu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür.
1. Diş fırçası 45 aşamalık açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna gerçek fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden art dişlere hakikat yapılmalıdır.
2. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri tıpkı biçimde fırçalanır. Bu süreçte fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna gerçek hareket ettirilir.
3. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.
Fırçalama sürecinin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.
Yapılması gereken öbür bir süreç de diş etlerini fırçalamaktır. “Ama hekim, diş etlerim kanıyor...” şikayeti olsa bile fırçalamaya devam edilmelidir, zira diş etlerini besleyen damarlar dolaşım bozukluğu sonucunda dolgunlaşmıştır. Buna tıp lisanında “konjestiyon” denir. Tedavi etmek için kılcal damarları açmak yani fırça yapmak gerekecektir. Böylelikle diş etinin damarları düzgünleşir ve kanama da zaten durur. Diş etinin fırçalanması, diş eti illetlerinden korunmanın en faal çarelerindendir.