Son Konu

Domuz Gribi Devam Ediyor Mu?

moderatör

Super Mod
Katılım
27 Tem 2022
Mesajlar
21,844
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
36
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0

Domuz Gribi Devam Ediyor Mu?​



Son günlerde domuz gribi ile ilgili bir çok söylemler ortaya çıktı. Peki domuz gribi devam ediyor mu? Domuz gribi geri mi döndü? 2019 yılında covid19 virüsünden milyonlarca kişi hayatını kaybetti. Hayatımızı alt üst eden covid19 virüsü, geçmiş yıllarda büyük panik yaratan domuz gribini hatırlattı. Domuz gribi coronavirüs salgını gibi tahmin edilemeyen bir şekilde yayıldı ve çoğu ülkenin bu virüs ile alakalı nasıl tedbir alacakları konusunda bilgileri yoktu.

Domuz Gribi Devam Ediyor Mu?

Domuz Gribi Devam Ediyor Mu?​

2021 yılına geldiğimizde ise artık domuz gribi, diğer grip gibi normal bir grip haline geldi. Domuz gribi aynı covid19 gibi Meksika’dan topraklarımıza kadar gelen bu virüs havayolu ile bulaşıyor. İnsanlar konuşurken hapşırırken ağızlarından çıkan binlerce partiküller havada asılı olarak kalıyor. Domuz gribi virüsü de bulaşma aşamasında covid19 a benzer özellikler gösteriyor.

Domuz Gribi Devam Ediyor Mu?


Domuz Gribi Ne Zaman Çıktı?​

Domuz gribi türü 2009 yılında mutasyon geçirerek insan virüsüne adapte olmuştur. Daha önceki yıllarda böyle bir virüs ile karşılaşmayan insanoğlu 2009 yılını pandemi ile bitirmiştir. 2009 Nisan ayında ortaya çıkan domuz gribi Ekim ayında Türkiye ve tüm dünya ülkelerine hızla ulaştı. Toplamda 550 kişinin ölümüne yol açtı.

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır? Domuz Gribi Devam Ediyor Mu?​



Uzmanlara göre gribin bulaşma şekli covid19 gibi hapşırma, öksürme ve temas yoluyla bulaşıyor. Özellikle toplu taşıma alanlarında hapşırırken ağızlarından çıkan partiküller bulaş riskini arttırıyor. Eğer sosyal mesafe kurallarına mevcut değil ise bu şekilde sadece tek bir hapşırmada 20 kişiye kadar bulaşabiliyor. Doktorlar tarafından tavsiye edilen 1.5 metre mesafe kurali domuz gribi için yeterli olarak ifade ediliyor. Covid19 virüsünde görüldüğü gibi sarılmak öpmek gibi sosyal yakınlaşmalar domuz gribinin de bulaşma riskini artırıyor. Taşıyıcısı olarak ellerimiz ile dokunduğumuz yüzeylere temas eden kişiye bulaşabiliyor. Bu nedenle aynı covid19 kurallarındaki gibi hijyen kurallarına uygun hareket etmek gerekiyor.

Domuz Gribi ile Normal Grip Arasındaki Farklar​

Domuz gribi normal grip gibi hemen hemen aynı semptomları gösteriyor. Domuz gribi pandemik virüsü özellikleri gençleri etkiliyor. Normalde yaşlıları daha çok etkileyen normal grip e göre gençleri etkiliyor. H1N1 olarak geçen domuz gribi bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler de daha ağır seyrediyor. Hastaneye yatacak kadar düşürebilir. Grip virüsü domuz gribinden farklı olarak 65 yaş üzerini daha çok etkililiyor.

Domuz Gribi Kimleri Etkiliyor? Domuz gribi Devam Ediyor mu?​

Domuz gribi de insülin kullanan diyabet hastaları, kronik böbrek , akciğer ve kalp hastalarını çok daha ağır geçirmektedirler. Buna ek olarak astım hastalığı olan , bütün kronik akciğer hastalığı olan kişilerde ve özellikle sigara içenlerde potansiyel olarak akciğer hastalıkları grubuna girmektedirler.

Grip İçin Hastaneye Gidilir Mi?

Grip İçin Hastaneye Gidilir Mi?​

Uzmanlara göre mevsimsel grip kolay atlatılabilecek bir seviyede ise evinde istirahat etmek en doğru seçim. Hasta olan kişiler bulaşma riskine karşı evlerinde virüsü atlatmalıdırlar. Bu konuda işverenlerin ve yöneticilerinin de anlayışlı olmaları gerekiyor. Ateş ölçümünde 38.5 ve üzeri sonuç çıkan hastalar da ateşi var teşhisi konur.

Domuz Gribi Devam Ediyor Mu?

Ağır Grip Belirtileri Nelerdir?​

Grip te yatarak tedaviye ihtiyaç duyulabilecek belirtiler nefes darlığı, yüksek ateş (38.5) ve üzeri , bilinç bulanıklığı ve göğüs ağrısı dır. Uzmanlara göre hastaneye gidebilecek önem arz eden belirtilerden birisi nefes darlığıdır. Nefes darlığı akciğerden kaynaklanan bir belirti olup gripte beklenen bir belirti değildir. Branşların spazm olduğunu, akciğerlerin tutulduğunu gösteren ateşten daha önemli bir belirtidir. Nefes darlığı doktora gitmek için uyarı niteliğinde bir belirtilir. Akciğerlere yeteri kadar oksijen gelmediğinde beyne ulaşan oksijen azalır ve hastada bir uyku hali görülür. Bu da bilinç bulanıklığı olarak biliniyor ve vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekiyor.



Uzmanlara göre bu belirtiler sadece domuz gribinde değil, normal gripte de etkili olabiliyor. Doktora gitmemiz gereken bir diğer belirti ise göğüs ağrısı dır. Özellikle göğüse birisi oturmuş ve nefes alamıyormuş gibi hisseden hastalar olabiliyor. Kalp ağrısını andıran bu göğüs ağrısı şiddetli şekilde kendini gösterir ve gribin zatürreye dönüştüğünü belirtir ve bu da hastaneye yatış endikasyonları ndan birisidir.



Aslında mevsimsel grip enfeksiyonunda mutlaka uzmanına gitmek gerekmiyor. Viral bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip vakalarında doktorlar öncelikle istirahat önermektedir.

Pastil gribe iyi gelir Mi? Domuz gribi devam ediyor mu?

Pastil Gribe iyi Gelir Mi?​



Pastil tükürük salımını arttıracak boğazdaki kuruluğun giderilmesine katkıda bulunuyor. Bezdiren kuru öksürükleri yumuşatmayı sağlıyor ve gıcıklığı gideriyor. Doktorlar pastillerin günde en fazla 5 taneye kadar kullanılmasının altını çiziyor. Uzmanlara göre tuzlu su ile yapılan gargara da boğazı rahatlatıyor. Gripte hastaları en çok rahatsız eden konular kas ağrıları, kuru öksürük ve burun tıkanıklığı olarak görülüyor. Burun tıkanıklığı nı açılmayınca ardından soğuk algınlığı virüsünün arkasından sinüzit geliyor. Bu nedenle 10 günden fazla olmayacak şekilde burun spreylerini kullanabiliriz.



Domuz Gribi İle Normal Grip Arasındaki Fark​



Uzmanlara göre domuz gribi de artık normal grip gibi mevsimsel olarak karşımıza çıkıyor. Domuz gribi etkisini kaybetti ve başka grip varyantları ile birleşti. Her sene aralık ayının son haftası başlayan mevsimsel grip yaklaşık olarak 2 ay sürüyor. Yaşlılar hastaneye yatmak zorunda kalıyorlar, kronik hastalar ve gebeler ise biraz daha ağır geçiriyorlar. Yetişkin sağlıklı olanlar ise ayakta atlatıyor.



Kimler Grip Aşısı Olmalı?​

Özellikle 2 yaş grubu altındakiler gribi daha ağır geçirmektedirler. Bu nedenle 6 aydan büyük olan 2 yaş grubu altındaki çocuklar aşı olması gereken bir gruptur. Buna ek bir hastalığı olan veya olmayan 65 yaş üzerindeki herkez grip aşısı olmalıdır. Kronik hastalığı olan, diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı gibi bütün kronik hastalığı olan kişilerinde aşı olması gerekiyor.



Önceki yıllarda 4 çeşit olan grip virüsü son yıllarda 6 – 7 adeta kadar çıkmıştır. Grip aşısı ise önceki 4 varyant göre koruma sağlamaktadır. Grip aşısı sonradan hayatımıza giren grip varyanlarına ise %100 olmayacak şekilde bir koruma sağlamaktadır. Dolayısıyla ben aşılıyım deyim hijyen kurallarını ihmal etmemek gerekir.



Grip virüsü soğuk algınlığı virüsünden farklı bir virüstür ve sadece insanlar da görülmez. Grip virüsünün 3 türü bulunmaktadır. Bu türleri şu şekilde sıralayabiliriz:



  • İnsanlara bulaşmayan sadece domuzlar da görülen görülen grip virüsü
  • Sadece kanatlar da görülen grip virüsü
  • Bir diğeri ise insanlardan insana geçen bildiğimiz grip türü.
 
Üst Alt