Profösör
(¯´•._.• Site Yetkilisi•._.•´¯)
- Tepkime
- 14
- Web
- bilgilihocam.com
- Credits
- 0
İçindekiler Hide
Merhabalar, Hocam ben sürekli düşlerimde şunları planlıyorum cami yapabilecek kadar varlıklı olsaydım bir cami yapardım. Veya fakirlere yardım ederdim kısacası hep iyi şeyler yapardım. Ama bunları yapacak imkan yok şimdilik bende. Yine de imkanlarım ölçüsünde sadak-i cariye olsun fakirlere yardım olsun bunları imkanlar ölçüsünde yapıyorum. Hocam demek istediğim yapamadığımız iyilik ve hayırları düşlersek yine de bizlere sevap yazılır mı? Saygılarımla…
Düşüncemizde ki İyilikler Sevap mıdır?
Cevap: Değerli ziyaretçimiz, içerisinde bulunduğunuz bu düşünceler İslam ahlakının bir getirisidir. Size böyle şeyler düşündüren ve elinizden geldiğince düşüncelerinizi gerçekleştirmeye çalışmanıza vesile İslam inancına olan bağlılığınızın bir getirisidir. İslam dininde hayırlı işlere niyet etmeye başka bir değişle düşünmeye hemen sevap yazılmaktadır. Fakat bir kul kötü yani, günah bir iş yapmaya niyetlenir ise ta ki bu kötülüğü yapana kadar hiç bir şey yazılmamaktadır. Tabi buda yüce Mevla’mızın biz kullarına bir iyiliğidir. Düşüncelerimizin sevap olduğu ile alakalı bir bir hadis i şerifte Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır:Bu hadis i şeriften anlıyoruz ki İslam dininde niyet, başka bir değişle kişinin bir işi yapmayı düşünmesi çok önemlidir. Bununla birlikte bir kimse hayırlı bir iş yapmaya niyet eder veya düşünür ise bu hayrı yerine getirmeye gücü yetmese dahi sevap yazılmaktadır.“Ameller ancak niyetlere göredir; herkesin niyeti ne ise eline geçecek odur.”( Buhârî, Bedü’l-Vahy, 1; Müslim, İmare, 155; Ebu Davud, Talak, 11)
Düşüncemizin Sevap Olabilmesi Samimiyetimize Bağlıdır
Bu konuda ki en önemli nokta düşüncelerimizde ki samimiyettir. Zira düşünceyi sevap haline getiren niyetlerimizdir. Niyetlerimizin ne denli samimi olduğunu bilen ise ancak yüce Mevla’mızdır. Dolayısı ile hayır işlerde yapılan niyet veya düşünceler öyle samimi olmalıdır ki o güce sahip olduğunuz taktirde yapacağımız kesin olmalıdır. Unutmamamız gerekir ki yüce Mevla’mız biz kulluarını çok iyi tanımaktadır ve niyetlendiğimiz bir hayrı yapabilecek güce ulaştığımızda gerçekten o hayrı yapıp yapmayacağımızı çok iyi bilmektedir. Yüce Mevla’mız bu ilmi ile samimi kullarının samimi niyet ve düşüncelerine dahi sevap vermektedir ki bu konuda hiç şüphe edilmemelidir. Yüce Mevla’mız bize hayır işlerinde samimi niyetlere ve düşüncelere sahip olabilmeyi nasip eylesin.