Son Konu

Donanım Nedir? İç ve Dış Donanım Parçaları

urgot01

Yeni Üye
Katılım
24 Eki 2020
Mesajlar
15,240
Tepkime
1
Puanları
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Donanım Nedir? İç ve Dış Donanım Parçaları

Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen tüm fiziksel parçalarına Donanım denir. Donanım iç donanım ve dış donanım olmak üzere ikiye ayrılır. Bilgisayarın sistem biriminin ( Kasasının ) içinde kalan parçalara “İç Donanım” dışında kalan parçalara da “Dış Donanım” denir.

İç Donanım Parçaları :
  1. Anakart: Üzerinde slot ve soketlerin bulunduğu diğer tüm birimlerin üzerine takıldığı ve birimler arası iletişimi sağlayan temel karttır.
  2. İşlemci(CPU – Central Process Unit – Merkezi İşlemci Bilimi) : Bilgisayardaki aritmatiksel ve matematiksel işlemlerin yapıldığı birimdir. Bilgisayarın beynidir. Bilgisayarın hızını etkileyen en önemli parçalardan biridir.
  3. RAM ( Random Access Memory – Rasgele Erişimli Bellek ) : Bilgisayarın geçici belleğidir. Bilgisayarın çalışması
  4. Sabit Disk ( Harddisk – HDD ) : Bilgisayarda bilgilerimizin kalıcı olarak saklandığı birimdir. Dosya ve klasörleri sakladığımız, işletim sistemini kurduğumuz donanım birimidir.
  5. Ses Kartı : Bilgisayarda oluşan sesi dışarı aktaran mikrofon ve diğer cihazların bilgisayara bağlanmasını sağlayan genişleme kartıdır.
  6. Ekran Kartı: Bilgisayarda oluşan görüntüyü işleyip monitöre veya diğer görüntü birimlerine gönderen genişleme kartıdır.
  7. Ethernet (Ağ Kartı): Bilgisayarlarla ağın iletişim kurmasını sağlayan ağa fiziksel olarak bağlanan ağ arabirim kartıdır
  8. Modem: Bilgisayarın internete bağlanmasını sağlayan karttır
Dış Donanım Parçaları :
  1. Kasa (Sistem Birimi): İç donanım birimlerinin bir arada bulunmasını ve muhafazasını sağlayan donanım birimidir.
  2. Klavye: Üzerinde harfler, rakamlar, özel karakter ve özel fonksiyonların bulunduğu bilgisayara veri girişini sağlayan giriş birimidir.
  3. Fare: Ekrandaki imleci hareket ettiren işletim sistemindeki program ve uygulamaları kolaylıkla çalıştırmamızı sağlayan giriş birimidir.
  4. Hoparlör: Ses kartından gelen ses sinyallerini kulağımızın duyacağı titreşimlere çeviren çıkış birimidir.
  5. Kulaklık: Daha çok hoparlör yerine kullanılan ve oluşturduğu sesleri kullanan kişinin dışında başka kişilerin pek duyamadığı, bilgisayar ya da herhangi bir müzik aleti üzerindeki jaklardan yararlanılarak kullanılan çıkış birimidir.
  6. Yazıcı: Bilgisayarda ürettiğimiz yazı, resim, fotoğraf gibi belgeleri kağıt gibi materyallere basılmasını sağlayan çıkış birimidir.
  7. Tarayıcı: Basılı bir belgeyi bilgisayarımıza aktarmak için kullandığımız giriş birimidir.
  8. Monitör (Ekran): Bilgisayar ile kullanıcı arasındaki görsel iletişimi sağlayan çıkış birimidir. Eğer monitör dokunmatik olursa hem giriş hem çıkış birimi olarak çalışır.
 
Üst Alt