Korunmak için tercih edilen yaygın formüllerden biri olan doğum denetim haplarının düşük lakin olma ihtimali de geçerli olan risklerini sizlere araştırdı. Op. Dr. Banu Çiftçi'nin açıklamalarına nazaran doğum denetim hapını kimler kullanmamalı? Doğum denetim haplarının yan tesirleri:
Şimdi yeni evlenmiş olan birtakım çiftler kendilerini anne-baba olmaya hazır hissetmediklerinden ötürü korunmak için doğum denetim haplarını kullanmak isteyebilir. Uzman tekliflerine nazaran katiyen tabip denetimi ve onayı ile birlikte alınması gereken doğum denetim hapları, aksi takdirde bedende kimi problemlere yol açabiliyor. Dişilik hormonlarından olan Östrojen ve progesteron hormonlarını baskılamaya yarayan doğum denetim hapları ne kadar düşük dozlu olsalar da birtakım risklerden ötürü uygun görülmeyebilir.
DOĞUM DENETİM HAPLARI ZİYANLI MI?
Ölümcül olabilecek en önemli yan tesiri; pıhtılaşma bozukluğu olan bireylerde pıhtılaşmayı daha da arttırarak küçük damarlarda pıhtı birikmesinden akciğere ya da beyne atmasının vefata varana kadar ki tablolarına rastlanmaktadır. Çok düşük bir ihtimaldir. Yalnızca doğum denetimi hapında değil başka ilaçlarda bile olabilir.
Tek bacakta ya da kolda ani şişme, ısı artışı ve ağrı yaşandığında doktora başvurulmalıdır.
Baş ağrısı yapabilir, migreni tetikleyebilir.
Karaciğer hastalığı olan birinde ıstırap oluşturabilir.
DOĞUM DENETİM HAPINI KİMLER KULLANMAMALI?
-35 yaşın üzerinde bir bayan şayet günlük hayatında sigara da içiyorsa katiyetle doğum denetim hapı kullanmamalıdır!
-Pıhtılaşma bozukluğu olan gebe bayan şayet sigara içmişse de yeniden çok tehlikelidir.
-Hamileliğinde pıhtı bozukluğu görülen anne adaylarında hekim kahır tespit etmişse hamileliği bittikten sonra da doğum denetim hapının kullanılmasını uygun görmeyebilir..