*2 ,5 su bardağı ılık su
*1 yemek kaşığı instant maya
*1 yemek kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı şeker
*1 yumurta (Sarısı üzerine)
*56 su bardağı un
İç harcı için:
*4 adet büyük boy haşlanmış patates
*1 adet büyük boy rendelenmiş soğan
*2yemek kaşığı sıvı yağ
*Tuz
*Karabiber
*Kırmızı toz biber
Aralarına sürmek için:
*Sıvıyağ
Üzeri için:
*Yumurta sarısı
*1 tatlı kaşığı sıvı yağ
*1 çay kaşığı yoğurt
*Çörek otu
*Susam
El Açması Çarşaf Böreği Tarifi Yapılışı Merhabalarr mutfağıma hoşgeldiniz bugün sizlere annelerimizin yaptığı çarşaf böreği tarifini vereceğim çok lezzetli ve çok güzel puf puf olan bir tarif hadi tarifimize geçelim
1
*İlkönce patateslerimizi başlayarak başlayalım ve sıcakken hemen ezelim daha kolay oluyor
*Soğanları rendeleyelim ve sıvı yağda pembeleşene kadar kavuralım
*Kırmızı toz biber karabiber ve tuzu ilave edip ocaktan alalım ve ezilmiş patateslerle harmanlayalım
*Hamur yoğurma kabımızı ilk başta 5 bardak unumuzu dökelim
*Ortasını havuz şeklinde açalım ve kenarlarına 1 yemek kaşığı tuzu serpelim
*1 bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı mayayı ve şekeri dökelim ve biraz kabartalım
*Ardından günümüzün içine dökelim
*Yumurta akını da ilave edelim kalan suyumuzu da ilave edip yumuşak ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğuralım
*4 eşit parçaya bölelim eğer sizin açma alanınız küçük ise 5 eşit parçaya bölün daha rahat olur
*Böldüğümüz hamurları merdane yardımıyla pasta tabağı büyüklüğünde açalım va aralarına bolca sıvı yağ sürelim
*En üstte olan hamuru da bolca yağlayın ve hamurları en alttaki üste gelecek şekilde ters çevirelim onuda yağlayalım
*Ben çarşaf üzerinde değil yer sofrası üzerinde açtım Daha kolay oluyor benim için
*İlk hasta elinizin üstü ile çevire çevire büyütelim
*Hamurları sonra sofra üzerine vura vura döndüre döndüre açalım ve kenarlarından tutup ince olana kadar açtıralım yırtılmalar olabilir sorun değil güzelce açılan hamurlarımızın üzerine iç harcımızdan serpelim (ben patatesli yaptım sizler nasıl arzu ederseniz o şekilde yapın)
*Rulo şeklinde yufkamızın yarısına gelene kadar satalım ve bıçakla saralım diğer tarafında kaldığımız yerden satalım ve tepsimize dolaşarak yerleştirelim Benim bu tarifimden 1 büyük ve 1 küçük boy tepsi börek çıktı ama kare fırın tepsisine tam denk gelecektir
*Uzunlamasına yaparsanız benim elim yuvarlak tepside istediği için ben böyle yaptım hamurlar bittikten sonra yarım saat tepsi mayası yapın
*Fırınınızıda 200 dereceye açın ısınsın ayırdığımız yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ve 1 çay kaşığı yoğurt ekleyip karıştıralım
*Fırça yardı ile dikkatlice böreğimizin üzerine sürelim çörek otu ve susam serpip fırında 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim
*Pişen böreğimizi fırından çıkartalım ve temiz bir örtüyle örtüp biraz dinlendirelim o şekilde servis yapalım
İşte bu kadarrrr herkes el açması börek yapabilir çok basit
Mutfağınızdan yemek kokusu eksik olmasın sevgiyle kalın hoşçakalınnnn