Bitmeyen kalp pilini icat eden ünlü bilim kadını Dr. Canan Dağdeviren bir ilke daha imza attı. Sivaslı olan Dağdeviren katıldığı bir söyleşide meme kanserini erken teşhis eden sütyeni geliştirdiğini duyurdu. Yakın bir akrabasını meme kanserinden kaybeden ünlü bilim kadın buradan yola çıkarak kanseri erken teşhis etmeye çalışan bir icat geliştirdi. Peki Canan Dağdeviren kimdir?
5 yıl önce teyzesini meme kanserinden kaybeden dünyaca ünlü Dr. Canan Dağdeviren, teyzesine verdiği sözü tuttu. Dağdeviren teyzesine meme kanserini erken teşhis eden bir icat geliştireceğini söylemiş bunun üzerine de elektronik sütyen icadına imza attı. Önümüzdeki yılın başında tamamlayacağını söyleyen Dağdeviren, öncede dedesini kalp yetmezliğinden kaybettiğinde de bitmeyen kalp pilini geliştirmişti. Yaptıklarıyla ABD'nin prestijli dergilerinden Forbes'un "30 Yaş Altı Bilim İnsanı" listesine girmeyi başaran Dağdeviren, bunun yanı sıra, MIT (Massachusetts Institute of Technology) yayını Technology Review'ın her yıl açıkladığı '35 yaş altı Mucitler Listesi'ne de adını yazdırmıştı.
BAŞARILARININ KAYNAĞI KÖTÜ TECRÜBELER VE AŞIK VEYSEL!
Başarlı genç bilim kadını geçtiğimiz gün memleketi olan Sivas'ta İmranlı Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansın baş konuğuydu. Üniversite ve lise öğrencileriyle bir araya gelen Dağdeviren, bir projenin oluşumu için bilimin bütün dallarından faydalandığını vurguladı. Başarılarının ilham kaynağı ve onu hedeflerine götüren hikayesini öğrencilerle paylaştı. Günümüzde yaygın olan obezite hastalığını önleyen "sindirilebilir sensör" icat etti.
Henüz genç yaşlarda dedesini kalp yetmezliğinden kaybettiğini bunun üzerine giyilebilir kalp pilinin icadına imza attı. Yaşadığı kötü tecrübelerin kendisine ilham kaynağı olduğunu ve bu süreçte de Aşık Veysel sözleri ile güç aldığını belirtti. İşte bu sözlerle anlattı: "Ben bitmeyen kalp piliyle ilgili çalışmalar yaptığım dönemde birden aklıma Aşık Veysel geldi. Aşık Veysel, 'Ben ölümlü dünyada hakikati gördüm' diyor. Aslında benim için de gerçekten öyle olmuştu. Fizik, kimya, matematik, biyoloji, elektrik-elektronik ve tıp gibi farklı bilimleri ortada birleştirip değişik bir proje hayal ettim. Bu proje aslında gerçekti. Kimsenin düşünmediği bir şeydi. Ama sonradan hakikate dönüştü ve ben o hakikati elimde tutabildim. Yine Aşık Veysel, 'Ben gidersem sazım sen kal bu dünyada' diyor. Benim de bir cımbızım var. Biz onu tutmak için kullanıyoruz. Mesela ben de bu dünyadan gittiğimde projelerim kalacak. O cımbız kalacak. Aşık Veysel'in sazı varmış, benim sazım da cımbızım. Mesela benim türkülerim de patentler. Yaptığım turneler, böyle konferanslar"
Her icadında doğadan ilham aldığını söyleyen Dağdeviren, Parkinson ve Alzheimer tedavilerinde beynin fonksiyonlarını geliştirecek iğne geliştirdi.
PEKİ CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR?
4 Mayıs 1985 yılında İstanbul'da doğan Canan Dağdeviren, ilk ve orta eğitimini Kocaeli'den tamamladı. Daha İstanbul'daki deprem esnasında Adana Seyhan ÇEAŞ Anadolu Lisesi'ne misafir öğrenci olarak gönderildi. Burada bilime dair olan tutkusu artan Dağdeviren İngilizcesini geliştirdi. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2009 yılında ise Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2014 yılında ise doktorasını aldı. Dağdeviren, bilime olan tutkusunun etrafında yaşadığı acı tecrübeler olduğunu bildirdi. Ayrıca en büyük ilhan kaynağı ise Aşık Veysel'in sözleri olduğunu vurguladı. Dağdeviren, İstanbul'da doğmasına rağmen aslen Sivaslıdır.