Son Konu

"Edirne'de Ne Yenir?" Sorusunun Cevabı: Edirne'ye Gidip de Yemeden Dönmemeniz Gereken 17 Yemek

tekin

Yeni Üye
Katılım
9 Ocak 2022
Mesajlar
153,708
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
95
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
s-f58c99d67d07e62af43723fceed4b6b00a43aa8d.jpg


Osmanlı Devleti'ne başşehirlik yapan bir kent olan Edirne, mutfağında Osmanlı mutfağının çeşitli lezzetlerine yer veren bir kent. Hatta Edirne'nin meşhur tatlılarının birçoğunun da Osmanlı mutfağına dayanan bir yüzü bulunmaktadır. Doğal sadece Edirne'nin meşhur tatlılarının değil Edirne'nin meşhur yemeklerinin de Osmanlı mutfağının izlerini görmek mümkün. Edirne'nin Osmanlı yemekleri denilince akla birinci gelen lezzetler genelde mutancana, kavala kurabiyesi ve zirva üzere yemekler oluyor. Saydığımız bu tatlar Edirne mutfağının sırf bir yüzünü oluşturuyor, siz bir de öbür yüzünü görün. Edirne ağzınızın sularını akıtacak görünüme ve tada sahip tonlarca yemeğe sahip bir kent...




Edirne'ye seyahat programı yapmaktaysanız bilhassa yenilmesi gereken bu yemeklere bakmadan planlarınızı tamamlamamanızı öneririz!

Edirne'de ne yenir sorusuna karşılık arayanları buraya alalım!

1. Edirne'ye has kavala kurabiyesi




Osmanlı mutfağına ilişkin bir kurabiye olan kavala kurabiyesi, içerisinde yer alan tereyağı, badem ve fındığı ile enfes bir tada sahip! Üzerine dökülen pudra şekeriyle de lezzetine lezzet katan bu kurabiyeyi orijinal tarifiyle yemek isteyenlerin rotası Edirne olacaktır.

2. Bir saray mutfağı lezzeti mutancana



Kökü Osmanlı mutfağına dayanan bir öbür lezzet ise mutancana idir. Osmanlı mutfağında sıklıkla karşılaşılan et ve meyvenin birleşimi, bu yemekte de karşımıza çıkıyor. Kuru incir, kuru kayısı, mürdüm eriği, arpacık soğan ve bademin kuzu etiyle buluştuğu bu enfes tat lezzetiyle hudutları zorlayan bir et yemeği!

3. Ciğer sevmeyenleri bile dize getiren tava ciğeri



Edirne denilince akla gelen birinci yemeklerden birisi de hiç kuşkusuz tava ciğeridir. İnce ince kesilen ciğerin una bulanmasının akabinde yağda kızartılmasıyla hazırlanan bu eşsiz lezzeti uzun bir mühlet unutamayacağınıza eminiz!

4. Tadıyla akılları çelen acıbadem kurabiyesi



İsmini, üzerine koyulan acı bademden alan bu kurabiye yalnızca badem, şeker ve yumurta akından oluşuyor fakat bu üç materyalle bile gönüllerde taht kurmayı başaran bir lezzete sahip. Edirne'ye yolu düşenlerin kesinlikle denemesi gerek lezzetlerden birisi.

5. Etin ve yoğurdun harika ahengi: Elbasan tava



Klâsik bir Arnavut yemeği olan Elbasan Tava ismini Arnavutluk'un bir kenti olan Elbasan'dan almaktadır. Kökeni Osmanlı mutfağına dayanan Elbasan tava, kuzu etinin yoğurtlu bir sos eşliğinde fırınlanmasıyla hazırlanmakta olup kolay kolay unutamayacağınız bir lezzete sahip!

6. Yemeye doyamayacağınız mamzana



Közlenmiş patlıcanın hiç böylesini görmemişsinizdir! Közlenmiş patlıcanın domates, biber, maydanoz, limon suyu ve sarımsakla buluştuğu bu meze, görünümüyle de tadıyla da sofraları renklendiren bir lezzet.

7. Görünüşüyle ve tadıyla hudut tanımayan cevizli oturtma



Cevizli oturtma incecik açılan yufkalara çokça serpiştirilen ceviz içleri ile yemeye doyamayacağınız bir lezzet! Pişirildikten sonra üzerine dökülen şerbetiyle akıllara ziyan bir tada kavuşan bu tatlı, yiyenleri kendine hayran bırakan bir tada sahip.

8. Kış aylarının şifacısı bulgur çorbası



Temel materyallerinin bulgur ve salçadan ibaret olduğu bu lezzet, soğan, yağ ve baharatla buluşunca sade lakin hoş bir yemeğin ortaya çıkmasını sağlıyor. Başlangıç için eksiksiz bir çorba çeşidi olan bulgur çorbası hafifliği ve sıcaklığıyla dahi insanı memnun etmeye yetiyor!

9. Yaydığı mis üzere kokuyla ilgileri üzerine çeken zirva



Et ve meyvelerin buluştuğu eşsiz yemeklerden biri olan mutancana yemeği ile benzerlik gösteren zirva yemeği de kuzu yahut tavuk etinin, hurma, kuru üzüm, kuru kayısı, siyah erik ve incir üzere kuru meyvelerin ve balın buluşmasıyla hazırlanıyor. Böylece damaklardan da uzun mühlet ayrılmayan enfes bir tada kavuşuyor...

10. Bir dilimiyle yetinemeyeceğiniz badem ezmesi



Su, şeker ve bademden hazırlanan, gereci az lezzeti çok olan badem ezmesi, bilhassa de bayramların vazgeçilmez tatlarından birisi. Osmanlı saray mutfağından gelen bu lezzette sadeliğin zarafeti yatıyor.

11. Bir porsiyon daha isteten Edirne köftesi



Edirne vilayetinde olduğu üzere her vilayet, kendine has köftesiyle damaklara bir şölen çektiriyor. Edirne köftesinin enfes tadı da sadeliğinden geliyor. İçinde kıyma, zerzevat ve baharatın bulunduğu Edirne köftesi ağız sulandıran tadıyla yedikçe yemek isteyeceğiniz bir köfte!

12. Kallavi Kurabiyesi



Kallavi kurabiyesi bilindik kurabiyelere benzemez! İçinde unun, tuzun ve yağın olmadığı bu kurabiye; Antep fıstığı, safran ve Edirne'ye has karaçalı balı ile yapılıyor ve tadında bir lezzet cümbüşü yatıyor...

13. Etli soğan dolması, namı öteki piyaziye



Osmanlı İmparatorluğu'nun altıncı başşehri olan Edirne'de Osmanlı mutfağının izini neredeyse her yemekte görmek mümkündür. Piyaziye de bu yemeklerden biridir. Soğanın içine koyulan pirinçli, kıymalı bir iç harçla hazırlanana piyaziye lezzetiyle yiyenleri büyüleyen tada sahip!

14. Emeğin yemeği satır et



Etin yalnızca satırla kıyılarak kıyma haline getirilmesiyle hazırlanan bu yemeğin içinde yalnızca kıyma ve tuz var. Etin tadını sonuna kadar alabileceğiniz satır et, lezzetiyle hudut tanımayan bir tada sahip!

15. İsmini her yere yaymış olan peynir helvası



İsmi Çanakkale’den Edirne’ye, oradan da tüm Türkiye'ye yayılan peynir helvası, peynir, irmik, un ve yumurtayla yapılmakta olup kıvam bulması için saatler uzunluğu dövülmesi gereken bir tatlı. Trakya'nın her vilayetinde tüketebileceğiniz peynir helvasını Edirne’ye yahut etrafına yolunuz düşerse denemenizi öneririz.

16. Trakya'dan tüm Türkiye'ye: Kadınbudu köfte



Trakya mutfağındaki kentler olan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ vilayetlerinin mutfaklarında epeyce sevilen bir lezzet olan kadınbudu köfte; kıyma, soğan, pirinç, yağ ve yumurta ile hazırlanmaktadır. Una bulanıp yağda kızartılan köftelerin tadı ağız sulandıran cinsten....

17. Bir Edirne klasiği gaziler helvası



İsmini askerlerin bu helvayla uğurlanıp karşılanmasından ötürü alan gaziler helvasının temel gereçleri; un, yağ, badem, süt ve şekerdir. Osmanlı mutfağından geldiği düşünülen bu tatlı Edirne'nin vazgeçilmez tatları ortasında.


 
Üst Alt