Genc adam iyi bir terziymiş Bir dikiş makinesi ve kucucuk bir dukkanı varmış Sabahlara kadar uğraşıp didinir ama pek az para kazanırmış Cok soğuk bir kış gecesi dukkanı kapatırken elektrik sobasını acık unutmuş ve cıkan yangın onun felaketi olmuş Artık ne bir işi varmış ne de parası Gunler boyu iş aramış ama bulamamış Yuk taşımış, bulaşıkcılık yapmış, yine de evinin kirasını odeyecek kadar para kazanamamış Sonunda ev sahibinin de sabrı taşınca, kucuk bir bavula sığan eşyalarıyla sokakta bulmuş kendini
Mevsim kış, hava ayaz olsa da genc adamın koşedeki parktan başka gidecek yeri yokmuş Bir sabah iş arayacak derman bulamamış bacaklarında Aclıktan ve soğuktan bitkin bir şekilde bankta otururken, kocaman bir araba yanaşmış kaldırıma Arka kapıyı acmaya calışan şoforu, kızgınlıkla yana itmiş arabadan inen yaşlı adam, Yalnız bırakın beni, parkta dolaşırsam belki sinirim gecerdiye soylenmiş
Zengin bir işadamı olduğu her halinden belli olan ihtiyar, birkac adım attıktan sonra bankta titreyen terziyi gormuş Terzi, adamın uzerindeki paltoya bakıyormuş dikkatle Birden siniri geciveren ihtiyar, Zavallı adamcağız kim bilir nasıl uşuyordur, ona nasıl yardım etsem acaba?diye duşunmeye başlamış
Oysa terzinin duşlediği paltonun sıcaklığı değilmiş O, cok kalın ve kaliteli bir kumaştan uretilen bu paltonun sahibine hic de yakışmadığını ve onun vucuduna uygun şekilde dikilmediğini duşunuyormuş Yaşlı adam, terzinin yanına yaklaşıp, Ne o evlat, bu ayazda parkta donmuşsun İstersen paltomu sana verebilirim
deyince, Hayır, teşekkur ederim Ben sadece bu paltonun size gore olmadığını duşunuyordum Kumaşı fazla kalın ve sizi olduğunuzdan şişman gostermişdiye yanıt vermiş terzi
Yaşlı adam bu cevabı alınca hayli şaşırmış Cunku o da uzerindeki paltoya onca para odediği halde kendisine bir turlu yakıştıramıyormuş Soğuktan titrerken nasıl boyle bir şeye dikkat edebiliyorsun?diye soran yaşlı adam, Ben terziyimyanıtını alınca Benimle gel, hayat hikayeni yolda anlatırsındiyerek arabaya bindirmiş bizim terziyi
Bu karşılaşma, terzinin hayatındaki donum noktası olmuş Boyle yetenekli bir insanın işsiz ve evsiz kalmasına cok uzulen iyiliksever yaşlı adam, terziye bir dukkan acmasına yetecek kadar para vermiş Bunun karşılığında tek istediği kendi giysilerini bu genc adamın dikmesiymiş Terzi yeniden bir işe hem de kendi işine başlamanın heyecanıyla deliler gibi calışmaya başlamış
Bu arada yaşlı işadamı da desteğini esirgemiyor, onu kendi cevresinden zengin kişilerle tanıştırarak yeni siparişler almasını sağlıyormuş Kucuk dukkan once kocaman bir modaevine donuşmuş, sonra da pek cok unlu marka icin uretim yapmaya başlamış Terzi artık unlu işadamıdiye anılır olmuş
Bir gun ihtiyar adam onu ziyarete gitmiş Terzi cok buyuk bir iş bağlantısı yapmak uzere yurt dışına gidecekmiş ve ucağa yetişmesine az bir zaman varmış Biraz sohbet ettikten sonra yaşlı adam birden fenalaşmış, kalp krizi geciriyormuş Hemen bir ambulans cağırılarak hastaneye kaldırılmasını sağlamış Yeni işadamımız ise buyuk işi kacırmak istemediği icin ucağa yetişmiş Yaşlı adam krizi atlatmış ve uzun sure hastanede yatmış, bir yandan da sadece bir kez telefon ederek durumunu soran terziyi bekliyormuş
Fakat terzi daha cok para kazanmak icin oradan oraya koştururken bir turlu yaşlı adamı ziyarete gidememiş
Aradan o kadar uzun bir sure gecmiş ki bu sefer de utancından yaşlı adamın kapısını calamaz olmuş Bir sure sonra terzinin işleri yolunda gitmemeye başlamış Fabrikalarını kapatmak zorunda kalmış ve elinde kala kala yine kucucuk bir dukkan kalmış Utana sıkıla yaşlı adama koşmuş hemen, nerede hata yaptığını sormak icin Son derece kırgın olan ihtiyar yine de onu kabul etmiş ama anlatacağı oykuyu dinledikten sonra hemen cıkıp gitmesini istemiş
Ve başlamış anlatmaya:
Bir zamanlar fakir bir oduncu varmış Ormandaki bir kulubede yaşar ve odun keserek hayatını kazanırmış Bir gun kulubesinde yangın cıkmış ve bu yangın butun ormanı kul etmiş O cevrede kimse ona guvenip iş vermeyince, cıkınını alan oduncu, eşeğine binip yola koyulmuş
Ağacların arasında yururken birinin kendisine seslendiğini duymuş Başını kaldırınca konuşanın bir bulbul olduğunu gormuş Bulbul ona Senin haline cok uzuldum, şimdi oyle bir buyu yapacağım ki eşeğin cok guzel şarkı soylemeye başlayacak, sen de onunla gosteriler yapıp cok para kazanacaksındemiş
Gercekten de eşek birbirinden guzel şarkılar soylemeye başlamış Oduncu o şehir senin bu kasaba benim dolaşıp eşeğine şarkı soyletiyor ve herkes onları izlemek icin birbiriyle yarışıyormuş Oduncu ve şarkı soyleyen eşeği butun ulkede unlenmişler Bir gun yine bir gosteriye yetişmek icin koştururlarken, bulbulun yardım isteyen sesini duymuş oduncu Bir kedi bulbulu yakalamış ve yemek uzereymiş Şoyle bir duraklamış ama gosteriye gitmemeyi, onca parayı kacırmayı gozu yememiş, arkasına bakmadan kacmış oradan
Gosteri başladığında ise eşeği her zamanki gibi guzel şarkılar soylemek yerine sadece bir eşeğin cıkarabileceği sesleri cıkarmış Oduncu kendisini şarlatanlıkla suclayan izleyicilerin elinden canını zor kurtarmış İşte o zaman bulbul olunce buyunun bozulduğunu anlamış…
Ben de senin bulbulundum ve sen beni oldurdun, buyu de o yuzden bozuldu Keşke guzel giysiler dikerken dostluk ipliğini koparmasaydın