Dış kulak yolu enfeksiyonu genellikle banyo, havuz ve deniz sonrası ortaya çıkar. Şiddetli ağrılara neden olan bu rahatsızlık kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Kulakta kaşınma ve kızarıklığa neden olan dış kulak iltihabında hemen bir uzmana başvurmakta fayda var. Aksi hale duyu kaybına kadar yol açabilir. Peki Dış kulak iltihabı neden olur?
Yaz aylarında deniz ve havuz nedeniyle kulak içinde biriken suyun bakteri üretmesi sonucu dış kulak iltihabı ortaya çıkar. Ancak dış kulak iltihabı yalnız bu dönemlerde değil, kış aylarındaki soğuk havalar nedeniyle de sıklıkla yaşanan ciddi bir sağlık sorunudur. Kulak içinde biriken su yada hava yolu ile giren bakteriler zamanla mantar oluşturma eyiliminde olur. Erken dönmede tedavi edilerek burun ya da baş bölgesinin sağlığı korunmuş olunur. Dış kulak iltihabı genellikle önceden dış kulak iltihabı yaşamış kişilerde soğuk havalara karşı hassas olanlarda özellikle de banyo sonrası dikkatli kulak temizliği yapmayanlar için geçerlidir. Orta kulak iltihabından farklı olarak seyreden bu rahatsızlık, dış kulağın çevresinde deri de kulağın delik çevresinde yaşanır. Tedavi edilmediğinde iç kulağı da etkiler.
DIŞ KULAK İLTİHABI KİMLERDE GÖRÜLEBİLİR?
Sporcular, ameliyat geçirmiş kimseler, kronik rahatsızlığı olanlar, düzensiz beslenenler, kemoterapi görenler ve açık alanda çalışanlar bu hastalığın tehlikesi altındadırlar. Hızla nüfuz edebilen bu bakteriler yaşam kalitesini de oldukça olumsuz etkiler. Kulaklıklar bu konuda en önemli tetikleyici faktördür. Bu yüzden uzmanlar ortak kullanılmasının yanı sıra kişisel kullanılmasına rağmen kulaklığın temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.
DIŞ KULAK İLTİHABI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Kulak içinde şiddetli kaşınma ve döküntü,
- Ağrının olduğu bölgede şişlik,
- Kulağa temas esnasında yaşanan şiddetli ağrı ve bu ağrı akabinde gelişen baş ağrısı,
- Sarı veya yeşilimsi bir akıntının gelmesi tıkanıklık yaşanması ve bu hisse bağlı kulak içi basıncın gelişmesi gibi nedenler dış kulak iltihabının nedenleridir.
İşitme kaybı gibi bir boyutu olduğundan bu belirtiler görüldüğünde bir uzmana başvurmakta fayda var. Uzman el değmeden bu hastalığı ilaç yolu ile öncelikle temizlemeye çalışır. Aynı zamanda uzmanlar tedavi boyunca;
Kulakların kuru tutulmasının gerektiğini,
Duş alırken, havuz ve denize girerken kulak pamuğu kullanılması gerektiğini kışın ise kulak koruyucu ile korunmalı,
Doktor önermeden ilaç ya da damla damlatılmamalı,
Kulağı kaşıma ya da ovma mantarın tüm kulağa yayılmasını sağladığından bu gibi durumlara karşı tedbir alınmasını belirtiyor.