bilgiliadam
Yeni Üye
Dosya Ve Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır ? Dosya Ve Klasör Neden Şifrelenir ?
Mac İşletim Sisteminde Dosya Şifreleme Nasıl Yapılır ?
Dosya Ve Klasör Neden Şifrelenir?
Eğer kişisel bir bilgisayarınız yoksa bilgisayarınızı diğer aile veya arkadaş çevresiyle ortak kullanıyorsanız kişisel verilerinizi sizden başka kimsenin görmemesini isteyebilirsiniz. Kimsenin görmesini istemediğiniz dosya ve klasörleri kolaylıkla şifreleyebilir hatta görünmez bile yapabilirsiniz. Evrak hırsızlığı gibi birçok önemli suçun önüne geçmede önemli olan bu doya ve klasör şifreleme sayesinde bilgisayarınızı diğer insanlarla rahatlıkla paylaşabilirsiniz.
Dosya Ve Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır?
Dosya Ve Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır
Dosya ve klasör şifreleme işlemini, Windows ve Mac kullanıcıları için ayrı ayrı ele alalım. Windows işletim sistemlerinde dosya ve klasör şifrelemek için, Windows işletim sisteminin kendi bünyesinde bulunan program ile ya da dışarıdan indirdiğimiz programlar aracılığı ile iki şekilde yapılabilmektedir.
Windows İşletim Sistemi İçerisinde Bulunan Şifreleme Özelliği İçin
1- Şifrelemek istediğimiz dosya ve klasörün üzerine fare ile sağ tık yapın.
2- Çıkan menüde “Özellikler” sekmesine tıklayın.
3- Açılan pencerede “Genel” sekmesini tıklayın
4- “Gelişmiş” seçeneğine basın.
5- “Veriyi korumak için içeriği şifrele” kutucuğunu onaylayın.
6- Ardından iki kez “Tamam” ı tıklatın.
Not: Eğer ilk kez şifreleme işlemi yaptıysanız, şifreleme sertifikası windows tarafından otomatik olarak oluşturulur. Bu sertifikanızı yenilemeniz önemlidir. Çünkü sertifikanız zarar görür veya kaybolursa şifreleme yaptığınız dosyalara ulaşamazsınız.
Şifreleme yaptığımız dosya ve klasörümüzden şifreyi kaldırmak için ise:
1- Şifresini kaldırmak istediğiniz dosya veya klasörün üzerine gelerek sağ tıklatın.
2- “Genel” sekmesinden sonra “Gelişmiş” sekmesini tıklatın.
3- “Veriyi korumak için içeriği şifrele” kutucuğunun işaretini kaldırın.
4- İki kez “Tamam” ı tıklatın.
Dışarıdan Yazılım İndirerek Şifreleme Yapmak İçin
Bilgisayarımızı dışarıdan şu yazılımları yükleyerek de dosya ve klasör şifreleme işlemleri yapabiliriz:
1- GNU Privacy Guard
2- Disk Utility
3- Truecrypt
4- Zip
5- Axcrypt
Not: Bu yazılımlar hem Windows hem de Mac bilgisayarlar için geçerlidir.
Mac İşletim Sisteminde Dosya Şifreleme
Eğer bir Mac bilgisayarınız varsa, şifreleme işlemleri bu işletim sisteminde de basittir. Yapılması gereke işlemler:
1- Şifrelemek istediğiniz dosya veya klasörün üzerine gelerek sağ tıklatın.
2- Çıkan menüde “Get İnfo” sekmesine tıklayın.
3- Çıkan Get İnfo penceresinde “Sharing Permissions” bölümünü açın.
4- Sağ alt köşede bulunan kilit simgesine basın ve erişim kilidini ortadan kaldırın.
5- Pencere üzerinde “Staff” seçeneğini silin.
6- Yan tarafta bulunan “Privilege” kısmının altındaki seçenekleri, No access ve Write Only yapın.
7- Dosya veya klasörünüz böylece şifrelenmiştir.
Mac İşletim Sisteminde Dosya Şifreleme Nasıl Yapılır ?
Dosya Ve Klasör Neden Şifrelenir?
Eğer kişisel bir bilgisayarınız yoksa bilgisayarınızı diğer aile veya arkadaş çevresiyle ortak kullanıyorsanız kişisel verilerinizi sizden başka kimsenin görmemesini isteyebilirsiniz. Kimsenin görmesini istemediğiniz dosya ve klasörleri kolaylıkla şifreleyebilir hatta görünmez bile yapabilirsiniz. Evrak hırsızlığı gibi birçok önemli suçun önüne geçmede önemli olan bu doya ve klasör şifreleme sayesinde bilgisayarınızı diğer insanlarla rahatlıkla paylaşabilirsiniz.
Dosya Ve Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır?
Dosya Ve Klasör Şifreleme Nasıl Yapılır
Dosya ve klasör şifreleme işlemini, Windows ve Mac kullanıcıları için ayrı ayrı ele alalım. Windows işletim sistemlerinde dosya ve klasör şifrelemek için, Windows işletim sisteminin kendi bünyesinde bulunan program ile ya da dışarıdan indirdiğimiz programlar aracılığı ile iki şekilde yapılabilmektedir.
Windows İşletim Sistemi İçerisinde Bulunan Şifreleme Özelliği İçin
1- Şifrelemek istediğimiz dosya ve klasörün üzerine fare ile sağ tık yapın.
2- Çıkan menüde “Özellikler” sekmesine tıklayın.
3- Açılan pencerede “Genel” sekmesini tıklayın
4- “Gelişmiş” seçeneğine basın.
5- “Veriyi korumak için içeriği şifrele” kutucuğunu onaylayın.
6- Ardından iki kez “Tamam” ı tıklatın.
Not: Eğer ilk kez şifreleme işlemi yaptıysanız, şifreleme sertifikası windows tarafından otomatik olarak oluşturulur. Bu sertifikanızı yenilemeniz önemlidir. Çünkü sertifikanız zarar görür veya kaybolursa şifreleme yaptığınız dosyalara ulaşamazsınız.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Şifreleme yaptığımız dosya ve klasörümüzden şifreyi kaldırmak için ise:
1- Şifresini kaldırmak istediğiniz dosya veya klasörün üzerine gelerek sağ tıklatın.
2- “Genel” sekmesinden sonra “Gelişmiş” sekmesini tıklatın.
3- “Veriyi korumak için içeriği şifrele” kutucuğunun işaretini kaldırın.
4- İki kez “Tamam” ı tıklatın.
Dışarıdan Yazılım İndirerek Şifreleme Yapmak İçin
Bilgisayarımızı dışarıdan şu yazılımları yükleyerek de dosya ve klasör şifreleme işlemleri yapabiliriz:
1- GNU Privacy Guard
2- Disk Utility
3- Truecrypt
4- Zip
5- Axcrypt
Not: Bu yazılımlar hem Windows hem de Mac bilgisayarlar için geçerlidir.
Mac İşletim Sisteminde Dosya Şifreleme
Eğer bir Mac bilgisayarınız varsa, şifreleme işlemleri bu işletim sisteminde de basittir. Yapılması gereke işlemler:
1- Şifrelemek istediğiniz dosya veya klasörün üzerine gelerek sağ tıklatın.
2- Çıkan menüde “Get İnfo” sekmesine tıklayın.
3- Çıkan Get İnfo penceresinde “Sharing Permissions” bölümünü açın.
4- Sağ alt köşede bulunan kilit simgesine basın ve erişim kilidini ortadan kaldırın.
5- Pencere üzerinde “Staff” seçeneğini silin.
6- Yan tarafta bulunan “Privilege” kısmının altındaki seçenekleri, No access ve Write Only yapın.
7- Dosya veya klasörünüz böylece şifrelenmiştir.