bilgiliadam
Yeni Üye
dua adabı (mutlaka okuyun) 1548187356 1548187356 duaadabimutlakaokuyun5c543a9f62402duaadabimutlakaokuyun5c543a9f62402 http:wwwmumsemacomforumimagesmumsemagif Ebû Hüreyre radıyallahu anhdan rivâyete tarafından Hazreti Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuşlardır ama: Sakın sizden biriniz duâ ederken Yâ Rabb, dilersen beni mağfiret eyle, dilersen bana merhamet eyledemesin İstediğini sağlamca ve kat'ıyyetle istesin Çünkü Allah'ı şu ya da bu işe zorlayabilecek hiçbir kudret yoktur(1) Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh'dan rivâyet edildiğine tarafından Nebiyyi Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuşlardır oysa: Sizden herhangi birinizduâ ettim de kabul olunmadıdiyerek acele etmedikçe duâsı kabul olunur(2) Duâ eden duâsında ısrar etmeli, devam etmelidir Her halde er ya da geç müstecâb olur bir de dünyâda müstecâb olmasa bile kul bunu yine kendi lehine bilip Allah'dan ümidini kesmemelidir Duâ büyük bir ibâdet olduğu için âhırette de bir ecir ve sevâbı olur Duânın âdabı o kadar çokdur Bu cümleden olarak: 1 Evvelâ abdestli bulunmak, 2 Bir namazdan daha sonra yapılmak, 3 Tevbe ve istiğfârını ve kemâli ihlâsını arzeylemek, 4 Kıbleye yönelmek, 5 Duâdan evvel Allah'a oldukça çok hamd ü senâ etmek, 6 Resûli Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretleri'ne çokça salât ve selâm eylemek, 7 Duânın nihâyetini âmin ile bitirmek, 8 Duâda yalnız kendisini düşünmeyip tüm sâlihleri ve bütün mü'minleri duâya karşılıklı kılmak, 9 Bir hâcetini isterken ellerini semâya kaldırıp avuçlarını açarak duâ etmek, 10 Kıtlık; umumî bıkkınlık ve felâketlerin def'i için ise ellerinin dışını semâya çevirerek duâ etmek ve Allah'a sığınmak, 11 Celbi avantaj için yapılan duâların nihâyetinde ellerinin avuçlarını yüzüne mesh eylemek, def'i mazarrat için yapılan duâlarda mesh edilmez 12 Duânın başlıca anahtarı ise helâl lokma yemektir Ebû Musa elEş'arî radıyallahu anhdan rivâyete kadar Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Hazretleri Hayber gazâsı'na giderken maiyyetinde bulunan ashabı kiram bir vâdiye vardıkta yüksek sesle tekbîr ve tehlîl ederek bağıra bağıra zikrullah etmeğe başladılar Resûlullah sallallahu teâlâ aleyhi ve sellem Hazretleri: Kendinize rıfk u acıma ediniz Zîra siz ne sağıra, ne de gâibe duâ ediyorsunuz Ama her şeyi hakkıyle işiten ve size sizden yakîn olan Allah'a duâ ediyorsunuz Ve Allahü Teâlâ Hazretleri siz nerede olursanız berâberinizdedirbuyurdu Yani; pek kendinize bu derece bağırmakla zahmet vermenize hâcet yoktur Cenâbı Hakk'a nisbetle hafî ve cehrî yapılan zikir müsâvidir Ebû Mûsâ diyor oysa: O esnâda ben, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Hazretlerinin hayvanının ardındaki Zâtı risâletpenâhîleriyle birlikte beraberdim Ve lisânımla 1548187356 1548187356 duaadabimutlakaokuyun5c543a9f74f94duaadabimutlakaokuyun5c543a9f74f94 http:wwwislamiyetgentrdualararapcalar361gif diyordum Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemHazretleri bana hitâben: Ey Abdullah bin Kays' buyurdu Ben de icâbetle: Lebbeyk yâ Resûllallah, dedim Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Hazretleri bana hitâben: Ben sana cenneti a'lânın hazînelerinden bir hazîneye delâlet edeyim mi? buyurunca ben derhal: Babam ve anam sana fedâ olsun yâ resûlallah! Evet irşâd ediniz, dedim Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Hazretleri: 1548187356 1548187356 duaadabimutlakaokuyun5c543a9fac576duaadabimutlakaokuyun5c543a9fac576 http:wwwislamiyetgentrdualararapcalar371gif Ma'sıyetten sakınmak ve tâat ve ibâdetlerde baskı ve kudret oysa Allah Teâlâ Hazretlerinin tevfıki Rabbâniyyesi ve irâdei Sübhâniyyesiyledir(3) buyurdu Yâni cümle âlemin müdebbiri hakîkisi ve mutasarrıfı, hepsinin hâlikı olan Allah sübhanehu ve teâlâHazretleridir, demektir Nebiyyi Ekrem sallallahu aleyhi ve sellemEfendimiz'e ve ehli Beyt'ine salât ve selâm da duânın en mühim âdabındandır Hadîsi şerifte: 1548187356 1548187356 duaadabimutlakaokuyun5c543a9fe1b5aduaadabimutlakaokuyun5c543a9fe1b5a http:wwwyudumlacomforumimagesstatusiconwolerrorgif Devlete Ait Büyütmek İçin Buraya Tıklayınız Orjinal Fotoğraf 866x183 1548187356 1548187356 duaadabimutlakaokuyun5c543aa0007c2duaadabimutlakaokuyun5c543aa0007c2 http:wwwislamiyetgentrdualararapcalar381gif Yapılan bir duâda, Muhammed aleyhi'ssalâtü ve'sselâm ve ehli Beytine salât ve selâm edilmedikçe o duâ, makamı icâbete vâsıl olamaz(4) buyurulmuştur Duâ eden kimse, duânın başında, ortasında ve sonunda Peygamber Efendimize salât ve selâmı yeniden etmeli Hulûsi kalb, nezâfet, tahâret, istikbâli kıble, izhârı tezellül, tazarru, enbiyâ ve evliyâ ile tevessül, günahkâr ve mücrim olduğunu ikrar ile tevbe ve istiğfar edip haram lokmadan ictinâb etmelidir Bu sûretle yapılacak hayır duâların kabûlü hakkında şübhe etmemelidir Şunu da ilâve edelim ama: Nâsın bâzısı her ne dek CenâbıHakk'ın kazâ ve kaderine rızâ gösterip sükût eylemeyi duâya tercîh etmişlerse de, muhakkik âlimlerin ekserisi, dünyâ ve âhiret işlerinin esbâbından müretteb olduğunu, müstecâb duâlar ise sebeblerden berî bulunduğunu beyân ile, duâyı terketmek, kazâya rızâ kullanmak fikriyle bir şey yememek, şiddetli kışda elbise giymemek, hasta olunduğunda ilâç, muharebede silâh kullanmamak gibi bir takım meşru' olmayan hareketleri irtikâb etmek gibidir, demişlerdir Husûsiyle duâ izhârı ihtiyâç, Cenâbı Hakk'a ilticâ olduğundan müstakıllen bir ibâdet mak kaaim olacağından şu halde lisânen duâ eylemek ve kalben tazarruda bulunmak gerekmektedir