Diş doktoru tarafından profesyonelce yapılmış diş taşı temizliğinin rastgele bir zararı olmadığı üzere diş ve diş eti sıhhati açısından kıymetli bir noktası vardır.
Umumiyetle hastalar şu soruları sorarlar:
‘’Bir defa yaptırdığım için daima yaptırmam gerekecek mi?’’
Diş taşı ariliği bir kez yapıldığı için tekrar etmesi gereken bir tedavi çeşidi değildir.Ancak kişinin tükürük yapısı nedeniyle ya da çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak olağandan daha sık biriken diş taşları olabilir.Bu diş taşlarının da sistemli olarak temizlenmesi gerekmektedir.
Burada asıl üzerinde durulması gereken 6 aylık rutin denetimler yapılıp,biriken diş taşları var ise bunların birikme nedenlerinin saptanmasıdır.
Örneğin ağır tükürük yapısına sahip hastalarda tükürük yapısının akışkanlaştırılması açısından şekersiz şeker tasarrufu,bol su tüketimi,yumuşak fırça ve partikülsün macun tasarrufu diş taşı birikmesini önlemede tesirli olacaktır.
Ya da hastanın mahsusen uyurken ağız teneffüsü yaparak uyuması burnundan nefes almaması saptanabilir.Bu durumda da diş taşı oluşumu sıklıkla gözlenmektedir.Hastayı sağlıklı nefes alabilmesi ismine bir kulak burun boğaz bilirkişisine yönlendirmek gerekecektir.
Bu ve daha bir çok nedene bağlı olarak diş taşları birikmektedir.Öncelik birikme nedeninin saptanması ve tedavinin buna nazaran yapılmasıdır.
Bu da sık karşılaştığımız sorulardan biridir.Profesyonel diş taşı aklığı dişler aşındırılmadan yapılan bir tedavidir.Bu nedenle dişlerde rastgele bir mine zedelenmesine yol açmayacaktır.