Son Konu

Dunya Miras Listesinde Yer Alan Doğal Ve Kulturel Varlıklarımız

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dunya Miras Listesinde Turkiye
Dunya Miras Listesinde Yer Alan Doğal Ve Kulturel Varlıklarımız Nelerdir?

Kulturel ve doğal acıdan zengin mirasa sahip ulkeler var olan mirası gelecek kuşaklara aktarmak icin caba harcarlar Fakat, uluslararası bir organizasyon olmadan bunu başarmak cok da kolay değildir Bu yuzden dunya devletleri arasında ceşitli ortak organizasyonlar vardır Doğal ve kulturel miras acısından en onemli organizasyon Dunya Kulturel ve Doğal Mirası Koruma Sozleşmesidir

Gerek kulturel, gerek doğal miras acısından oldukca zengin bir yapıya sahip olan ulkemiz de bu sozleşmeye imza atmıştır Bu calışmada bahsedilen sozleşme kısa bir şekilde tanıtıldıktan sonra ulkemiz adına bu listede yer alan eserler hakkında bilgi verilmektedir

1983te UNESCO Dunya Miras Sozleşmesini imzalayan ulkemiz, Kultur ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Mudurluğu'nun sorumluluğu altında yuruttuğu calışmalar doğrultusunda Dunya Kultur Miras Listesine 9 yeri kayıt ettirmiştir Bunlar:

İstanbulun Tarihi Alanları KapadokyaGoreme Milli Parkı SivasDivriği Ulu Cami ve Daruşşifası Hattuşaş (Boğazkoy) Nemrut Dağı XanthosLetoon HiyerapolisPamukkale Safranbolu şehri Truva Arkeolojik Kenti Ulkemizin sahip olduğu doğal ve kulturel guzelliklere baktığımızda yalnızca 9 tanesinin bu listede yer alması cok az gibi geliyor bana Bu listeyi ilk gorduğumde Efes Antik Kentin listede olmamasına cok şaşırmıştım Sonradan oğrendim ki gecici listedeymiş ama hala aynı durum suruyor Ulkemizin farklı yerlerini gezdikce goruyorum ki bu listede olması gereken daha pek cok doğalkulturel varlığımız var Bunlardan bazıları icin başvuru da yapılmış ama henuz bir gelişme yok sanırım İstanbulun Tarihi Alanları icinde Suleymaniye Cami ve Kulliyesi, Ayasofya Cami ve Topkapı Sarayı da yer alıyor tabi ki ama bu eserlerin mimari olarak birer sanat eseri olduğu dikkate alınarak kendi adlarıyla listede yer alması yonunde de calışmalar yapılmakta

Üst Alt