B bilgiliadam Yeni Üye Katılım 16 Ağu 2017 Mesajlar 1,516,397 Tepkime 42 Puanları 48 Credits -46,831 Geri Bildirim : 0 / 0 / 0 16 May 2018 #1 Doğal afetlerden korunma yolları Nedir? ulke boyutunda atılması gereken temel adımlar : 1 Bir koordinasyon mekanizması kurulmalı 2 Kalkınma planı ile afet yonetimi ilişkisi sağlanmalı 3 Bilgi herkesle paylaşılmalı 4 Eğitim ve kamu bilinci onemsenmeli 5 Yurttaşlar surece doğrudan katılmalıdır Risk Yonetimi surecinde temel ilgi alanı olarak Riski Kontrol Mekanizması alınmalı ve bunun icin: 1 Eğer risk cok yuksekse riskten uzaklaşmak yada kacmak 2 Eğer risk oranı duşuk ise riski azaltacak cabaları uygulamak en akılcı yoldur Riski kontrol edemediğimiz durumlarda ise riskin finansmanına oncelik vererek riski olabildiğince toplum icinde paylaştırmak gerekir bireysel yapacaklarımız : 1 Cevremizde mevcut tehlikeler nelerdir Araştır 2 Bu tehlikelerin ozellikleri buyuklukleri olma sıklığı etkileri onceden bilinebilip bilinemeyeceği Analiz et 3 Bu analizler sonunda afet senaryoları kurgulanarak korunmaya yonelik onlemler alınmalı Planla 4 Acil durumlar icin arac gerec hazırlanmalı Hazırlan Kent olceğinde bakıldığında: 1 Bilmek ve yapmak arasında ilişki iyi kurulamıyor 2 Surece doğrudan katılması gereken ortaklar icsel donuşumlerini gercekleştirmiyorlar Bunun aşılabilmesi icin 1 Herkeste afet zararlarının azaltılabileceği fikri yerleştirilmeli 2 Bilimsel bilgi ile yerel davranış arasındaki celişme aşılmalı 3 Herkese ulaşılmalı 4 Capraz ilişkiler (kamuozel toplumbirey) geliştirilmeli 5 Surekli eğitim programları uygulanmalı 6Planlama ve planların guncelleştirilmesi unutulmamalı Yine Kent butununde bakıldığında: 1 Afet bilgilerini paylaşalım 2Afet duyarlılığını arttırmak icin deneyimlerimizi paylaşalım erken uyarı tahliye icin mudahale sistemleri kuralım 3Ailede işyerlerinde kamu tesislerinde afete hazırlanma anlayışı geliştirelim 4 Deprem sırasında ve sonrasında yapılacaklarla ilgili tatbikat ve eğitimler yapalım acil durum yonetimi bilgilerini herkese ulaştıralım 5Her gun 5 dakika ayırarak aileleri okulu hastaneleri afete hazırlayalım afet psikolojisini oğrenelim ve oğretelim 6 Tıbbi mudahale konusunda bilgilenelim 7 Mahalle olceğinde aramakurtarma yontemlerini oğrenelim 8 Yapısal olmayan onlemler (eşya guvenliği vs) konusunda cabalar sarf edelim 9 Surekli eğitim yapalım ve eğitim materyalleri dağıtalım Medya olanaklarından yararlanalım 10 Kent ici ve kentler arası tatbikatlar yapalım
Doğal afetlerden korunma yolları Nedir? ulke boyutunda atılması gereken temel adımlar : 1 Bir koordinasyon mekanizması kurulmalı 2 Kalkınma planı ile afet yonetimi ilişkisi sağlanmalı 3 Bilgi herkesle paylaşılmalı 4 Eğitim ve kamu bilinci onemsenmeli 5 Yurttaşlar surece doğrudan katılmalıdır Risk Yonetimi surecinde temel ilgi alanı olarak Riski Kontrol Mekanizması alınmalı ve bunun icin: 1 Eğer risk cok yuksekse riskten uzaklaşmak yada kacmak 2 Eğer risk oranı duşuk ise riski azaltacak cabaları uygulamak en akılcı yoldur Riski kontrol edemediğimiz durumlarda ise riskin finansmanına oncelik vererek riski olabildiğince toplum icinde paylaştırmak gerekir bireysel yapacaklarımız : 1 Cevremizde mevcut tehlikeler nelerdir Araştır 2 Bu tehlikelerin ozellikleri buyuklukleri olma sıklığı etkileri onceden bilinebilip bilinemeyeceği Analiz et 3 Bu analizler sonunda afet senaryoları kurgulanarak korunmaya yonelik onlemler alınmalı Planla 4 Acil durumlar icin arac gerec hazırlanmalı Hazırlan Kent olceğinde bakıldığında: 1 Bilmek ve yapmak arasında ilişki iyi kurulamıyor 2 Surece doğrudan katılması gereken ortaklar icsel donuşumlerini gercekleştirmiyorlar Bunun aşılabilmesi icin 1 Herkeste afet zararlarının azaltılabileceği fikri yerleştirilmeli 2 Bilimsel bilgi ile yerel davranış arasındaki celişme aşılmalı 3 Herkese ulaşılmalı 4 Capraz ilişkiler (kamuozel toplumbirey) geliştirilmeli 5 Surekli eğitim programları uygulanmalı 6Planlama ve planların guncelleştirilmesi unutulmamalı Yine Kent butununde bakıldığında: 1 Afet bilgilerini paylaşalım 2Afet duyarlılığını arttırmak icin deneyimlerimizi paylaşalım erken uyarı tahliye icin mudahale sistemleri kuralım 3Ailede işyerlerinde kamu tesislerinde afete hazırlanma anlayışı geliştirelim 4 Deprem sırasında ve sonrasında yapılacaklarla ilgili tatbikat ve eğitimler yapalım acil durum yonetimi bilgilerini herkese ulaştıralım 5Her gun 5 dakika ayırarak aileleri okulu hastaneleri afete hazırlayalım afet psikolojisini oğrenelim ve oğretelim 6 Tıbbi mudahale konusunda bilgilenelim 7 Mahalle olceğinde aramakurtarma yontemlerini oğrenelim 8 Yapısal olmayan onlemler (eşya guvenliği vs) konusunda cabalar sarf edelim 9 Surekli eğitim yapalım ve eğitim materyalleri dağıtalım Medya olanaklarından yararlanalım 10 Kent ici ve kentler arası tatbikatlar yapalım