Son Konu

Diş sıkma / bruksizm

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Diş sıkmanın belirtileri nelerdir?

Gece uykuda farkında olmadan dişlerinizi sıkıyorsanız, yahut bir yakınınız bu bahiste sizi uyardı ise sizde bruksizm var demektir. Bu rahatsızlık, baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ağzı açarken ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı yahut çene de kaymalar formunda semptomlarla kendini gösterir. Birçok kere klinik belirti vermeden, yıllarca devam eden, bazen de akutlaşıp, kişileri adeta canından bezdiren bir rahatsızlıktır. Diş doktorları bruksizm hastalarını klinikte muayene ettiğinde ;dişlerin kesici kenarlarında aşınmaya bağlı diş uzunluklarının kısaldığını, diş yüzeylerinde çok ince çatlakları görebilirler. Ayrıyeten hastalarda diş mine dokusunun incelmesine bağlı, soguk- sıcak hassasiyetleri ziyade oluyor.Bu hastalarda rastgele bir travma yok iken diş mine kırıkları yada daha evvelce yapılmış restorasyonların kırılması üzere durumlarla da karşılaşabiliyoruz.

Farkında olmadan çene ekleminizde ve yüz kaslarınızda, haddinden fazla yüklenmeye sebep olabilecek halde dişlerinizi sıkar yada gıcırdatırsanız, uzun devirde, eklemde dejeneneratif değişikliklere neden olarak, kalıcı çene eklem rahatsızlığı oluşturabilirsiniz. Başkaca çene eklemi rahatsızlıkları, çene ve yüz kesiminde maruz kalınacak bir travma ile de gelişebilir.

Tedavisi:
Tedavinin gayesi dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır

Diş doktoru tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek gayesi ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en değerli araçtır. Ama gece koruyucularının çoğunlukla tek başlarına ehil olamayabilmektedir.
Bu nedenle illetin sergilediği tabloya nazaran gece koruyucularının yanında birtakım ek tedavilerinde uygulanması gerekmektedir:

• Gerilim terapisi,
• Rahat uyumayı sağlayıcı tedbirler,
• Kas gevşetici ilaç pratiği,
• Kusurlu yapılmış diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi,
• Eksik olan dişlerin alanına koyulabilmesi için protez tatbikleri.

 
Üst Alt