Son Konu

Diz Protezi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Total Diz Protezi Nedir?

Fizik tedavi, ilaçlar, eklem içi enjeksiyonları üzere tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda uygulanır. Bu nedenle genelde yaşlı insanlarda uyguladığımız bir metottur. Ama ağır kazalar ve çok travmaya neden olan darbeler kelam konusu olduğunda da total diz protezi uygulanabilmektedir.

Total Diz Protezi Kimlere Uygulanır?

Total diz protezinin maksadı; bölgede oluşan çok hasarı yapay bir diz yapısı ile yenileyerek ağrıların azalmasını sağlamaktır. Kıkırdak ve kemik dokularının yaşla birlikte zayıflaması ve aşınması nedeniyle bu ölçüde büyük bir ziyan 60 – 80 yaşlarında ortaya çıkar. Bu nedenle, total diz protezinin büyük oranda orta yaş ve üzeri uygulanan bir tedavi olduğunu söyleyebiliriz.

Şayet başka ortopedik tedavilerden cevap alınamadıysa ve şahısta kısa uzaklıkları yürümede, merdiven çıkmada problemler rahatsız edici boyutlara ulaşmışsa total diz protezi düşünülebilir. Bu noktada tabip yapacağı ayrıntılı tetkik ve görüntüleme formülleri ile proteze karar verir.


Total diz protezi üretilirken bedenle uyumlu gereçler kullanılır. Titanyum, kobalt, krom ve metal alaşımından üretilen protez, orta modüllerinde polietilen ile desteklenir. Polietilen, güçlendirilmiş plastik bir yapıdır. Cilde uyumludur ve alerjik tepkiler kelam konusu değildir.

Total Diz Protezi Nasıl Yapılır?

Total diz protezi spinal yahut genel anestezi ile yapılır. Öncelikle hasta anestezi ile uyutulur. Sonrasında diz açılarak femur, tibia ve patella kemikleri ince bir kemik katmanı ile birlikte çıkarılır. Hazırlanan protez bu bölgeye monte edilir ve ameliyat tamamlanır. Süreç, hastanın durumuna ve yapısına nazaran 1 – 2 saat içerisinde tamamlanır.

Ameliyattan sonra ağrı hissinin en aza indirilmesi için gerekli ilaç ve serum takviyesi verilir. Hastanın yürüyebilecek hâle gelene kadar istirahat etmesi beklenir. Ameliyattan sonraki gün hasta walker ile kısa yürüyüşler yapabilir.





Total Diz Protezi Antrenmanları Nelerdir ?

Total diz protezi; ağrı, acı ve batma şikâyetlerini büyük ölçüde azaltır. Hasta geçmişte yapamadığı kısa aralık yürüyüşlerini, merdiven inip çıkma ve koşma üzere faaliyetleri yapabilir hâle gelir.

Olağan ki protezden sonra eklem yapısını sağlıklı tutmak için nizamlı idman tavsiye edilmektedir. Total diz protezinden sonra önerdiğimiz idmanlar ve hafif tempolu yürüyüş üzere hareketlerle dizin tam olarak güzelleşmesi ve kaslarin güçlenmesi sağlanır.




Vakit geçtikçe kıkırdak ve eklem dokularındaki aşınmalar devam eder. Bu nedenle protez de kemiklerden ayrılarak fonksiyonsuz hâle gelebilir. Ancak bunun olması uzun vakit alır. Şayet süreç daha genç bireylerde, travmalara bağlı olarak yapılmışsa tertipli denetim gerekebilir ve protezin durumu daima takip edilir.

Bacaktaki kan akımının yavaşlaması sonucu pıhtı oluşumu oluşabilecek en önemli komplikasyondur. Bu komplikasyonu engellemek için ameliyattan sonra hekiminizin önerdiği ilaçları kullanmalı, emboli çorapları ve sistemli antrenmanlara değer verilmelidir. Komplikasyonların oluşumu genelde, hastanın ameliyat sonrası hareket etmekten çekinmesine bağlı olarak oluşabilmektedir.


Ortaya çıkabilecek bir öbür risk ise enfeksiyon riskidir. Bu risk protezden değil, ameliyatın kendisinden kaynaklanan bir risktir. Her ameliyat, enfeksiyon riskini beraberinde getirir. Bundan kaçınmak için tabibin tavsiyelerini sözü sözüne yerine getirmek ve hasta bakımına ihtimam göstermek kâfi olacaktır.


 
Üst Alt