Son Konu

Eğitim Sosyolojisi Nedir?

bilgiliadam

Yeni Üye
Tepkime
42
Credits
-46,831
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Eğitim Sosyolojisi Hakkında Bilgi
Eğitim Sosyolojisi Ne demek
eğitim sosyolojisinin konusu

Eğitimden bahsedildiğinde, genellikle, eğitim işine eğitimci ve oğrenci olarak katılanlar; oğretmenler ve oğrenciler, cocuklar ve gencler, anaokulu oğretmen ve bakıcıları, cıraklar ve ustalar, annebabalar ve okul yoneticileri vs akla gelir Yani eğitim deyince ilk akla gelen,eğitici ile eğitilenler arasındaki kişisel ilişkilerdir Daha acık bir soyleyişle; oğretmen ili oğrenci arasındaki karşılıklı ilişkilerin şekli ve izleri, cocuk gelişiminin ortaya cıkardığı ihtiyaclar, eğitsel ilişkinin meydana geldiği okul ve cevre ortamı, eğitime etki eden cevre faktorleri, cocukların tecrube kazanmaları ve yetenekleri, eğiticinin pedagojik hedefleri, kullanılan eğitim arac ve metodları ile ilgileniriz

Eğitim, toplumun sosyal kurumlarından bir tanesidir Her cocuk belirli bir aile icinde doğar, belirli bir sosyal tabakanın dilini ve gorgu kurallarını oğrenir, bir koy veya şehir ortamında buyur, ilkokulda ve oğretim sisteminin diğer okullarında okur Kucuk cocukluk yaşlarından itibaren ceşitli arkadaş cevredeki icine girerek oyunlarını bu cevreler icinde oynar, sohbet eder, bu gruplarla butunleşir Kitap, gazete, dergi okur; sinemaya, tiyatroya gider, radyo dinler, televizyon seyreder Butun bunlar insanların ve ozellikle yeni yetişen nesillerin icinde yaşadıkları toplumdan etkilenme yollarından bazılarıdır İcinde yaşanılan bu ortamlar, cocukları ve gencleri hayatın amacı, onyargılar ve değer hukumleri, tutumlar, vaziyet alışlar, butun duşunce ve davranış yonlerinden etkiler, yonlendirir ve kalıplaştırır İşte burada kısaca değinilmeye calışılan toplum ile eğitsel yetiştirme arasındaki karşılıklı ilişkileri, bağlantıları ve etkilemeleri inceleyen bilim dalına Eğitim Sosyolojisi denir

Turkiye'de Eğitim Sosyolojisiolarak adlandırılan bilim dalı, dunyada kendisi ile ilgili literaturdeki ikili yaklaşımın ikisini birden ifade etmektedir Bu bilim dalının tarihinde ozellikle etkili olmuş bu ikili yaklaşım şunlardır: Turkceye Eğitim Sosyolojisiolarak cevirebileceğimiz Sociology of Education(Erziehungssoziologie, Soziologie der Erziehung), toplumun sosyal yapısını bir butun kabul ederek onun kurumlarından birisi olan eğitimi ele alıp incelemektedir Burada sosyolojik metodlar kullanıldığı gibi, araştırmaların odak noktası ve konuya bakış acısı da sosyolojiktir Turkceye Eğitsel Sosyolojiolarak cevrilebileceğimiz Educational Sociology(Paedagogische Soziologie) ise odak noktası olarak eğitimi almakta; eğitim sistemi, oğretmenoğrenci ilişkileri, sınıfların durumu, ders programları, eğitimde uygulanan metodları vs incelemektedir Yaklaşımlar farklı olmasına rağmen ele alınan konular aşağı yukarı aynı olduğu icin, Eğitim Sosyolojisi derslerinde her iki yaklaşımın da eğitim ve toplum konularını ele alma tarzları ve cıkardıkları sonuclar birlikte verilmeye calışılmaktadır Zaten son yıllarda bu tartışmaların en yoğun olduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde de iki akımın birbirine yaklaştığı ve birleştiği gorulmektedir

Eğitim Sosyolojisinin ana konularına girmeden once, eğitim ve sosyoloji kelimelerini, bizim icin ne ifade ettikleri noktasından ele almak lazımdır Sosyolojik acıdan eğitim, bireyin icinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu yondeki diğer davranış bicimlerini geliştirdiği bir surecler toplamıdır Başka bir tanıma gore de eğitim, bireyin toplumsallaşması ve ferdi gelişimini ilgi ve ihtiyacları doğrultusunda en yuksek duzeye cıkarması icin duzenlemiş, kontrollu bir cevredeki toplumsal surectir Sosyolojiye gore eğitim, bir sosyalleşme veya sonradan topluma katılanlar icin bir integrasyon (butunleşme, kaynaşma, intibak) surecidir Sosyoloji ise, insanların meydana getirdikleri toplulukların ve toplumsal kurumların sistematik incelemesini yapan bir bilimdir Sosyoloji, insanın sosyal davranışlarını inceler, toplumsal davranışın kalıplaşmış şekillerini, bu alandaki toplumsal kuralları ve toplumsal yasalarıtespit etmeye calışır; modern toplumlarla ilgilenir

Eğitim, toplum icinde cereyan eden bir sosyalleşme olgusu olarak ele alındığında, okullar ve diğer eğitimoğretim birimleri de bu toplumsal olguyu organize ettiğinden eğitim de bir sosyal olay olarak ele alınmakta; eğitim olgusuna sosyal yonden yapılan yaklaşım ve incelemeler de Eğitim Sosyolojisi adı altında toplanmaktadır

Üst Alt