Son Konu

Dişetleri neden kanar?

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
7871.jpg
7871.jpg
Sağlıklı dişeti gülkurusu pembe renkte, sıkı kıvamlı, mat ve yüzeyi portakal kabuğu üzere pütürlüdür. Diş fırçalama sırasında yahut sert besinler bölgeyken ya da resen kanamaz.

Dişeti kanaması, dişeti iltihabının (gingivitis) birinci ve en değerli belirtisidir. Dişeti iltihabının vesair belirtileri dişetlerinde şişlik, renk değişikliği, parlaklık ve ağız kokusudur. Bu belirtiler hafife alınır ve dişetleri tedavi edilmezse enfeksiyon ilerler ve daha derin dokuları yani dişi tutan kemiği, dişi kemiğe bağlayan lifleri deforme edebilir. Bu durum periodontitis ismini alır ve bu illetle çürük olmayan dişler bile sallanıp düşebilir.

Dişeti iltihabının en kıymetli sebebi sahih ve sistemli ağız bakımı yapılmamasına bağlı olarak dişlerimiz üzerinde biriken “Mikrobiyal Dental Plak” ismi verilen beyaz renkte ve içinde milyonlarca bakteri yaşayan birikintilerdir. Bu birikintiler ağız içindeki dişler üzerinden sahih teknikle ve gereğince uzaklaştırılamaz ise dişeti iltihaplanır ve tükürük içinde bulunan minerallerin de tesiri ile sertleşir ve diştaşlarını oluşturur.

Diştaşları yaygın inanışın aksine zaten oluşmaz yahut vücut tarafından yapılmaz.
Bu nedenle dişetlerimizde, diş fırçalarken yahut zaten oluşan bir kanama farkettiğimizde vakit kaybetmeden bir dişhekimine başvurmamız gerekmektedir. Şayet ağız bakımı eksikliğinden kaynaklanan bir dişeti iltihabına sahipseniz yapılacak tedavi hayli kolaydır. Öncelikle diş doktorunuz tarafından diştaşlarınız temizlenmelidir ve size kapsamlı olarak hakikat ağız bakımını nasıl yapmanız gerektiği anlatılmalıdır.

Diştaşı paklığı katiyetle dişlere ve dişetlerine zarar veren bir tedavi formülü değildir. Gereken aralıklarla yapılmasında hiçbir sakınca yoktur. Şayet dişeti iltihabı, erken devirlerde teşhis edilirse, yapılacak tedavi hayli olağandır. Başlangıç tedavisi, gingivitisi denetim altına alacaktır.

Diştaşı aklığından sonra doktorunuzun önereceği üzere günde en az iki defa (sabah – akşam) dişler fırçalanmalı ve bir sefer (akşam) dişipi kullanılmalıdır. Bu halde dişetlerinizin yine hastalanmasını kolaylıkla önleyebilirsiniz. Bütün bunlara ek olarak 6 ayda bir nizamlı olarak dişhekiminize denetime gitmeniz tekrar bir sorun oluşursa erken teşhisi kolaylaştıracaktır.

Unutmayın ki dişeti kanaması alışılagelmiş bir durum değildir ve dişeti illetleri yalnızca ağız sağlığımızla değil umumî sağlığımızla da yakından ilgilidir. Bu nedenle ihmal edilmemelidir.



 
Üst Alt