Son Konu

Edebiyat Kitabı Cevapları

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
2019 11sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları
20192019 Yılı 11Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları

Sayfa 9 Hazırlık Calışması
1 Sanat estetik yonden gorsel yonu geliştirmek icin , bilim ise insanların hayatını kolaylaştırmak icin vardır İkisinin ortak yonu insanların yaşamlarını ileriye goturmektir
2Din değişikliği
Lehce ve şive farklılıkları
Kulturel değişim
Coğrafi değişim
3 HayırCunku tarih kitapları 1 el kaynak olduğu icin daha gercekcidir
4 Boş

Sayfa 10
a) Din,dil, inanış, ekonomi, gelenek ve gorenekler sosyal hayatı ruhsal olarak etkiler

b) Memleket bitti, yine bitmedi hala sen ben ( Memleket yok oldu fakat hala sen ben davası bitmedi )

1) Tema : Memleket Meselesi

2) Şairin yaşadığı donemde memleket sorunları varmış,klasik murabbada aşk ve felsefi duşunce konusu işlenirken Namık Kemal cesaretinden dolayı sosyal konuyla ilgili bir şiir yazmıştır

3) Osmanlı devletinin dağılma surecinde Avrupadan hep geri kalmıştır, bu yuzden dağılma donemine girmiştirŞiirde ise anlatılmak istenen konu Memleketin yok olduğu fakat sen ben davasının bitmediği anlatılmak isteniyor

4)

5) Şairin yaşadığı donemde Memleket sorunlarından dolayı ilk once vatan sonra din, devlet ve milletini duşunmuştur

a)

b) Tanzimat edebiyatında yenilikler geldiğinden dolayı bulbul mazmunu alışagelmişin dışında kullanılmıştır

Sayfa 11
1) Başkan, Kozan Milletvekili Fevzi Paşa ile Edirne Milletvekili İsmet Paşa'nın Mustafa Kemal Paşa'ya milletin şukranını belirtmek uzere gazi unvanı ve muşirlik (mareşallik) rutbesi verilmesi hakkında bir yasa onerileri olduğunu bildirerek yasa onerisini goruşmeye actı

2)

Sayfa 12 YORUMLAMA, GUNCELLEŞTİRME
(klasik murabbaNamık Kemal'in şiiri şeklinde)

olcu:ikisinde de aruz olcusu
soyleyiş tarzı:ağırSert, coşkulu
ses benzerlikleri:İkisinde de uyak redif kafiye
şiir dili:Arapca, Farsca, TurkceNamık Kemal'in şiiri olan buyuk ihtimal Turkce emin değilim
İmge ve cağrışımlar:ikisinde de bulunur Ancak Namık Kemal bu imge ve cağrışımlara yeni anlamlar yuklemiştir

Nazım Birimi:İkisinde de dortluk
Temain, FelsefeVatan, Millet

Benzerlikler ve farklılıkları da ikisi de aynı olanları benzerliğe farklı olanları farklılıklarına yazın

Sayfa 13 Değerlendirme
Doğru Yanlış
1Y
2D
3D

COKTAN SECMELİ
1C
2D
3B

BOŞLUK DOLDURMA
Her edebi eserin, yazıldığı donemin siyasi ve sosyal olaylar ile ilişkisi vardır(buraya tarihi kulturel vs eklenebilir O sizin isteğinize bağlı)

6Sorunun cevabı:Sanatcılar sosyal ve siyasi duşunceden etkilenirler ve gelecek nesilleri yazdıkları eserler ile yonlendirirler

1
Sahnı saman medresesi acıldı
Kanunnamei Ali Osman Kanunları yayımlandı ve devletin devamı icin kardeş katli serbest bırakıldı
Halifelik Osmanlılara gecti Osmanlı Devleti İslam lideri oldu

2

3
Bukreş Anlaşması(OsmanlıSırplar)
Edirne Anlaşması(OsmanlıSırplar)
Berlin Anlaşması(OsmanlıRusya)
Kutahya Anlaşması(OsmanlıMehmet Ali Paşa)
Hunkar İskelesi Anlaşması(OsmanlıRusya)
Balta Limanı Anlaşması(Osmanlıİngiltere)
Londra Boğazlar Sozleşmesi(OsmanlıRusya)
OsmanlıRus Savaşı
Kırım Savaşı(OsmanlıRusya)
Paris Anlaşması(OsmanlıRusya)
93 Harbi(OsmanlıRusya)
Ayastefanos(yeşilkoy) Anlaşması(OsmanlıRusya)

Sayfa 15
3 Batılılaşma sozunden ne anladığınızı soyleyiniz
Batı ulkelerine gore geri kalmış;siyasi,ekonomik,teknik, eğitim, hukuk vs gibi alanlar da Batı seviyesine cıkma arzusu anlmına gelir
4 Başlangıctan gunumuze değin edebiyatımızın donemleri:
1İslamiyet oncesi Turk Edebiyatı
a) Sozlu Edebiyat Donemi
b) Yazılı Edebiyat Donemi

2İslamiyet sonrası Turk Edebiyatı
a) Divan Edebiyat Donemi
b) Halk Edebiyat Donemi

3 Batı Etkisindeki Turk Edebiyatı
a) Tanzimat Edebiyatı Donemi
b) Serveti Funun Edebiyatı
c) Fecri Ati Edebiyatı
d) Milli Edebiyatı
e) Cumhuriyet Donemi
f) 1940 sonrası

Unite Değerlendirme
Y
D
D

Secmeli Sorular
C
D
B

Boşluk doldurma
sosyal ve siyasi
6Sosyal ve siyasi duşunceden etkilenrler ve gelecek nesiller yazdığı eserlerle yonledirirler

SAYFA 16
3Kanun ve insanların eşitliği

SAYFA 18
117 YY'dan sonra Osmanlı ekonomisinin bozulmasından bahsediyor

2
Osmanlı Devleti'ni guclu kılan Sosyal, Siyasi Etkenler
1Tanzimat Fermanı'nın acıklanması
2Toprak duzeninde değişme olması
3Okul sayısı arttırıldı
4Halkın okuma yazma oğrenmesine hız verildi

Guclu Devlet Duzeninin Bozulma Nedenleri
1Ana ticaret yollarının değişmesi
2Osmanlı yoneticileri batıda oluşan ekonomik değişmelerin, uretim ilişkilerindeki gelişmelerin farkına varamaması
3İmparatorlukların buyuk bir ordu ve donanma beslemeleri

4 ETKİNLİK
1Ekonomik Cokuş
2Tek Kurtuluş Yolu
3
4Muhteşem Yenilik
5Toprak İşleyenindir
6İkileşme
7Yenileşme

SAYFA 19
3Devlet guvenliğinin tehlikede olduğunu gosterir

6Hurriyete dayalı bir kanunla idare edilmeleri ve Avrupa'da buyuk yapıların gorulmesi

7İkisi de yapılan yeniliklerden memnun
Osmanlı'nın ilerlemesini istiyorlar
İslam'ın guzel olduğunu belirtiyorlar

Sayfa 20 Değerlendirme
1 Doğru , Yanlışlar
D
Y
D
D
2 Boşluk Doldurma
Tanzimat
Batılaşma
3 Boş

Olcme ve Değerlendirme Soruları
1 B
2 B
3 C
4 B
5 D
6 D
7 A
8 D
9 D
10 C

Eşleştirme
Tanzimat Fermanı Eşitlik
Medrese Geleneksel Eğitim
Darulfunun Modern Eğitim
Pozitivizm Deney ve Gozlem

Sayfa 20 Değerlendirme
1 Doğru , Yanlışlar
D
Y
Y
D
2 Boşluk Doldurma
Tanzimat
Batılaşma
3 Boş

Olcme ve Değerlendirme Soruları
1 B
2 C
3 C
4 D
5 D
6 D
7
8 B D olabilir
9 D
10 E

Eşleştirme

Tanzimat Fermanı Eşitlik
Medrese Geleneksel Eğitim
Darulfunun Modern Eğitim
Pozitivizm Deney ve Gozlem

Sayfa 21 Olcme ve Değerlendirme Soruları
1B
2B
3C
4D
5D
6A
7A
8C
9E

14 Tanzimat Fermanı Eşitlik
Medrese Deney ve gozlem
Darulfunun Modern eğitim
Pozitivizm Geleneksel eğitim

Sayfa 25 Soruların Cevapları
*Eserin, yazıldığı donemin zihniyeti ile ilişkisi: Var Siyasi, sosyal ilişkileri metine yansımıştır
*Eserde ele alınan temel catışma (tema): EskiYeni
*Eserin anlatıcı ve anlatıcının bakış acısı: İlahi bakış acısı
*Eserin destan, masal,mesnevi, halk hikayesi gibi metinlerle ilişkisi: Anlatmaya bağlı olması

Sayfa 26
b Edebiyat kitabında sayfa 17 deki 11 madde bu sorunun cevabı

4 Aydınlar ve yoneticiler istemiştir

NOT : Bu fotoğradta bir yandan batı tarzı gelişmeler gorulurken bir yandan da eski osmanlı tarzı gorulmektedir

Sayfa 27
3idealist tip ve eğitimsiz tip gorulmektedir
4Şairler sanat aracılıuıyla toplumu uyandırıp yukseltmek , geri kalmışlıktan kurtarmak ve baskıları ortadan kaldırmak amacıyla yazmışlardır
Muallim naci 'nin mektubunda koyu renkli kelimeler o donemki gazete isimleridir

bHaklın eğeitim seviyesini yukseltmek icin o donemde gazetenin onemi buyuktur
Tanzimat sanatcılarının yetişme şekilleri :
temel eğitimlerini klasik edebiyatla tanıyarak aldılar doğu kulturuyle doğdular fakat osmanlı nın yonunu batıya cevirdiler
Tanzimat'ın ortaya cıkış tarihi:
sanatsal olarak 1 ta tercumanıahval gazetesinin cıkmasıyla
siyasi olarak 3 kasım 1839 da mustafa reşid paşa'nın gulhane hattı humayunu okumasıyla

Sayfa 28
8Etkinlik
Tanzimat Edebiyatı
makale,deneme,roman,hikaye,mod ern tiyatro,eleştiri,anı

Değerlendirme
Y,D,D,Y

2C

BOŞLUK DOLDURMA
tanzimat edebiyatına
halkı eğitmek amacıyla

5E

Sayfa 30 Hazırlık
1 deneme,makale,gezi yazısı,fıkra,eleştiri,roportaj
2bilgi vermek amaclı
dili gondergesel işlevde
kurmaca değildir

Sayfa 32
1metin baslığıyla doğru orantılıdır
3haddini,sınırını bilmeyen herkes icin
5herkes sınırlarını ve vazifelerini bilmeli
6sanat toplum icindir anlayışı gecerliydi bu metinde bunun icin yazılmıştır
8makaledeki kadar oğretici olmaz
12betimleyici,oykuleyici,acıklay ıcı,tartışmacı

Tanzimat Edebiyatının Oluşumu ve Tanzimat Edebiyatı Oğretici Metinleri Konularına Ait Soruların Cevapları icin buraya tıklayınız

Sayfa 34 ile Sayfa 40 Arası Cevaplar
SORU: Metinde “hurriyetle ilişkilendirilen kavramları tespit edip defterinize yazınız
CEVAP: Vatan,yurt,halk,hak, egemenlik,ilerleme,iyilik,bilgi,kultur,eğitim

SORU:Yazar, medeni ustunluğe sahip ulkelerin her alanda gelişmesinin sebebini neye bağlıyor?
CEVAP:Yonetim anlayışlarındaki geniş ve sağlam prensiplere dayanan hurriyet anlayışına

SORU:Metinde uygarlık tarihinin ceşitli donemlerinden soz edilmiştirBu donemlerle ilgili bilgiler neyi orneklemek veya ispat etmek amacıyla verilmiştir?
CEVAP: Medeniyet tarihinde ozgurluğun ne kadar onemli olduğunu ispat etmek amacıyla

SORU:Yazar gore halkın cektiği sıkıntıların sebepleri nelerdir?
CEVAP:Bilgi ve kultur eksikliği, eğitim yetersizliği

SORU: Eserin yazılış amacı nedir, yazarın hedeflediği okuyucu kitlesi kimler olabilir?
CEVAP: Eserin yazılış amacı bilgi vermek,aydınlatmak ve oğretmektir Hedef kitle halktır

SORU: Metnin tamamında yazarın iletmek istediği ana duşunce nedir?
CEVAP: Ozgurluk, bir ulusun sadece hakkı değil insanlığın var oluşunun ve butun mutluluklarının kaynağıdır

SORU: Hak sorumluluk ve ozgurluk kavramları Tanzimat donemi eserlerinde ve gunumuzde de ele alınıyor mu?
CEVAP: Bu kavramlar Tanzimat doneminde de gunumuzde yazılı ve gorsel basında işlenmektir

SORU: “Hurriyet adlı metnin ana duşuncesini ele alan farklı turde metinler yazılabilir mi? Gunumuz eserlerinde de aynı duşunce ele alınıyor mu?
CEVAP: Hurriyet duşuncesi farklı turde metinlerde de (tiyatro,denem,şiir) ele alınabilirBu duşunce gunumuzde de ele alınmaktadır

SORU : Metinde dil hangi işlevde kullanılmıştır?
CEVAP: Ağırlıklı olarak gondergesel işlevde kullanılmıştır

SORU: Metinde yer alan “hurriyet,iyilik,guzellik gibi kelimeler daha cok ilk anlamlarıyla mı yan anlamlarıyla mı kullanılmıştır?
CEVAP: Metin oğretici metin olduğu bu kelimeler daha cok ilk (gercek) anlamlarıyla kullanılmıştır

SORU: Metindeki ifadeler ne olcude acık ve kesindir?
CEVAP: Metin oğretici metin olduğu icin ifadelerin acık,net ve kesin olmasına gosterilirBu metinde yazar buna dikkat etmiştir

SORU: Metnin anlatım turu nedir?
CEVAP: Oğretici anlatım turuBunun yanında acıklayıcı,kanıtlayıcı anlatım turleri de kullanılmıştır

SORU: Metinde ozgurluğu hak eden halka hakkını teslim etmesi icin kime cağrıda bulunuyor?
CEVAP: Devlet yonetimine,idarecilere

SORU: Halkın hurriyeti hak edişi konusunda ileri surulen goruşleri ve bunların nedenlerini soyleyiniz
CEVAP: “Halkın bilgi ve kultur bakımından henuz ozgurluğu hazmedemeyecek bir seviyeye gelmediği ,halka ozgurluk verilirse bunun buyuk tehlikeler doğurabileceği “ ileri surulen duşuncelerdendir

SORU: Metnin anlatımını acıklık,kesinlik, yalınlık duruluk bakımından değerlendiriniz
CEVAP: Metin acık anlatımın ozelliklerine sahiptir

SORU: Yazar, gunluk hayattan alınan kelimelerle kavram ve terimleri nicin bir arada kullanmıştır?
CEVAP: Metin halka hitap ettiği icin konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamk, soyut kavram ve terimleri somutlaştırmak amacıyla

SORU: Metinde gecen Tanzimatın getirdiği ozgur ortamla dile getirilebilen yeni kavram,terim ve ifadeleri sıralayınız
CEVAP: “Hurriyet, hak,hukumet, kamuoyu, ilerleme, egemenlik

SORU: “Halife,padişah gibi ifadelerle “hukumet merkezi,hak,kamuoyu gibi kelimelerin aynı metinde kullanılmasını makalede bir bendi verilen Fransız bir subayın şiirinin cevirisinin aruz olcusune uygun yapılmasının İslam medeniyeti ve Batı uygarlığının yenileşme hareketleri uzerindeki etkisini değerlendiriniz
“Halife, padişah gibi sozcuklerle bir Fransız subayın şiirinin şarkı sozuyle nitelendirilmesi ve bu şiirin aruza uygun cevrilmesi “eski ; “hukumet merkezi, hak, kamuoyu gibi sozcukler ise Batılı ozellikler taşımaktadırBu durum Tanzimat donemindeki ikilemi yansıtmaktadırEskiyeni catışması diye de adlandırılabilecek bu durum donemin aydınlarını ikileme duşurmuşturTanzimat doneminde klasik edebiyatın etkisi devam etmiş,dilde sadeleşmek taraftarı olunmak istense de ArapcaFarsca kelime ve tamlamalar kullanılmaya devam etmiştir

SORU: Tanzimat Donemindeki eskiyeni catışmasıyla ilgili bilgiler nelerdir?
CEVAP: Tanzimat donemi sanatcıları Doğu ile Batı kultur dunyası arasında kesin bir tavır belirleyemiş, ikili bir anlayış icinde donup durmuştur Tanzimat Donemi Edebiyatı oğretici metinlerinde ikilik yani eskiyeni, yerliBatılı catışması temada, dilde (Arapca, Farsca kelime ve kavramlarla–yeni kavramlar) ifade bicimlerinde varlığını hissettirmiştirTanzimat Doneminde yeninin yanında eskinin de devam etmesi anlayışı Tanzimat şiirlerinde de gorulmuşturAruz eski hakimiyetini devam ettirmiş,Divan şiirinin şekilleri ve sanatları da tamamen atılamamıştır

SORU: Tanzimat donemi eserlerinde gorulen ikiliğin ( eskiyeni)bu metnin dil ve ifade bicimi uzerindeki etkileri nasıldır?
CEVAP: Tanzimat Donemi Edebiyatı oğretici metinlerinde bu metinde olduğu gibi ikilik yani eskiyeni, yerliBatılı catışması temada, dilde (Arapca, Farsca kelime ve kavramlarla–yeni kavramlar) ifade bicimlerinde varlığını hissettirmiştirMetinde Arapca ve Farsca kelime ve tamlamalar kullanılmıştır

SORU: Metin hangi geleneğe bağlı kalınarak yazılmıştır?
CEVAP: Oğreti metin geleneğine

SORU: Tanzimat doneminde gazetelere verilen onemi acıklayınız
CEVAP :
• Halkın bilgilendirilmesinde ve eğitilmesinde bir arac olmuştur
• Batıya ait edebiyat urunlerinin tanınmasında yayımlanmasında en onemli arac gazetedir
• Basılan kitaplar ve oynanan tiyatrolarla ilgili haber vermişlerdir
• Roman ve tiyatro eserlerinin yazı dizisi halinde (tefrika) yayımlanması sağlanmıştır
• Edebi yapıtlarda halkın sorunlarının işlenmesine arac olmuştur
• Toplumun haberlerden ve yeniliklerden haberdar olmasını sağlamıştır
• Dilin sadeleşmesinde onemli katkıları olmuştur
• Geniş insan topluluklarına ulaşılması gazete sayesinde olmuştur

SORU:Eserden hareketle yazarın fikri ve edebi yonuyle ilgili cıkarımlarda bulununuz
CEVAP:
• İmparatorluğun baskıcı yonetimine karşı cıkan, surekli muhalif bir aydın olarak Ebuzziya Tevfik daha cok siyasi kimliğe sahiptir
• Hurriyetin medeniyetlerin ilerlemesindeki rolunu iyi bilmektedir
• Halkı bilinclendirmek, eğitmek gibi amacları vardır
• Gazete ve dergiciliğe cok onem vermiştir

alıntı

Üst Alt