Docker nedir kullanılan bilgisayar programının en belirgin avantajları nelerdir ve neden tercih edilmektedir kişilerin merak ettiği ve arattığı sorular arasında yerini almaktadır. Docker binlerce bağımsız containerlar ve izole edilmiş olan sanallaşmayı sağlayan bir teknolojidir. Bilgisayar veya işletim sistemine web uygulamalarının uygulanmasını, kolayca kurulmasını, uygulamanın test edilmesini ve çalışmasını sağlamaktadır. Docker kullanımının kişiye ve kullanıcılarına sağladığı sunucunun maliyetlerini büyük oranda azalmasını sağlamaktadır. Uygulamaların test edilmesini hızlı bir şekilde değerlendirilmesini ve uygulamanın dağıtılmasına yardımcı olan yazılım platformudur. Docker sayesinde yazılımların çalışması için kitaplıkları, yazılım araçlarını ve kodlar dâhil olmak üzere her şeyi içeriğinde barındıran container adındaki standart birimler halinde paketlenir. Uygulamadan kullanılacak olan kodların çalışıp çalışmadığını Docker kullanarak rahatlıkla tespit edilecektir.
Docker Kullanımının Avantajları Nelerdir?
Docker kullanımının avantajları nelerdir ve kullanımında nelere dikkat edilmelidir sıklıkla sorulan ve konunun ilgilileri tarafından tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Docker kullanımının avantajları arasında en bilindik olanı dockerin içeriğinde bulunduran containerlar sayesinde saniyeler içerisinde kullanımı başlamakla birlikte hızlı bir şekilde kullanımı başlayacaktır. Kullanılan sanal makine ve cihazların yavaşlamasını ya da yapılacak işlemlerin uzun sürmesini engelleyerek daha hızlı bir şekilde işlemin gerçekleşmesi sağlanmaktadır. Docker kullanımının bir diğer avantajı ise makine ve sunucu arasında yaşanan kimi sorunların engellenmesini de sağlamaktadır. Docker kullanımında environmentin yeni olması gerekmemektedir sadece Docker kullanımı yeterli olarak sunucu işlem arasında başka bir uygulama kullanımı engellenmektedir. Docker kullanımının daha kolay ölçeklendirme ve yönetim sağlaması sayesinde ise sanal makineyi kullanırken Docker üzerinden containerların daha hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Docker kullanımının bir diğer alternatifi olan sanal makinelere olanla en büyük avantajlarından birisi kaynak tüketiminin Docker kullanımında daha iyi ve verimli olmasıdır. Verimli kaynak sağlayan Docker kullanımı ile daha az kaynak sayesinde daha çok container çalıştırarak verimi arttırılabiliyoruz. Docker kullanıcılarının uygulamalarını test etmesi sonucunda çeşitli uygulamaları çalışmasını veya sistem üzerinde engellene yaşanmasına sebep olmayacaktır. Böylelikle sistem hızını ve işlem aralığını kaybetmeden çalışmasına devam edecektir. Docker kullanımının farklı birçok işletim sistemine destek vermesi örneğin Windows, Linux, MacOs gibi sistemlerde rahatlıkla çalışması ve ayrı bir işletim sistemine ihtiyaç duymaması uygulamanın daha kullanışlı olmasına yaramaktadır. Docker kullanımının avantajları arasında diğerlerine oranla daha az bilinen bir özellik olan popüler cloud servislerinde entegre edilmesidir. Popüler cloud servislerinden Ansible, Istio, Microsoft Azure gibi birçok hizmetle entegre çalışmasını yürütmekte ve kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. Sistem içerisinde gerçekleşecek olan hızlı bir trafiğin engellenmesini içeriğinde bulundurduğu binlerce container sayesinde Docker rahatlıkla gerçekleştirir. Dockerin az kaynakla çok iş yapmasını ve işletim sisteminin hızını korumasının sebebi ise içinde bulundurduğu container sistemine aittir.
Sanal Makine Ve Docker Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sanal makine ve Docker arasındaki farklar nelerdir ve hangisi diğerine göre daha avantajlıdır kullanıcılar tarafından sorulmakta ve merak edilmektedir. Docker asıl olarak bir sanallaştırma makinesidir ve sanal makinelere oranla daha farklı sanallaştırma yöntemleri kullanmaktadır. Docker kullanımı sanal makinelere oranla daha uygun ve maliyeti daha düşük ürünler arasında yerini almaktadır. Docker kullanımının daha ucuza mal olmasının sebebi ise içeriğinde bulunan container sisteminin çalışma hızları ve prensipleridir. Container çalışma şekli bakımından sistemde bulunan dosyaları paylaşımlı olarak kullanır ve bu sayede de kaynak kullanımı oldukça düşüktür. Sanal makine sistemlerinin kullanılmasında her makinenin kendine ait işletim sistemi ve aynı zamanda da kendine ait kütüphaneleri de vardır. Örnek verilecek olursa sanal makinenin sitemde kullanılmasını sağlarken Windows işletim sisteminde MacOs işletim sistemine ait olan yazılımın çalışması ancak VMware kullanarak gerçekleşmektedir. Fazladan kaynak kullanımını da beraberinde getiren sanal makine kullanımı daha maliyetli ve kaynak kullanımının artışına neden olacaktır. Tamamen farklı işletim sistemlerinin kullanılmasını gerektiren sanal makine sayesinde işletim sistemine olan girdilerin artması sağlanırken bunun yanı sıra daha uzun süreler boyunca beklenmek zorunda kalınır ve sistemin açılması ve yüklenmesi oldukça gecikmelere de uğrayacaktır. Ancak sanal makinelere oranla daha farklı bir sisteme sahip olan dockerler container çalışmaları sayesinde kaynak tüketimini en az oranlara indireceklerdir. Container kullanımları sayesinde sistemin daha hızlı çalışıp hızlı şekilde hazır hale gelmesi büyük avantajlar kullanıcılara sağlamaktadır.