Yüzücü Kulağı diye de bilinir. Yüzücü kulağı (External otitis) dış kulak kanalının ısrarlı biçimde tahriş olması ve iltihaplanması halidir. Ayrıca bir enfeksiyon da bulunabilir. Kanalda cildin kat kat soyulması (egzama) gelişebilir. Egzamayı kaşırken cilt çatlar ve kulak kanalını bakteri ve mantar istila eder. Kirli suda yüzmek bu hastalığı kapmanın yollarından biridir. Kulak salgısı kanaldan temizlenmeye kalkışıldığında, cilt tahriş olur, kaşınır veya yırtılır. Bu da o kişinin en gözde “aletiyle” (toka vs.) kulağını daha fazla karıştırmasına sebep olur. Bir risk daha da vardır. O da kulak zarını delme olasılığıdır. Saç spreyleri ve saç boyaları da kulak kanalını tahriş edebilir. Dış otit yüzücü kulağı bazen mantardan kaynaklanır. Furonkulosis tekrar tekrar çıbanlar çıkması halidir ve kulak kanalındaki bir tüy kesesinin mikrop kapmasıyla başlar. Bu rahatsızlık sık sık tekrar eder.Dış otit (yüzücü kulağı) genç yetişkinlerde görülür.
Belirtiler:
Kulakta dolgunluk hissi, kaşıntı, dış kulak kanalında şişlik, bazen sarı akıntı, şiddetli kulak ağrısı, kıkırdak da dokunmaya karşı aşırı hassasiyet ve boyundaki bezelerde büyüme olabilir. Eğer iltihap ya da dokudaki şişme kulak kanalını tıkarsa duymada bir azalma olabilir. Bu belirtilerin sizde olduğunu tesbit ederseniz doktorunuza başvurunuz.
Kulaklarınızı temizlemek için Pamuklu çubukları kullanmaktan kaçının, çünkü bunlar kulak kirini daha derine iterler, ayrıca kulak kanalını tahriş eder ve kanamaya neden olabilirler. Sonuçta dış kulak yolu iltihabı oluşabilir. Bu tip çubukların kulak kanalında kullanılması birçok ülke tarafından yasaklanmıştır
Dış otit ekseriyetle önlenebilir. Pis suda yüzmeyin. Banyodan ve yüzmeden sonra kulaklarınızı kurutun. Kulakları kaşınan, pullanan, kulak kiri ile tıkalı olan kulaklarda yüzücü kulağı daha kolay gelişmektedir. Bu nedenle bu kişiler kulağa su kaçtığında daha sıkı bir şekilde alkol damlasını tavsiye edildiği şekilde kullanmalıdırlar. Ayrıca her sene yüzme sezonu öncesi kulakları temizletmek de faydalı olabilir.
Çoğu dış kulak yolu enfeksiyonu rahatsızlık duygusu yaratsa da, uygun tedavi edildiklerinde genellikle tehlikeli değildirler. Bu enfeksiyon,özellikle şeker hastalarında tedavi edilmezse çevre kemiklere ve kıkırdaklara yayılarak hasar verebilir.
Kulaklar neden kaşınır?
Kaşınan kulaklar oldukça rahatsızlık vericidir. Bazen nedeni mantarlar veya alerjiler olabilirken, daha çok dış kulak yolu kronik dermatitine (cilt ilitihabı) bağlıdır. Bunun bir tipi kepeklenmeye benzer bir durum olan seboreik dermatitdir; Normalde hafif kahverengi olan ve koruyucu özeliği bulunan kulak salgısı kurumuştur, pul pul ve bolcadır. Hastalar bu durumu şiddetlendiren yağlı yiyecekler, şeker ve nişastalar, karbonhidratlar ve çikolatalardan uzak durmalıdırlar. Doktorlar genelde tedavi olarak kaşıntılı dönemlerde yatmadan önce kortizonlu kulak damlalarını tercih etmektedirler. Ayrıca bu durumlarda kolonya emdirilmiş pamuk parçasının dış kulak yolu girişine konması oldukça etkilidir. Hastalığın uzun dönemde kürü mümkün olmasa da kontrolü mümkündür.
Sinekler ve diğer böcekler hakkında;
Birçok böcek türü kulağa girebilir. Sinekler kulak kirine takılı kalıp tekrar dışarıya uçamazlar. Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve ürkmeye neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesiyle dışarıya atılması mümkündür (arkasından alkol damlatılarak kulağın kurutulması unutulmamalıdır). Daha iri böcekleri çıkartmak için kulağa önce madeni yağ damlatılıp böceğin nefes alması engellenerek ölmesi sağlanır. Bu 5-10 dakika kadar sürer. Böceğin çıkartılması ise doktor tarafından yapılmalıdır. Hatta bazı durumlarda dış kulak yolunda kene bile gözlenebilir.
Yabancı cisimler hakkında
Boncuklar, kalem uçları, silgiler, plastik oyuncak parçaları ve kuruyemişler çocuklar tarafından sıklıkla kulağa sokulan nesnelerdir. Bunların çıkartılması için Kulak Burun Boğaz uzmanının mikroskop altında özel aletler kullanması gerekli olduğundan derhal doktorunuza gitmeniz önerilir. Gecikme halinde bu cisimlerin dış ve orta kulak ile kulak zarına zarar verebileceği unutulmamalıdır.