Son Konu

Doktorlar Anlattı: Neden Gidiyorlar?

dagcı

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,900
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
68
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-1942696a0f86a47166d4f83a6c95e5e927100b06.jpg


Türkiye'den yurt dışına göç eden tabip sayısı patlamış durumda. Kalanlar da gidebilmek için birer birer istifa edip yabancı lisan öğreniyor. Pekala neden bu türlü bir yol seçiyorlar? 




Türkiye gündeminin üst sıralarında bir müddettir yurt dışına göç eden hekimler konusu var.

Doktor göçündeki telaş veren tabloyu Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Kurul Lideri Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı bir müddet evvel bu türlü paylaşmıştı.


"Gidiyorlarsa gitsinler" mi?



Yaşadıkları külfetlerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Gidiyorlarsa gitsinler' tepkisiyle karşılaşan tabipler, taleplerini bir kere daha lisana getirmek için 14 Mart Tıp Bayramı haftasında iki gün boyunca iş bıraktı.

Doktorlar, sağlıkta şiddet, güvensizlik, ağır iş yükü ve ücretlerin yetersizliği gibi hususlarda düzenlemeler talep ediyordu. 

Bu taleplerle ilgili şu ana kadar hekimleri tatmin eden bir adım ise atılmış değil.

"Bu olay bende kopuş yarattı"



Gazeteci Nevşin Mengü de yurt dışına gitmiş ya da gitmek isteyen çok sayıda tabiple yaptığı röportajları YouTube hesabından paylaştı. 

Mengü'ye konuşan hekimler neden gittiklerini ya da gitmek istediklerini birinci ağızdan aktardı.

Videoda geniş yer verilen, uzmanlık eğitimini Türkiye'de tamamladıktan sonra ülkeden ayrılan ve 2 yıldır İsveç'in başşehri Stokholm'de yaşadığını belirten bir dahiliye uzmanı, Türkiye'deki hekimlerin meselelerini şöyle sıraladı: 

'Şiddet, inançsız çalışma şartları, mobbing, uzun ve yorucu çalışma saatleri, düşük fiyatlar, yeteri kadar bilimsel çalışma yapamamak, hastayla sağlıklı bir alaka kuramamak.'

"Başörtülü olmadığım için hakarete uğradım"



Uzman tabip, Türkiye'den ayrılma kararı almasında tesirli olan çarpıcı bir olayı ise şöyle anlattı:

'Asistanlık devrinde çok fazla travmatik olay yaşadık. En son uzmanken mecburi hizmetimde, gebeyim ve doğum müsaadesine ayrılmak üzereyim. Acilden bir hasta için aradılar. Hastayı muayene edip yatış verdim, bilgilendirdim. Sonra hastaya 'Sizin sormak istediğiniz bir şey var mı?' diye sordum. Hasta da bana başörtülü olmadığım için bir otomobil hakaret etti ve bu adam şuuru bulanık, aklı başında olmayan biri değildi. Bu olay bende kopuş yaratan olay oldu.' 

Türkiye'deki tıp eğitiminin de sıkıntılı olduğunu belirten uzman tabip şunları söyledi:

 'Yeterli sayıda ve kâfi donanımda öğretim üyesi yok. Uzmanken atandığımız yere gelen pratisyen doktorların pratik ve bilgi manasında ne kadar sorunlu olduğunu görüyoruz. Bir birçoklarına oturup ders anlattık.'

"İsveç'te tabipler günde 9-12 hasta bakıyor"



İki ülke ortasındaki iş yükünü de karşılaştıran uzman, Türkiye'deki doktorların bir hastaya 1 ila 5 dakika vakit ayırabilirken İsveç'te yasal müddetin en az 30 dakika olduğunu, hekimlerin günde ortalama 9-12 hasta baktığını ve bunun da sıhhat hizmetini kaliteli hale getirdiğini söyledi.

"Ümidimiz kalmadı, istifayı basıp gidecek bir sürü arkadaşım var"



Yurt dışına gitmeye karar veren ve Almanca dersleri aldığını belirten bir pratisyen tabip ise acil serviste çalıştığı sırada yaşadığı bir olayı anlattı.

Durumu kritik olan bir çocukla ilgilendiği sırada WhatsApp üzerinden 112 Acil ile yazıştığını söyleyen pratisyen tabip, bunu gören öteki bir hastanın ise kendisini 'Kafanı telefondan kaldır' diyerek kendisini azarladığını ve hakaretler ettiğini anlattı. 

Doktor, 'Gerçekten ümidimiz kalmadı. Kimse durup dururken ailesi bırakıp öbür bir ülkeye gitmek istemez' dedi.

Genç hekim, gittiği Almanca kursunda kendisi dışında pek çok tabip ve sağlıkçının da bulunduğunu söyledi. 

'Yeterli düzeye geldikten sonra istifayı basıp gidecek bir sürü arkadaşım var'

"Bu kaideleri gördükçe insanın morali bozuluyor, onuru kırılıyor"



Çukurova Tıp'tan mezun olduktan sonra istifa edip Almanya'ya giden genç bir hekim ise Türkiye'den ayrılmayı yurt dışında staj yaparken başına koyduğunu, Türkiye'deki intörnlük devrinde gördükleriyle de düzgünce pekiştirdiğini söyledi.

'Mesleğe girdiğim biçimiyle ben bu meslekten çıkmış olsaydım, bu okulu bitirmiş olsaydım daha büyük şevkle mesleğimi yapacaktım. Fakat bu kuralları gördükçe insan, hem morali bozuluyor hem onuru kırılıyor.'

"Türkiye'de olanları burada insan düşünemez bile"



Yurt dışında çalışan bir hekim ise 'Medyadan gördüklerimiz, Türkiye'den tabip arkadaşlarımdan duyduklarım beni o kadar şaşırtıyor ki. Bu türlü bir şeyi bir insan burada düşünemez bile. Bir doktora bu türlü bir şey yapılacak, hastanede bu türlü olaylar olacak, burada düşünülecek bir şey değil.' dedi.

"50 bin doktor gitmek için hazırlık yapıyor"



Videoda yer alan ve kimi istatistiklere değinen öteki bir hekim da hekimlerin yüzde 70'inin yurt dışına gitmek istediğini vurguladı.

'Bunların yüzde 70'i de, yani tabiplerin yüzde 50'si gitmek için hazırlık yapıyor. Bu çok büyük bir sayı. Ülkemizde 101 bin doktor var ve 50 bini gitmek için hazırlık yapıyor' 

Bazı kısımların talep yetersizliğinden kapandığını, yetişmiş insanların birer birer gittiğini, yakın bir gelecekte Türkiye'de kimi kısımlarda doktorların bulunamayacağının altını çizen hekimler tahlil için vatandaşlara da davette bulundu.

Doktorlar, kaliteli ve nitelikli bir sıhhat hizmeti için 'Halk burada tabiplerle bir arada talep eden olmalı' dedi.

Videoyu buradan izleyebilirsiniz
 
Üst Alt