Son Konu

Eklem Hastalıkları ve Bruksizm Tedavisi

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0


Diş sıkma (bruksizm), hayli sık biçimde rastlanan bir durumdur. Daha çok uyku sırasında meydana gelen baskılı çene hareketlerinin sebep olduğu çenenin sıkılması, dişlerin gıcırdatılması olaylarıdır. Genelde bu duruma sahip olan bireylerin dişlerini gıcırdattığı ya da sıktığının farkında olmadığı da tespit edilir. Kişi bu aksiyonu istemsiz bir biçimde daima tekrarlar.

Diş sıkma sorunu yalnızca yetişkinlerde meydana gelen bir durum değildir. Çocuklar da en az yetişkinler kadar, daha çok uyanık olduğu saatler haricinde, uyku sırasında dişlerini sıkar yahut gıcırdatır. Dişlerini sıkan çocukların bu aksiyonu en çok yaptığı periyotlar ise, bebeklik devrinde dişlerin çıktığı vakte rastlar. Bu devir geçtikçe, çocuklar da diş sıkma hareketini bırakmaya yönelir.

Hem Fizikî Hem de Ruhsal Etkenler

Diş sıkılması (Bruksizm), dişler ortasında görülen kapatma durumunun bozukluğa uğramasından (Malokluzyon) ötürü da meydana gelebilir. Lakin bu durum sık formda görülen bir rahatsızlığı göstermez. Diş sıkılması daha çok ruhsal etkenlere bağlı olarak meydana gelir.

Beşerler, hayatları boyunca yaşadıkları problemlerden ötürü vakit zaman daha fazla bunalıp zorluklar yaşayabiliyor. Ailevi sıkıntılar, ikili alakalar, iş hayatında meydana gelen meseleler, çocuklarla yaşanan sorunlar ve daha fazlası, insanlarda ağır gerilime neden oluyor. Mevsim geçişleri ile birlikte bireyler, mevcut sıkıntılarından daha fazla etkileniyor. Bilhassa meselelerin içe atılması ile birlikte bu usul sorunlar fizikî olarak kendisini gösterebiliyor. Mide ağrısı, baş ağrısı, bedende meydana gelen olumsuz değişimler üzere, bruksizm de bir sonuçtur.

Sonlu ve hassas bireylerde bruksizm görülme mümkünlüğü hayli yüksektir. Yaşanan gerilimli hayatın bir türlü yoluna girmemesi sonucunda, bireyler uyku esnasında diş sıkması ve gıcırdatması sıkıntısını yaşayabilirler. Çoğunlukla beşerler bunu yaptığını fark etmez. Etraflarındaki şahısların fark etmesi ya da şiddetli diş ve çene ağrısı ile ortaya çıkar. Diş sıkılması rahatsızlığının engellenmemesi sonucunda, dişler ve çene yapısı önemli manada ziyan görebilir.

Diş Sıkma (Bruksizm) Tedavisi Mümkün Mü?

Diş sıkılması (bruksizm) tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tedavideki emel dişlerde ve çene kısmında meydana gelebilecek kalıcı zararın önüne geçmek ve oluşan şiddetli ağrıyı büsbütün engellemektir. Birinci olarak bruksizm oluşumunda hayli fazla biçimde tesir eden gerilim durumundan kurtulma sağlanması gerekir. İkinci olarak ise dişler ve çene yapısı diş tabibi müdahalesi ile müdafaaya alınmalıdır.

Dişleri müdafaa altına almak için hastadan hastaya değişiklik gösteren silikon sert plaklar kullanılır. Diş tabibi tarafından uygulanmakla birlikte, uyku esnasında dişlerin birbirlerine temas etmesini engellemesi gayesiyle yerleştirilir ve alt ile üst çenedeki dişlerin ortasına eklenerek kullanılması sağlanan “gece koruyucuları” olarak kabul edilir.

Diş gıcırdatmada botoks nasıl uygulanır?

Botulinum toksininin küçük dozlarını direkt masseter kasına (çeneyi hareket ettiren büyük kas) enjekte ederek dişlerin istemsiz gıcırdatılmasını ve çenesinin kenetlenmesini durdurmak için kas olması gerektiği kadar güçsüzleştirilir. TMJ’ye (temporomandibular eklem) ve baş ağrılarına neden olan hasar azaltılır yahut ortadan kaldırılır. Çiğneme ve yüz tabirleri üzere istemli bir biçimde yapılan hareketler botoks enjeksiyonundan katiyetle etkilenmez.

Bruksizmi tedavi etmek için kullanılan botulinum toksini tipik olarak üç ila dört ay sürer. Bu müddetin sonunda botoks enjeksiyonunun uzmanlar tarafından tekrar edilmesi gerekir.


 
Üst Alt