Son Konu

Dünya Borsaları Neden Çöktü: Türkiye'yi Ne Bekliyor? Atilla Yeşilada Anlattı

teknoloji

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
152,992
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-2c9582eca5740dccaa65553c246e7debf42dd80d.jpg


Fed faiz artırımına gitmedi ancak gidecek. Domino taşı etkisi dün prestijiyle başladı üzere görünüyor. Piyasalarda ayılar uzunluk göstermeye başladı. 

Ekonomistler son devirdeki yurt içi ekonomik durumla, yurt dışı piyasalardaki durumun birleşmesini çok olumlu görmüyor. 


Tecrübeliler riskleri farklı fiyatlayacak




Global piyasalarda bu hafta ABD Merkez Bankası Fed ve Rusya-Ukrayna tansiyonu fiyatlandı. Bu fiyatlama genel olarak borsalarda sert satışlar olarak görüldü. 

Ekonomist Atilla Yeşilada, Youtube kanalında ekonominde yaşanan gelişmeleri kıymetlendirdi.

Pay senetleri ve kripto paralar üzere tüm riskli varlıkların ‘okka' altında olduğunu belirten ekonomist Atilla Yeşilada, nedenini ise uzun müddettir biriken risklerin bir anda fiyatlanması olarak açıkladı. 

Öbür yandan da dünyanın 2008 üzere bir kriz yaşamayacağını ancak o devirleri hatta 90'ları yaşayan tecrübeli piyasacıların riskleri fiyatlamasının farklı  olacağının da altını çizdi.

Sıcak para yok!



'Reel iktisada bulaşan önemli bir finansal kriz beklemiyorum lakin iktisadın yavaşlaması sonucunu doğuracak” diyen, Yeşilada, Türkiye'nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerin kredi piyasalarından sıçrayan kurumsal tahvillere ulaşabilecek formda tüm riskli varlıkların tehdit altında olduğunu söyledi. 

Türkiye'ye tesirinin ise sıcak para vasıtasıyla olmayacağını zira kaçacak hatta gelecek sıcak para kalmadığını söyleyen Yeşilada, “Türkiye'de gerçekten sıcak para yok, lakin gelişmekte olan ülkelere para akımı yavaşlayacak. Münasebetiyle AKP hükümeti bir gecede tüm politikalarını dünya ekonomisin genel şuralarına ayarlasa dahi sıcak para gelmez zira gelecek sıcak para yok” yorumunu yaptı.

Öteki yandan da son günlerde yaşanan İran, gaz, güç krizi üzere durumların üretim, enflasyon, ihracat üzere tesirlerine de dikkat çekerek, jeopolitik tansiyonların ise tesirinin hissedileceğini de belirtti.

Kredilere yansıma riski var



Türkiye'nin önemli bir kredi gereksinimi olduğuna işaret eden Yeşilada, “Şu anda Fed faizi sıfır, sene sonunda yüzde 1'e çıkarsa, bu borçlanma maliyetlerini 100 baz puan ekleniyor. Yani % 2.25 dolar faizi ile kredi alırken %3.25 ile alacaksınız. Bunun swap maliyeti var, vergileri var. TL faizlere yansıması 4-5 puan. Üstelik Fed bir de bilanço daraltmaya başlarsa kredi bulmakta zorluklar da baş gösterebilir” dedi. Enflasyonun yurt içinde tepe yapacağını sonra gerileyeceğini , büyümenin de gerçekleşeceğini lakin 'tapering' konusunda ise bilanço küçülmesi sonrası sorunların baş göstereceğini hatırlattı.

Enflasyon sürecek



Ekonomist Atilla Yeşilada, “Fed'in iddia ettiğinden daha yüksek bir enflasyon tehlikesi var. Yatırımcıların Fed'in 2023 sonuna kadar nakdî sıkılaşmayı sürdüreceği gerçeğine nazaran hazırlıklı olması gerekir. Mevcut durum bir iki haftada atlatılsa dahi sene içinde kısa soluklu ayı pazarına giriş ve düzeltmeler tekrarlanır” dedi. Risklerin başında Rusya-Ukrayna krizini sayan Yeşilada, Fed'in ise enflasyonun tesirini nispeten hafife aldığını 10-20 sürecek bir enflasyonist sürecin dünyayı beklediğinin altını çizdi.

Dünya Borsaları NİÇİN Çöktü? Ne Vakit Toparlanır?


 
Üst Alt