Son Konu

Dolmabahçe Sarayı nerede, ne zaman yapıldı? Dolmabahçe Sarayı'na nasıl gidilir?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
46
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
dolmabahce_sarayi_nerede_ne_zaman_yapildi_dolmabahce_sarayina_nasil_gidilir_1637416795_6107.jpg

Güçlü mimarisi ve göz alıcı dokusuyla görenleri kendine hayran bırakan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'un en özel yapılarından biri. Pekala, Dolmabahçe Sarayı nerede, ne vakit yapıldı? Dolmabahçe Sarayını hangi padişah yaptırdı? Dolmabahçe sarayının kısımları nelerdir? Dolmabahçe sarayı ziyaret saatleri ve giriş fiyatları ne kadar? Dolmabahçe sarayına nasıl gidilir? Dolmabahçe sarayı özellikleri nedir? işte yanıtlar...



Dünyanın en hoş kentlerinden biri olan İstanbul, yüzyıllık tarihi, varlıklı kültürel dokusu ve göz kamaştıran görüntüleriyle adeta gizli bir cevher. Eşsiz bir atmosferi içerisinde barındıran bu kent, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste kucak açıyor. Kentin bir tarafında mavi ve yeşilin ahenkle dans ettiği görüntüler; öbür tarafında ise etkileyici mimari örnekleri yer alıyor. İstanbul'da gezilecek yerler denildiğinde akla birinci olarak Dolmabahçe Sarayı gelmektedir. Denizin kenarında beyazın en ihtişamlı halini sergileyen Dolmabahçe Sarayını gelin birlikte keşfedelim.

DOLMABAHÇE SARAYI NEREDE?

İstanbul'un göz bebeği Dolmabahçe Sarayı, Avrupa Yakasındaki Beşiktaş ilçesinde yer almaktadır. Boğazın serin sularının kıyısında konumlandırılan saray, Üsküdar ve Kuzguncuk'un çabucak karşısında ziyaretçilerini beklemektedir. Ulaşımı hayli kolay olan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul'a gelenlerin kesinlikle uğraması gereken yerlerin başında bulunuyor.

DOLMABAHÇE SARAYI NE VAKİT YAPILDI? DOLMABAHÇE SARAYINI HANGİ PADİŞAH YAPTIRDI?

Osmanlı Padişahı Sultan Abdulmecid tarafından 13 Haziran 1843 tarihinde yaptırılan sarayın inşası 7 Haziran 1856 yılında tamamlanmıştır. Saray, 1856 yılından itibaren 6 padişaha kapılarını aralamakla birlikte son olarak Osmanlı Halifesi Albülmecid Efendi'ye mesken sahipliği yapmıştır. 



Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte 1927 ve 1949 yılları ortasında Cumhurbaşkanlığı makamı olarak hizmet veren saray, tıpkı vakitte Ulu Lider Mustafa Kemal Atatürk'ün de 10 Kasım 1938 yılında yaşama gözlerini yumduğu yer olarak da biliniyor.



17 numaralı odada hayatını kaybeden Atatürk'ün İstanbul'a geldiği vakit kaldığı yer olan Dolmabahçe Sarayı, bu açıdan da büyük ehemmiyet arz etmektedir. 



1926-1984 yılları ortasında protokol ve ziyarete kısmen açık olan Dolmabahçe Sarayı, 1984 yılından beri ziyaretçilerine kapılarını aralamaktadır.



DOLMABAHÇE SARAYININ KISIMLARI NELERDİR?

Göz kamaştıran hoşluğuyla görenleri kendine hayran bırakan Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı mimarisinin yanı sıra Fransız Barako, Alman Rokokosu, İngiliz Neo Klasizmi ve İtalyan Rönesansının en dikkat cazip özelliklerini taşımaktadır.



Batı mimarisinin izlerini taşıyan saray yaklaşık 250.000 m²'lik alan üzerine heyetidir. Üç kattan oluşan sarayın içerisinde 285 oda ve 43 salon yer almaktadır. Farklı yapı ve binalardan meydana gelmeyen saray, tek bir büyük yapıyı çevreleyen birkaç köşk ve büyük bir bahçeyle sonludur.



Dolmabahçe Sarayı, idare işlerinin yürütüldüğü Mâbeyn-i Hümâyûn, Padişah ve ailesinin özel ömürlerini sürdürdükleri Muâyede Salonu ve üst katta ise devlet merasimleri için kullanılan Harem-i Hümâyûn kısımları olmak üzere 3 başka kısımdan oluşmaktadır.



Birebir vakitte sarayı özel kılan özelliklerinden biri de farklı farklı isimlerle isimlendirilen odalarıdır. Elçilerin kabul edildiği Kırmızı Oda ve Has Oda, Arz Odası, Aynalı Oda, Fotoğraf Odası, Esvap Odası, Vükela Odası, Taş Oda üzere birçok oda Dolmabahçe Sarayı'nın içerisinde bulunmaktadır.



DOLMABAHÇE SARAYI ÖZELLİKLERİ

Sarayın iç dekorasyonunda sanatın en özel yansımalarına rastlayabilirsiniz. Mavi tonlu mermerleri, billur, su mermeri ve somaki üzere değerli haiz mermer ve taşların sıkça yer aldığı sarayda en dikkat çeken şeylerden biri de Sultan Abdülaziz'in Avrupa Çeşidi sırasında getirdiği ve periyodun ressamlarına yaptırdığı eşsiz tablolardır.

 

Büyük bir zenginlik ve ihtişamın gözler önüne serildiği sarayın duvarlarında Avrupalı sanatkarların elinden çıkan fotoğraflar ve altın süslemeler yer almaktadır.



Hereke ipek ve yün halılar, kristal avizeler, şamdanlar, şömineler, Uzak Doğu'nun izlerini taşıyan dekoratif el işleri saraya adımınızı attığınız andan itibaren sizleri hayrete düşürecek bir hoşluğu taşıyor. 



Bu görkemli sarayın iç süslemelerinde ekseriyetle altın tozu kullanılmıştır.



DOLMABAHÇE SARAYI ATATÜRK'ÜN ODASI

Dolmabahçe Sarayı'nda 17 numaralı oda olarak bilinen yer Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını yitirdiği oda olduğu için özel bir mana taşımaktadır. Bundan ötürü oda içerisinde yer alan tüm eşyalar bir müzeye dönüştürülerek büyük bir itinayla saklanmaktadır.



Bronz işlemeli karyola, gardırop, komodin, halılar, kanepe ve koltukların birebir halde korunduğu tarihi oda, günümüzde ziyaretçilerine his dolu anlar yaşatıyor.



 DOLMABAHÇE SARAYI ZİYARET SAATLERİ VE GİRİŞ FİYATLARI

Dolmabahçe Sarayı'nı Pazartesi günleri dışında her gün 09:00 – 18:00 saatleri ortasında ziyaret edebilirsiniz. Müze Kartınız varsa Harem Kısmına bu kart aracılığıyla girmeniz mümkün. Lakin öbür kısımlar için fiyatlar şu biçimde:
  • Selamlık Tam bilet 50 TL
  • Harem Tam bilet 40 TL
  • Selamlık + Harem 80 TL


DOLMABAHÇE SARAYI'NA NASIL GİDİLİR?

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yer alan Dolmabahçe Sarayı'na gitmek için Bağcılar-Kabataş Tramvay (T1 hattı) kullanarak Kabataş Durağı'nda inebilirsiniz. Akabinde 5 dakikalık bir yürüme aralığıyla saraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz.



Ya da dilerseniz Beşiktaş yahut Kabataş'tan geçen İETT otobüslerini de kullanabilirsiniz. Şayet Üsküdar yahut Kadıköy'den Dolmabahçe Sarayı'na gitmek istiyorsanız da kent sınırları vapurlarını kullanarak Beşiktaş'tan yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.




 
Üst Alt