Son Konu

Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı, AB'de coğrafi işaretle tescillendi

seocu

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,414
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
35
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Ufdhn_1618816070_3803.jpg

Kastamonu’nun yöresel lezzeti Taşköprü sarımsağı ile Çanakkale’nin Bayramiç beyazı için açıklanacak olan coğrafi işaret tesciline ilişkin kararlar, AB Resmi Gazetesi’nde yayımlandı. Alınan bu kararlarla birlikte Türkiye’nin AB’de tescilli coğrafi işaret sayısı toplamda 7’ye çıktı. Öte yandan dünyaca ün kazanan Taşköprü sarımsağı için ise Avrupa ülkelerinde yoğun talep oluşması bekleniyor.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde üretilen ve Taşköprü adını taşıyan sarımsak, Avrupa Birliği tarafından tescil edildi. Açıklanan kararla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter üzerinden bir açıklamada bulundu. Bakan Pakdemirli, 'Taşköprü’nün dünyaca ünlü ‘beyaz altını’ Taşköprü Sarımsağı, Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili aldı. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.' ifadelerini kullandı.

YtWsM_1618818242_1967.jpg

0s8yS_1618816730_0711.JPG

 

Tescil başvurusu 2017 yılında Taşköprü Belediyesi tarafından yapıldı. Tescil sonrası Taşköprü sarımsağı, taklit ve çağrıştırmadan korunması amacıyla Avrupa Birliği tarafından koruma altına alındı. 

Karar sonrası Taşköprülüler büyük sevinç yaşadılar. Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal, durumla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

'Taşköprü Sarımsağı, AB tarafından coğrafi işaretini bugün itibariyle aldı. Bu tescil ilk önce sarımsağımızın katma değerini arttıracak. İkincisi de bazı şirketler, coğrafi işareti olan ürünleri ihraç ediyorlar. Coğrafi işareti olan ürünlerin Avrupa Birliğine ihracatı çok daha kolay.

Taşköprü’de şu anda 4 bin çiftçi sarımsak üretiyor. AB tarafından tescil edilmesinden sonra bu rakamın 6 bin çiftçiye kadar çıkmasını umuyoruz. İnşallah bu sayede ihracatının da yükseleceğini ve katma değerinin de artacağını bekliyoruz.

spJVi_1618818193_1362.jpg

Bugün itibariyle sarımsağımız, AB tarafından tescil edilmiş bulunuyor. Taşköprü sarımsağının kalitesini bu tescil ile AB’de anlamış oldu. Bizim sarımsağımız, selenyum ve kükürdü en fazla olan sarımsaktır. Bu yüzden raf ömrü de uzundur. Bazı sarımsakların raf ömrü 3-4 ay iken, bizim sarımsağımızın raf ömrü 1 yıla yakındır. Taşköprü sarımsağının kaliteli olması, bu coğrafi işaret ile de anlıyoruz.'

Taşköprü Sarımsak Takip Sistemi için de çalışmalarının bulunduğunu belirten Başkan Çatal, 'Bu sistem, çiftçinin üretiminden hasadına ve tüketiciye ulaşana kadar takibini sağlayacak. Ama bu sistem ile yurtdışında da Taşköprü sarımsağının nereden çıktığı, oradaki alıcılar tarafından dahi görülebilecek. Taşköprü sarımsağının AB tarafından coğrafi işareti ile tescil edilmesiyle birlikte geçtiğimiz yıl 20 ila 25 bin ton arasında olan hasadın, önümüzdeki yıllarda 30 bin tona kadar çıkmasını bekliyoruz. Bu coğrafi işaretten sonra tabii ki hasadımızın artması gerekiyor. Çünkü Taşköprü, Türkiye’deki tüketilen sarımsağın yüzde 25’ini karşılıyor. Hasadımız çoğaldığı zaman ihracatımızın da daha fazla artmasını, hatta 4/1’ini karşılamayı hedefliyoruz. Ülkemize, milletimize, ilçemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum.' ifadelerini kullandı.

r5cSV_1618818221_2861.jpg

Tescil sırası bekleyen lezzetler ise şu şekilde: Afyon sucuğu, Afyon pastırması, İnegöl köfte, Kayseri sucuğu, Kayseri pastırması, Kayseri mantısı, Antepfıstığı, Antep lahmacunu, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Maraş çöreği, Çağlayancerit cevizi, Maraş tarhanası, Gemlik zeytini, Milas yağlı zeytini, Gaziantep Menengiç kahvesi ve Araban sarımsağı.
 
Üst Alt