Dünyanın her yerinde birçok girişimci iş kurar, ancak yalnızca en başarılı yeni şirketler 'Unicorn' olur - 1 milyar doların üzerinde değere sahip en büyük girişimler.
Bazı Unicorn'lar yazılım, sağlık, otomotiv ve diğer alanlarda sessiz ama etkili adımlar atan az bilinen şirketlerdir. Havacılık ve uzay üreticisi SpaceX ve oyun geliştiricisi ve yayıncısı Epic Games gibi diğerleri zaten tanınmış endüstri liderleri haline geldi .
Toplamda, dünya çapında 800'den fazla Unicorn girişimi var. Bununla birlikte, bu görselleştirme , CB Insights'a göre Aralık 2021 itibariyle özellikle dünyanın decacorn'larına (değerleri 10 milyar doların üzerinde olan Unicorn'lar) odaklanıyor .
...
10 Milyar Doların Üzerinde Değerinde Özel Girişimler
Dünyanın en önde gelen unicorn'ları, farklı finansman veya vade dönemlerine girdikçe değerlemelerinin sürekli değiştiğini görüyor.
Aralık 2021'de, farklı ülke ve sektörlere yayılmış, değeri 10 milyar doların üzerinde olan 35 girişim vardı.
En değerli girişimlerin çoğu zaten kendi alanlarında devler. Örneğin, sosyal medya şirketi Bytedance, video ağ platformu Douyin'in ve uluslararası versiyonu TikTok'un arkasındaki geliştiricidir ve 140 milyar dolarlık bir değerleme topladı .
Finansal hizmetler ve ödeme yazılımı şirketi Stripe , COVID-19 salgını boyunca 36 milyar dolardan 95 milyar dolara sıçradı.
İsveçli fintech Klarna ( 45.6 milyar $ ) ve Avustralya grafik tasarım platformu Canva ( 40.0 milyar $ ) gibi evrensel olarak daha az öne çıkan isimler bile kendi alanlarında iyi biliniyor.
Ancak özel değerlendirmeler sonsuza kadar sürmez. Elektrikli araç üreticisi ve NASDAQ'da listelenmeden önce 27,6 milyar dolar değerinde olan Tesla rakibi Rivian gibi birçoğu sonunda halka açıldı.
Sektörlere ve Ülkelere Göre En Büyük Girişimler
Dünyanın en büyük startup'larını sektöre göre ayırmak, teknolojinin çoğu yatırım çevrelerinde hâlâ kral olduğunu vurguluyor .
10 milyar doların üzerinde değere sahip Unicorn'ların %77'sinden fazlası, doğrudan teknoloji ile ilgili alanlarda, özellikle finans ve ticaret yazılımlarında kategorize edilmiştir.
Ve teknoloji dışı alanlarda kategorize edilen Unicorn'ların çoğu hala özünde teknoloji şirketleri. Aslında, Endonezya'nın lojistik ve paket dağıtım şirketi J&T Express, depolarında otomatik sıralamayı kullanmasına rağmen, doğrudan teknolojide olmayan birkaç tek boynuzlu attan biridir.
Birlikte en büyük 35 girişimin %70'inden fazlasını oluşturan ABD veya Çin dışında bir yerden gelen birkaç girişimden biriydi . Avustralya, Brezilya, Almanya, Hindistan ve İsveç'in her birinde listede bu tek boynuzlu atlardan biri bulunurken, Birleşik Krallık (3) bir sonraki en sık listelenen genel merkez oldu.
Sürekli değişen değerlemeler ve her zaman köşedeki teknolojik atılımlarla, sonraki 10 milyar dolarlık tek boynuzlu at hemen hemen her yerden gelebilir.