Son Konu

Diyabette beslenme tedavisi

makaleci

Yeni Üye
Katılım
14 Ocak 2020
Mesajlar
351,088
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Diyabet Nedir?

Diyabet yahut halk arasında bilinen ismiyle şeker marazı insülin metabolizması ile ilgili bir bozukluktur. İnsülin kanda bağımsız formda dolaşan şekerin hücre içine alınmasını ve güç açığa çıkarmak için kullanılmasını sağlayan hormondur. Diyabetli bireyde ise vücutta insülin ya yoktur ya da vücutta bulunmasına karşın fonksiyonlarını konumuna getirememektedir. Kandaki insüline karşı duyarsızlık gelişmesi ve insülinin kan şekerini düşüremez duruma gelmesine insülin direnci ismi verilir. Vücudunda insülin yoksunluğu olan yahut insülin direnci gelişen diyabetli bireylerin kan şekerleri yüksek seyreder. Diyabetli bireyler yüksek kan şekeri seviyelerini düşürmek için dışarıdan insülin takviyesi alırlar ve insülin direncini kıracak vücutta insülinin aktifliğini artıracak ilaçlar kullanırlar. İki tip diyabet vardır tip 1 diyabette vücut çok az insülin üretir yahut hiç insülin üretemez tip 2 diyabette ise vücut insülin üretir lakin insülini ehil ölçüde kullanamaz.

Diyabet Neden Oluşur?

- Pankreasta insülin üreten hücrelerin bağışıklık sistemi bozukluğu yahut virüsler üzere nedenlerle tahrip edilmesi

- Genetik yatkınlık

- Obezite

- Gerilim

- Hipertansiyon

- Hareketsiz hayat

- Yaş

üzere etkenler diyabet gelişim riskini artıran faktörlerdir. Bu faktörlerden obezitenin üzerinde başkaca durmak gerekir ki obezite tek başına öbür tüm faktörleri de direk yahut dolaylı olarak tetiklemektedir. Tip 2 diyabetik bireylerin % 80’i obezdir. Kuvvet alımının azaltılması ile yük kaybı metabolik denetimi olumlu istikamette tesirler. Diyabetik bireylerin kuvvet gereksinmeleri saptanıp, kendilerine makul enerjiyi diyetle almaları dilek edilen vücut yükünün sağlanması açısından değerlidir. Obez diyabetli bireylerde diyabetin yanında obezite tedavisinin de üzerinde durularak aktif bir tedavi sağlanabilir.

Diyabette Beslenme Tedavisi

Diyabette beslenme tedavisinin temel gayesi kan şekeri denetimini sağlayabilmektir. Kan şekeri denetimini ve bunun dışındaki gayeleri şu biçimde sıralayabiliriz;

Açlık kan şekeri (AKŞ) : 70-120 mg/dl

Tokluk kan şekeri (TKŞ) :
 
Üst Alt