Son Konu

Dunyaca Unlu Fabl Ornekleri

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Dunyaca unlu fabllar
Unlu fabl ornekleri

KELİLE ve DİMNE
Kelile Ve Dimne Gunlerin birinde iki arkadaş yaşarmışBu arkadaşların biri cok durust,cok aklıllı ve de cok calışkanmışDiğer arkadaşı ise yalancı,tembel ve cok kurnaz biriymişDurust olanın ismi Kelile,diğerinin ismi se Dimneymiş
Bir gun bu iki arkadaşın yaşadığı ulkenin padişahı,ulkede hic vezir bulamamışDimne ile Kelile arasında bir secim yapacakmışO da Dimneyi secmişCunku o cok kurnaz biriymişUlkenin kralı onu vezir yapmışOna cok guveniyormuş
Gunun birinde kral odada yalnız başına otururken,bir ses gelmişCok derin bir sesmişBu sesin kaynağını oğrenmek icin araştırmalar yapmışAma hic kimseye de soyliyemiyormuş derdiniCunku koskoca bir kral,bir sesten korkarmıymış hic!Her ne iseDimne,kralın birşeylerden korktuğunu biliyormuş
Bir gun,Dimne yine kralın yanındayken yine o ses gelmişSes bir inek sesiymişAma kral bunu cozememişKral korkuyla orada dururken Dimne neden korktuğunu anlamışSesin kaynağına doğru yol almışİşte o zaman kral sesin bir inekten geldiğini sezinlemiş(Nihayet!)Kral,bu ineği cok severmişHer gun onunla oynamaya başlamışDimne bu olayı kıskanmaya başlamışVe bir iftira uydurmuşKrala şoyle demişSayın kralım,bu inek sizin tahtınıza goz koyuyorBunun boyle surup gitmesine goz yumamazsınız sanıyorumdemişKral da duşunmeye başlamış
O duşune dursun,Dimne,ineğin yanına gidip şoyle demişBak inek kardeş,ben kralın yanından geliyorumKral yakında seni kesip kendine yemek olarak pişirecekSen buradan kacamazsın daBenden soylemesidemişAma inek bunu pek kafasına takmamış kral kadarFakat icinde hala bir şuphe varmış doğrusu
Yine gunlerden bir gun kral onun yanına gitmişBunu goren inek,hemen ona saldırmaya başlamışKral bunu gorunce Dimnenin sozlerini doğrulamaya başlamışHemen ineği oldurtmuş
Aradan 2 yıl gecmiş Kral yaptığıdan pişmanmışAma bir şey de yapamamış DimneyeCunku onu sucsuz olarak goruyormuş
Annesi o anda iceri girmiş:
Bak evladım,demişSen,Dimnenin sucsuz olduğuna inanmaya devam et Ama şunu da bil ki,bugun ineğini olduren,yarın seni de oldururEğer canını seviyorsan oldur onu
Kral bu sozlerden etkilenmişVe Dimneyi oldurmuş Kelile ise,bu durumdan etkilenip,hastalanmışVe sonunda OLMUŞ
Bu iki arkadaşın sonu boyle bitmişEğer Dimne bunları soylememiş olsaydı,şu anda yaşayabilirdiHem de vezir olarak

ARSLANLA FARE
Herkese saygı gostermeli elden geldikce
Umulmadık kimselerden fayda gorur insan
İşte bu, gerceği anlatan bir hikaye,
Daha nice bin hikaye arasından
Pencesi dibinde bir arslanın,
Dalgınlıkla bir fare cıkıverdi
Bu fırsatı kullanmadı sultanı ormanın,
Fareye dokunmayıp bir buyukluk gosterdi
Bu iyiliği boşa gitti sanmayın;
Kimin aklına gelir ki bir an,
Fareye işi duşer arslanın?
Ama o da bir gun dışarı cıktı ormandan;
Gitti tutuldu bir ağa
Ne cırpınma, ne kukreme Kar etmez tuzağa
Bay fare koştu; dişiyle arslanın ağını,
Oyle bir kemirdi ki ağ sokuldu nihayet
Sabırla zamanın yaptığını;
Ne kuvvet yapabilir, ne şiddet
“İyilik eden iyilik bulur
“Hizmet et benim icin, hizmet edeyim senin icin
“İyilik iki baştan olur

ŞAHİN İLE HOROZ
Şahin, tatlı bir daire cizerek suzuldu, yuzyıllık cınar ağacının dalına kondu Gerci kendisini hafif hafif esen ruzgarın kollarına bırakmıştı ama; yine de yorulmuştu inerken Bir sure konduğu dalda soluklandı, uzerindeki tozları silkeledi ve Biraz kestireyimdiyerek iyice yayıldı
Tam bu sırada bir ses duydu Horozun biri bağırtıyla kacıyordu Cınarın altına geldiğinde soluk soluğa kalmıştı Donup arkasına baktı, kimsenin gelmediğini gorunce rahatladı
Horozun kacışını izlemiş olan şahin:
Hah hah hah hah, diye gulmuştu
Horoz, O da kim?diye cevresine bakınırken, şahin yukarıdan seslendi:
Benim, dostum, ben, şahin, başını yukarı kaldır
Horoz, sesin geldiği yone kaldırdı başını, şahini gordu
Şahin hala guluyordu:
Ne oldu, kimden kacıyordun oyle?
Tabii gulersin, dedi horoz, sana gore bir şey yok
Kim kovalıyordu seni?
Horoz:
Sahibim, dedi, kim olacak, ilerideki ciftlikte yaşıyorum
Size şaşıyorum, dedi şahin, sahipleriniz, henuz yumurtadan yeni cıkmış bir yavruyken ozenle besleyip buyutuyorlar, sizler icin guzel evcikler yapıyorlar, kumeslerde bir eliniz darıda bir eliniz arpada yaşayıp gidiyorsunuz, yine de size yaranamıyorlar Yahu, kendisine bu kadar yararı dokunan insanlardan kacılır mı?
Horoz, şahinin kucumseyici sozlerini dinledikten sonra:
Sen, dedi, bir şahini tavada kızarırken veya şişe gecmiş kozde pişerken gordun mu hic?
Yook, dedi şahin laubali bir tutumla, ne olacak?
Ben, dedi horoz; cok horozlar, tavuklar gordum sahibim pişirirken, ona nasıl guvenebilirim?

TAVŞAN İLE KAMLUMBAĞA
Tavşan ikide bir boburleniyor:
Kimse benden hızlı koşamaz, diyormuş Sonunda kaplumbağa dayanamamış:
İstersen yarışalım, demiş
Koşuya başlamışlar Tavşan epeyce yol aldıktan sonra, Hıh, o sırtı kabuklu hayvancık surune surune kim bilir ne zaman sonra bana yetişir?diye duşunmuş
Şu ağacın altına biraz uzanıp dinleneyim, demiş Uyuyakalmış
Kaplumbağa ağır yuruyuşu ile yurumuş yurumuş, hic dinlenmeden yol almış
Tavşan bir ara gozunu acmış Bir de ne gorse beğenirsiniz, kaplumbağa neredeyse yarışı bitirmek uzereymiş Hemen fırlamış, ruzgar gibi koşmaya başlamış Ama ne care, kaplumbağaya yetişememiş
Boylece tavşan yarışı kaybetmiş Aldırış etmemenin cezasını cekmiş Kaplumbağa ise duzgun adımlarla, durmadan yuruduğu icin yarışı kazanmış

ZALİM ASLAN
Vaktiyle ormanın birinde, canavar mı canavar bir aslan varmış Cok kan doker, canını yakmadık tek bir hayvan bile bırakmazmış O yaşadığı surece, hicbir hayvan rahat yuzu gormemiş Butun hayvanlar ondan nefret eder, olumunu beklermiş
Bu zalim aslan sonunda yaşlanmış Gucu kuvveti kalmamış Ağzındaki dişler de dokulunce herkesin maskarası olmuş Hicbir hayvan ona yardım etmiyor ve onunla konuşmuyormuş Hayvanlar bir gun oturup karar almışlar; Gelin hep beraber, bize bunca kotuluk eden bu zalim aslanı iyice bir dovelim Yaptıklarının cezasını, az da olsa gormuş olsun boylece
Sonunda butun hayvanlar aslana saldırmış İyice bir dovmuşler onu Birisi boynuz vuruyor, diğeri cifte atıyor, bir başkası ısırıyormuş Boylece; yaman bir oc almışlar aslandan

Üst Alt