Dolgu Nedir?
Dolgu, çürük,kırık ya da catlak nedeniyle zarar görmüş bir dişe normal fonksiyon ve estetiği kazandırmak için uygulanan en etki koruyucu yöntemdir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır. Etkilenen alanı temizler, dezenfekte eder ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.
Dolgu için kullanılan malzemeler, altın, porselen, kompozit reçine (diş renginde dolgu) ve amalgamdır. (cıva gümüş, bakır, kalay ve bazen çinko alaşımı).
Diş taşı temizliği nedir
Diş taşı ağız içerisinde etkin bir temizlik yapılamadığı zaman biriken gıda artıklarıyla karışmış halde bulunan taşlaşmış bakteri kitleleridir. Diş taşları genelde diş ile diş etinin birleştiği yüzeyde birikir ve biriktiği yer de bakteriyel ve iltihabi yıkıcı etkiler yaratır bu yıkım önce diş etlerinden başlar diş etlerinin iltihaplanmasından sonra diş taşları diş etinin altındaki çene kemiğine doğru ilerleyişini sürdürür Bir sonraki aşamada iltihap çene kemiğine yayılır toplumda bilinenin aksine diş taşları ağız içerisinde sürekli bir bakteri ve çürük rezervi işlevi görür diş taşlarının Diş eti iltihaplanmasına neden olmayacak seviyedeyken temizlenmesi gerekir
Diş taşı temizliği nasıl yapılır
Diş taşı temizliği etkilenen doku yüzeyinin büyüklüğü ve iltihabi alanın derinliğine bağlı olarak farklı ekipmanlar ve seanslar halinde yapılır diş taşı temizliği için manuel çalışan el aletleri ultrasonik temizleyici aletler veya temizleyici toz püskürten aletler yardımı ile yapılır gelişen teknoloji ile birlikte diş taşı temizliği Günümüzde çok daha ağrısız yapılabilmektedir diş taşı temizliğinden Sonra polisaj adı verilen diş yüzeyinin parlatılması ve pürüzsüzlendirilmesi işlemi yapılmalıdır
Porselen lamina nedir
Porselen laminalar özellikle ön diş bölgelerinde. Estetik yetersizlikte tercih edilen son derece koruyucu bir tedavi yöntemidir çürük kırık çatlak ve aşınma gibi nedenlerle zarar görmüş dişlerde veya estetiği ilgilendiren durumlarda diş dokusunun daha fazla küçültülmemesi amacıyla dişin dış yüzeyini ve kesici yüzeyini kapsayan Bu yaprak benzeri ince Porselen tabakalar şeklindeki porselen laminalar uygulanır Porselen laminalar her dişe ayrı ayrı uygulanması ve küçük kütleleri nedeniyle Estetik ve hijyenin maksimum oranda sağlanabildiği bir yöntemdir.
Eksik Dişler nasıl tamamlanır
Çekilmiş çürümüş ya da kırılmış dişlerin eksikliğinde çiğneme fonksiyonunda yetersizlik ve estetik kayıplar görülür eksik dişlerin tamamlanmasında eksik dişlerin sayısı ve konumuna göre değişen özelliklerde protezler yapılır
Az sayıda bitişik dişlerin eksikliğinde sabit porselen protezler yapılabilir sabit porselen protezler yapılırken boşluğun önündeki ve arkasındaki ana dişler köprü ayağı vazifesi görecek şekilde küçültülür bu küçültülen dişlerin üzerine gelecek sabit porselen köprü protezler birkaç seansta tamamlanır
Çok sayıda diş eksikliklerinde değişen Bir çok faktör göz önünde bulundurularak sabit Porselen protezler veya takıp çıkarılabilen hareketli akrilik protezler planlanır hareketli akrilik protezler yapılırken portisan üzerine oturacağı alandaki ana dişlerden destek alınacak şekilde dişler üzerinde düzenlemeler yapılır.
Tüm çene dişsizliklerinde tüm dişsiz damağı kapsayarak damaktan destek alan Geniş yüzeyli akrilik protezler yapılır bu protezler Total protez olarak adlandırılır.
Dişsiz alanlar doldurulurken estetik ve fonksiyonu güçlendirmek amacıyla çene kemiğinden destek alınan titanyum implantlar kullanılır çene kemiğine yerleştirilen implantlar Diş kökü vazifesi görerek hareketli protez planlanan vakaların sabit protez olarak yeniden planlanabilmesini sağlamaktadır.
İmplant nedir
Dental implantlar Diş eksikliklerinin tedavisinde günümüzde etkin bir şekilde kullanılan ideal bir yöntemdir Bir implant yüzey özellikleri ve şekli bakımından titanyum metalinden yapılmış içi boş bir vida ya benzetilebilir diş boşluğunun bulunduğu çene kemiğine cerrahi yöntemlerle yerleştirilen implantların kemikle kaynaşması için belirli bir süre beklenir kemikle kaynaşan implant takip eden seanslarda farklı bir kaç işlem sonunda üzerine gelecek Protez için adeta diş kökünü taklit edercesine destek vazifesi görür hale gelir.
Kanal tedavisi, dişin beslenmesini ve sıcaklık, basınç değişimi vb.duyulari almasını sağlayan damar ve sinir dokusunun (pulpa dokusu) disten uzaklaştırılması olarak tanımlanabilir. Hasar gören, hastalanan veya ölen sinir çıkarıldığında, kalan boşluk temizlenir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Bu işelmle kök kanalı kapatılır. Yıllar önce, hastalanan veya zarar gören dişler çekilirdi. Bugün, kanal tedavisinde, kaybedilecek durumdaki dişler kurtarılabilmektedir.
Pulpa hasarının en genel sebepleri şunlardır:
Çatlak diş
Derin çürük
Geçmişte veya yakın zamanda dişe ciddi darbe gibi nedenlerle dişte hasar.
Pulpa enfeksiyon kaptığında veya öldüğünde, tedavi edilmediği takdirde, dişin kökünde, çene kemiği içinde abse oluşturan iltihabı birikim meydana gelebilir. Abse, dişi çevreleyen kemiği yok ederek ağrıya neden olabilir.
Böyle durumlarda abse durumunun aciliyetine göre antibiyotik ilaçların kullanımı ile birlikte kanal tedavisi yapmak gerekebilir.