Son Konu

Dolmabahce sarayı hakkında bilgi

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
DOLMABAHCE SARAYI
Dolmabahce Sarayı'nın bulunduğu alan, bundan dort yuzyıl oncesine kadar Boğazici'nin buyuk bir koyuydu
Osmanlı Kaptan Paşalarının gemilerini demirledikleri, geleneksel denizcilik torenlerinin yapıldığı bu koy zamanla bataklık haline gelmiş ve 17'nci yuzyıldan itibaren başlayarak doldurulmuş, padişahların dinlenme ve eğlenceleri icin duzenlenen bir hasbahceye donuşturulmuştu Bu bahcede, ceşitli donemlerde yapılan koşkler ve kasırlar topluluğu, uzun sure Beşiktaş Sahil Sarayı adıyla anıldı
Beşiktaş Sahil Sarayı, Abdulmecit doneminde (18391861), kullanışsız olduğu gerekcesiyle ve 1843 yılından itibaren bolum bolum yıktırıldı Aynı yıllarda, Dolmabahce Sarayı'nın 15000 m2'lik bir alanı kaplayan temelleri, meşe kazıklar ve ağac hasırlar ustunde yukselmeye başladı
Yapımı, cevre duvarları ile birlikte 1856'da bitirilen saray 110000 m2'yi aşan bir alan ustune kurulmuş ve ana binası dışında onaltı ayrı bolumden oluşmuştur Bunlar saray ahırlarından değirmenlere, eczanelerden mutfaklara, kuşluklara, camhane, dokumhane, tatlıhane, mefruşat dairesi ve işliklere kadar uzanan bir dizi icinde, ceşitli amaclara ayrılmış yapılardır
A KulturBilimTanıtım Merkezi:
Bu yapılardan Mefruşat Dairesi yukarıda kısaca değinildiği gibi, bu defa KulturBilimTanıtım Merkezi olarak, konferans, sergi, bilimsel araştırmaların yanısıra, basın ve yayın organları ile sağlıklı ve surekli ilişkileri surdurmek uzere, cok amaclı bir hizmet anlayışı icinde duşunulmuş ve yeniden duzenlenmiştir Sarayın girişinde, mimari ozelliği de dikkate alınarak ele alınan Mefruşat Dairesi'nde oluşturulan KulturBilimTanıtım Merkezi'nin alt katı, Konferans Salonu, Sergi Salonu, satış merkezi ve Fotoğraf Laboratuvarı, ust katı ise Basın ve Yayın Merkezi, Kitaplık, Bilimsel Araştırma ve Saray Arşivi olarak kullanıma acılmıştır
Mefruşat Dairesi'nin onundeki avlu, ilk kez Saray'ı gezenlerin yaz ve kış oturup dinlenebilecekleri bir alan olarak duzenlenmiştir Avlunun cevresindeki bir bolum, gerekli onarım ve duzenlemelerle Gosteri Salonuolarak değerlendirilmiştir Bu bolumde, Turkce ve İngilizce olarak hazırlanan, saray ve kasırlarımızı tanıtıcı bir program audiovisual dia gosterileri halinde surekli ziyaretcilere sunulmaktadır Buyuk bir ilgi ve beğeniyle izlenen bu renkli gosterilerin, zaman icerisinde daha da geliştirilerek zenginleştirilmesine ve aynı gosterilerin başta Beylerbeyi Sarayı ve Maslak Kasırları olmak uzere, diğer koşk ve kasırlara da yaygınlaştırılmasına calışılmaktadır Bu arada avlunun bir bolumunde de ziyaretcilerin ihtiyaclarını karşılamak uzere, sarayın tarihi huviyetini yansıtır bir bicimde modern bir kafeterya kurulmuştur
KulturBilimTanıtım Merkezi'nin alt katında yer alan Sergi Salonu'nda sunulan Dunden Bugune Osmanlı SaraylarıSergisi, bugun ayakta kalmış, değişmiş veya yıkılmış bulunan saraylarımız konusunda belge niteliğindeki resimleri biraraya getirmekte ve boylece Sarayların bir boyutuna ışık tutmaktadır Bugune kadar gezenlerin buyuk ilgisini ceken bu resimler ayrıca basılmış ve boylece kalıcılıkları da sağlanmıştır Satış Merkezi'nde ise, KulturBilimTanıtım Merkezi tarafından uretilen ceşitli kartpostal, dia, videokaset, poster, rehber, kitap, broşur ve benzeri tanıtım malzemeleri satışa sunulmuş bulunmaktadır
KulturBilimTanıtım Merkezi'nin kurulması, yurtici ve yurtdışı iletişim ağının oluşturulmasıyla, bilimsel ve kulturel ağırlıklı uretimin surekliliği sağlanmış ve boylece Milli Saraylarımız tarihimizde ilk kez kulturel birikimin zenginliğine uygun boyutta dışa acılmıştır Ayrıca, Saray'ın yıpranmasını onlemek, kapı onunde buyuk oranda artan ziyaretci yoğunluğunu daha sağlıklı duzenlemek, Dolmabahce Sarayı dışındaki kultur zenginliklerimizi de vurgulamak icin, Mefruşat Dairesi'nin yanısıra Saat Kulesi ve cevresindeki alan da yeniden ele alınmış, bir dizi, uygulamayla Saray'ın butunleştirilmesi yolunda onemli bir adım atılmıştır

Üst Alt