Son Konu

Doğum için suni sancı nasıl verilir? Suni sancı kaçıncı haftada verilir?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
0CkTO_1621341216_2697.jpg

Kimi ülkelerdeki doğum yapacak anne adaylarında 39. hafta civarında yapay sancı verilse de Türkiye'de çoğunlukla 42. haftadan sonra tercih edilir. Pekala yapay sancı korkulduğu kadar var mı? Yapay sancı ile doğum nasıl yapılır? İşte karşılığı:

Yapay sancı, doğum vakti tamamlanmış olmasına karşın doğmaya niyeti olmayan minikler için anne adayına dışarıdan verilen ilaçlarla doğma aksiyonunu kolaylaştıran tıbbi metottur. Doğum sancılarını başlatmak yahut bizatihi gelen doğum sancılarını muhakkak bir yere getirecek kadar arttırmak için ilaçlarla yapılan sürece yapay sancı denir. Gerek doğum sonrası kanamayı denetim altına almak gerek de rahmin kasılmasını tetikleyen Oksitosin hormonu, yapay sancıda anne adayına aşılanan bir ilaçtır. Olağan doğumun gerçekleşmesi için rahim ağzının incelmesi ve yumuşaması gerekir. Gebe bir bayanın rahim ağzı 9-10 cm açılmışsa incelme de yüzde yüze yaklaştığında doğum gerçekleşmek üzeredir. Yapay sancı tam da bu anda devreye girerek incelme ve açılmayı hızlandırır. Böylece bebek doğum kanalından daha kolay bir geçiş sağlar. Yapay sancının tesirini gösterebilmesi için rahim ağzının gereğince yumuşak ve açık olması gerekir. Tesir derecesi tabibin uygulayacağı Bishop değerlendirmesine nazaran tespit edilebilir.
  • - Yapay sancı en düşük dozda her 15 dakika da bir arttırılarak uygulanır.
  • - Vajinal yolla verilen haplar, kasılmayı tetikleyeceğinden ötürü 4 saatte bir uygulanıyor. 
  • - Kullanılan ilaçlara karşın kasılmalar görülmezse meskene dönüp, 1-2 gün sonra yine deneme yapılabilir. 1. ya da 2. yapay sancı denemesinden sonra doğum gerçekleşmezse sezaryene yönelinebilir.
YAPAY SANCI HER DOĞUMDA UYGULANMAZ!



Bebeğin dünyaya gelmesine ramak kalmış ancak bebek bir türlü doğum için sinyal vermiyorsa yahut birtakım risklerden ötürü hekim erken doğum için bebeğin doğmasının daha inançlı olacağını düşünüyorsa yapay sancı dayanağı alınabilir. Anneye ya da bebeğe rastgele bir ziyanı olduğu bilinmeyen yapay sancı uygulamasındaki temel niyet; doğum sürecini hızlandırmaktır.

Anne adayına oksitosin ilacı desteği verilerek sağlanan bu formül her doğumda kullanılmaz, yalnızca gerekli durumlarda aşikâr ölçüde verilir.

DOĞUM İÇİN YAPAY SANCI NASIL VERİLİR?



Başlangıçta düşük düzeyli bir oksitosin hormonlu ilaç serum içine yerleştirilerek sulandırmak emeliyle damara uygulanır. Akabinde infüzyon pompası ile düşük damla sayısı ile yapay sancı vermeye başlanır ve doğum için tesirli sancı elde edilene kadar arttırılır. Yapay sancı ile doğum müddeti rahim açıklığındaki ölçü üzere birtakım etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Örnek vermek gerekecek olursa; hastaneye 6 cm rahim açıklığı ile giden gebenin ikinci doğumu ise yapay sancı uygulandıktan sonraki birinci 1 saat içinde bile doğum yapılabilir. Hastaneye 1-2 cm açıklığı olan ya da hiç açılma görülmeyen gebede ise yapay sancı verilse bile doğum 5-10 saatten fazla sürebilir.  

YAPAY SANCI İLE DOĞUM ZİYANLI MI? YAPAY SANCI KİME VERİLMEMELİ?
  • Anne adayı doğum öncesi uterin insizyon içerikli bir operasyon geçirdiyse,
     
  • Plasente previa (Plasentanın rahmi kapatması)
     
  • Bebeğin rahimde yan durması.
     
  • Bebeğin yüksek kilolu olması,
     
  • Bebeğin başının normalinden daha büyük olması, üzere durumlarda yapay sancının verilmesi önerilmez.
 
Üst Alt