Dizüstü yahut masaüstü bilgisayar fark etmeksizin kullandığımız sistemde kesinlikle en az bir adet GPU bulunur. AMD tarafında APU olarak da bilinen birtakım işlemciler entegre grafik ünitelerine sahipken bu çeşit aygıtları kullanabilmek için bildiğiniz üzere harici bir ekran kartı kaide değil.
Bazı sistemlerde ise NVIDIA yahut AMD tarafından üretilen, CPU’dan başka olarak kullanılan harici ekran kartları vardır. Birebir vakitte Intel, yakın vakitte harici Arc grafiklerini duyurdu ve masaüstü modelleri yakında bizimle olacak. Bilgisayar kullanan birçok kişi sisteminde yer alan ekran kartının modelini bilmiyor olabilir. Bunu öğrenebilmemiz için birçok yol var, gelin hepsine yakından bakalım. Ayrıyeten aşağıdaki yollarla sadece ekran kartı değil, sisteminizle ilgili birçok ayrıntısı takip edebilirsiniz.
Aygıt Yöneticisi’ni birçoğumuz yakından tanıyor olmalı. Birden fazla donanımda olduğu üzere ekran kartımızın tam modelini burada görebiliriz. Ayrıyeten dizüstü bilgisayarlarda hem entegre hem de harici grafikler bulunabilir. Bu nedenle Aygıt Yöneticisi üzerinde iki farklı seçenek görme ihtimaliniz var.
- İlk olarak sol alt kısımdan Başlat Menüsü’nü açın ve arama kısmına “Aygıt Yöneticisi” yazın.
- Buradan “Görüntü bağdaştırıcıları” seçeneğinin solundaki açılır oka tıklayın. Çabucak altında GPU’nuzun ismi ve modeli çabucak görünecek.
- Başlat Menüsü’ne tıklayarak sol alt bölmeden Ayarlar’ı açın.
- Ardından Sistem’e tıklayın.
- Soldan Ekran sekmesine tıkladıktan sonra aşağıdan “Gelişmiş imaj ayarları” seçeneğine tıklayın.
- Ekran bilgileri altında, PC’nizde hangi ekran kartının takılı olduğunu ve ayrıyeten masaüstü çözünürlüğünüz ile yenileme suratı üzere bilgisayar grafiklerinizi etkileyen öteki kıymetli bilgileri görebilirsiniz.
- Başlat menüsünü açın ve akabinde “sistem bilgisi” yazın. Devamında üstte çıkan birinci seçeneğe tıklayın.
- Sol üstte Bileşenler’in yanındaki + sembolüne tıklayın ve akabinde genişletilmiş listede “Görüntü” seçeneğine giriş yapın.
- Burada ekran kartının tüm detaylarını liste halinde görebilirsiniz.
- Görev Yöneticisi’ni başlatmak için misyon çubuğuna sağ Ctrl + Alt + Del tuşlarına basabilir ve görünen listede Misyon Yöneticisi’ne tıklayabilirsiniz. Ayrıyeten Windows 10’da Vazife Çubuğu’na sağ tıkladıktan sonra süratlice erişmek mümkün.
- Görev Yöneticisi penceresinde Performans sekmesine tıklayın ve soldan GPU’yu seçin. Buradan GPU kullanımı, bellek durumu ve GPU sıcaklığı üzere bilgileri görüntüleyebiliyoruz.
- Bu aracı başlatmak için Başlat’tan aramaya “dxdiag” yazın ve karşınıza çıkan seçeneğe tıklayın.
- Ekran aygıtlarınızın tam listesi ve bunları çalıştıran grafik şoförleri için Ekran sekmesine tıklayın.
DirectX Teşhis Aracı, görüntü RAM ve GPU yonga çeşidi dahil olmak üzere yazılım şoförü ve grafik donanımı detaylarını göstermekte. Araç tarafından keşfedilen rastgele bir sorun, pencerenin altındaki Notlar kutusunda detaylı olarak açıklanacak.
Ayrıca ekran kartı yazılımı üzerinden GPU bilgilerinize ulaşabilirsiniz. NVIDIA ekran kartlarında “NVIDIA Kontrol Masasını” açabilir ve sol alt taraftaki “Sistem bilgileri” seçeneğine tıklayabilirsiniz.
AMD markalı ekran kartlarında ise masaüstüne sağ tıkladıktan sonra AMD Software: Adrenalin Edition’ı açın. Devamında sağ üst kısımdaki çark (ayarlar) simgesine giriş yaptıktan sonra “Sistem” sekmesine gelin.
GPU-Z uygulaması aslında isminden da anlaşılacağı üzere direkt ekran kartları için var. CPU-Z gibisi bu yazılım ile ekran kartı modelini öğrenmekle kalmayıp en ince özelliklerini bile görebilirsiniz. Son kullanıcıların işine yarayabilecek birtakım unsurlar ise şu halde;
Graphics Card
- Name: Ekran kartı model adı/seri ismi.
- GPU: Ekran kartının içerisindeki GPU’nun kod ismi.
- Technology: GPU’nun dayandığı üretim teknolojisi.
- Release Date: Ekran kartının üretim tarihi.
- Die Size: GPU yonga boyutu.
- Transistors: GPU’nun barındırdığı transistör sayısı.
- UEFI: Evet, ekran kartlarında da UEFI takviyesi bulunur. Bu takviye var ise ekran kartı BIOS tarafından daha süratli tanınabilir.
- Shaders: GPU’nun barındırdığı gölgelendirici ünite (akış işlemcisi) sayısı. Ekran kartı performansına kıymetli tesiri vardır.
- DirectX Support: Ekran kartınızın destelediği en yüksek DirectX sürümü.
- Memory Type: Ekran kartı bellek tipi.
- Memory Size: Ekran kartı bellek ölçüsü. 4 GB, 8 GB vs.
- Bus Width: Bellek arayüzü.
- Bandwidth: Bellek bant genişliği.
- Driver Version: Mevcut yüklü şoförünüzün versiyonu.
- Driver Date: Mevcut ekran kartı şoförünün çıkış tarihi.
- GPU Clock: Ekran kartı çekirdek saat suratı.
- Memory: Ekran kartı bellek saat suratı.
- AMD CrossFire/NVIDIA SLI: Bu teknolojiler tek anakartta birden çok ekran kartının birlikte çalıştırılması için vardır.
- Computing/Technologies: GPU’nun desteklediği teknolojiler/beceriler.
Bu sekmeden ekran kartınız ile ilgili bedelleri anlık olarak takip edebilirsiniz.
- GPU Clock: Ekran kartı çekirdeğinin anlık olarak çalıştığı frekans bedeli.
- Memory Clock: Ekran kartı belleğinin anlık olarak çalıştığı frekans pahası.
- GPU Temperature: Ekran kartının anlık sıcaklık kıymeti.
- Fan Speed (%): Ekran kartı fanının o an için ne kadar süratte çalıştığını yüzdelik dilimle gösteren bedel.
- Fan Speed (RPM): Ekran kartı fanlarının RPM cinsinden dönüş bedeli.