Diz kireçlenmesi özellikle yaşlılarda ortaya çıkan ve hastanın yaşam kalitesini düşürüp aynı zamanda ağrılarla yaşamasına neden olan bir hastalıktır. Diz kireçlenmesinin en büyük düşmanlarından birisi aşırı kilodur. Bu sebeple diz kireçlenmesinde öncelik kişinin sağlıklı beslenme ile diyet yapmaya başlamasıdır. Bu yazıda ise diz kireçlenmesinin ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve tedavi aşamalarına değiniyoruz.
Diz kireçlenmesi nedir?
Kireçlenme, dizdeki kıkırdak yapısının bozulması ve eklemlerin fonksiyonlarını doğru şekilde yerine getirememesi neticesinde oluşur. Yaşlılarda oluşan diz ağrılarının çoğunun sebebi diz kireçlenmesidir. Vücudun yıllarca ağılığını taşıyan dizlerde kireçlenmeler sık rastlanan bir durumdur. Diz kireçlenmesinin vücutta oluşmasının nedenleri tekrarlanan diz travmaları, önceden geçirilmiş olan ön çapraz bağ yırtıkları, aşırı kilodur.
Diz kireçlenmesinin belirtileri nelerdir?
Diz kireçlenmesinin temel belirtileri ağrı, yürüyüş sırasında hatta yürüyüş bitiminde dinlenme sırasında bile devam eden ağrılar, topallama şeklinde sıralanabilir. Hastalığa tanı koyulması için röntgen çekimi yeterli bir yöntem olacaktır.
Diz kireçlenmesinde tedavi
Diz kireçlenmesi tedavisinde hastanın yakınmalarından yola çıkılarak tedaviye başlanır ve seyri hastanın yönlendirmesine göre devam eder. Tedavide ilk basamak kilo vermektir. Kilo vermek dizler için çok önemlidir çünkü alınan her fazla kilo dizlere baskı yapar ve buda kireçlenmeyi olumsuz yönde etkiler. Kilo vermek için mutlaka bir diyetisyen yardımı alınması önemlidir. Diz kireçlenmesinin tedavisinin bir diğer adımı da egzersizler ve yürüyüştür. Ağrı kesici ilaçlar da hastaların ağrılarının hafifletilmesi açısından önemlidir. Bu yöntemlerle rahatlama olmayan hastaların dizlerine çeşitli eklem içi iğneler (enjeksiyonlar) uygulanabilir. Bu şekilde yapılabilecek olan ilaçlar hyaluronik asit, viskosuplementasyon, PRP, ozon ve kortizon enjeksiyonlarıdır. Hangisinin yapılacağına karar vermeden önce hastanın detaylı muayenesinin ve gerekli görüntüleme yöntemlerinin yapılması gerekmektedir. Kireçlenmenin derecesi, hastanın yaşı ve ağrı düzeyine göre hangi ilaçtan kaç seans yapılacağına karar verilir.
Fizik tedavi diz kireçlenmesini önler
Başlangıç dönemindeki kireçlenmeler de fizik tedavi etkili bir yöntemdir. Eğer ileri diz kireçlenmesi durumu varsa fizik tedavinin çok fazla bir etkisi olmayabilir. Diz kireçlenmesi için yapılacak fizik tedaviler 5 ile 10 seans arasında değişim göstermektedir.
Diz kireçlenmesinde cerrahi müdahaleler
Kemik yönlendirme ameliyatı dizin iç yarısında meydana gelen daralmalarda ve dış yarısının sağlıklı olduğu durumlarda yapılır. Bu ameliyatta kemiğin yönünde değişim yapılarak dışa doğru çevrilir. Bu sayede hasta diz kemiğinin sağlıklı kısmını kullanmaya başlar. Bu ameliyat sonrasında hasta uzun bir süre diz kireçlenmesinden şikayet etmez. Diz protezi ameliyatı ise diğer tedavilerin yanıt vermemesi sonucunda uygulanır. Bu ameliyatta dize metal ve plastik parçaları yerleştirilir.