Son Konu

Diyabette beslenme tedavisi hakkında

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Diyabet; vücutta pankreas ismi verilen organın salgıladığı insülinin rastgele bir sebeple az salgılanması, salgılanmasında bir bozukluğun oluşu ya da salgılanmasına karşın tesirinin eksikliğine bağlı olarak, kan şekerinin kronik bir biçimde yükselmesiyle seyreden, metabolik bir bozukluktur.

Diyabet Tipleri Nelerdir?

En sık görülen diyabet çeşitleri Tip 1 , Tip 2 ve gestasyonel diyabettir.

Tip 1 diyabet, vücudun insülini büsbütün ya da tamama yakın olarak üretmemesidir. Tip 1 diyabet çoklukla çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir, fakat her yaşta ortaya çıkabilir. Tip 1 diyabetli kimseler dışarıdan insülin almak zorundadır.

Tip 2 diyabette, vücudunuz insülini ehil kullanaması ya da yeteri kadar üretememesidir. Çocukluk devrinde bile her yaşta tip 2 diyabet geliştirebilirsiniz. Bununla birlikte, bu tip diyabet umumiyetle orta yaşlı ve yaşlı insanlarda görülür. Tip 2, en sık görülen diyabet çeşididir.

Gestasyonel diyabet, birtakım hatunlarda gebeyken gelişir. Birçok vakit, bu tıp diyabet bebek doğduktan sonra geçmektedir. Fakat, gestasyonel diyabeti olan hatunların ileride Tip 2 diyabeti görülme mümkünlüğü yüksektir

Diyabette Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diyabetli bireylerin beslenmesinde kan glukoz seviyesini düşürmek ve dengelemek amaçlanır.

Vücut yükündeki %5-10 azalma bile kan şekeri seviyelerinde mealli düzelmeye yol açar. Vücut yükünü azaltmak ve kan şekerini dengelemek için öncelikle hayat stili değişiklikleri yapılmalıdır.

Öğünler 3 anaöğün, 2-3 ara öğün olmak üzere tertipli olarak belli saatlerde tüketilmelidir.

Öğün atlamamak gerekir. Atladığınız yahut geciktirdiğiniz öğünler kan şekerinizde değerli oynamalara yol açamaktadır.

Şeker ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.Kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere sebep olduğu için büsbütün hayatınızdan çıkarılmalıdır.

Karbonhidrat kaynağı olarak kolay karbonhidrat kaynakları(beyaz ekmek,şeker,bal,reçel) yanına kompleks karbonhidratlar(tam buğday eserleri, kurubaklagiller) tercih edilmelidir.

Posalı ve glisemik indeksi düşük yiyecekleri tercih edilmelidir.

Doymuş yağ tüketimi azaltmalıdır. Doymuş yağdan varlıklı yağlı et, sakatat, tereyağı, kümes hayvanları derisi üzere besinlerden uzak durulmalıdır.

Alkol diyabetlide ağır hipoglisemiye neden olabilir ve hipoglisemiden çıkmayı geciktirir. Bundan ötürü katiyetle diyabetli birey alkol kullanmamalıdır.

Fizikî aktivite artırılmalıdır. Bunun için günlük olarak sistemli 30-45 dakika açık hava yürüyüşleri yapılabilir.

 
Üst Alt