morfeus
Yeni Üye
Kıkırdak hasarları en sık diz ağrısı sebebleri arasındadır. Kıkırdak hasarının oluşmasını yaş, cins, ırk, genetik faktörlerin yanında kilo, ofis çalışanları gibi hareketsiz yaşam, bacak kaslarında zayıflık, düz tabanlık gibi ayak, diz kalça eklemlerindeki yapısal bozukluklar kolaylaştırır. Diz eklemi 3 kemikten oluşur. Bunlar uyluk, baldır, diz kapağı kemiğidir. Kıkırdak yapı bu kemik uçlarını kaplar dolayısıyla düz bir eklem yüzeyi oluşmasını sağlar. Esnek, kaygan bir yüzey oluşturur. Eklem sıvısıyla beraber hareketlerin kolay yapılmasını sağlar. Merdiven inip çıkarken, oturup kalkarken sesler gelmesi kıkırdak hasarı habercisi olabilir. Başlangıçta ağrısızdır. Kıkırdak hasarı arttıkça kıkırdak doku incelir, kemik yapıda bozukluklar oluşur. Aktiviteyle artan ve istirahat ile geçen eklem ağrısı, şişlik, hareket kısıtlılığı tipik bulgudur. Günlük aktivitelerde zorlanma başlar ve yaşam kalitesi azalır.
Diz ağrılarının tanı ve tedavisinin planlanmasında anamnez, muayene bulguları
görüntüleme yöntemleri önemlidir. Tedavi ağrının sebebine, hastanın yaşına, şikayetlerinin, şiddetine fonksiyon kaybına, hastanın beklentisine göre planlanır. Erken dönemde konservatif tedavi uygulanır. Kilo verme, ağır ve uzun süre ayakta kalmayı gerektirecek işlerden uzaklaşma, aktivitelerin düzenlenmesi (merdiven inip-çıkma, yokuş inip-çıkmadan uzaklaşmak), özellikle uyluk kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersiz tedavileri, ağrı kesici (NSAİİ) ilaçlar, soğuk-sıcak uygulamalar ile ağrı kontrolü ve eklem
hareket açıklığı sağlanır. Şikayetlerin devam etmesi durumun da fizik tedavi uygulanır. Tedavi de kinesiobant, diz eklem enjeksiyonları, , PRP de uygulanabilir. Sonuç olarak günlük hareketlerimiz esnasında dizimizden gelen eklem sesleri kıkırdak hasarı habercisi olabilir. Ve 2-3 haftadan uzun süren ağrılarda hekime başvurulması önemlidir. Eklemlerinize kulak verin sağlıkla kalın..
DR. FİLİZ GENGÖR
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON UZMANI
TINAZTEPE GALEN HASTENESİ