El Açması Çarşaf Böreği Tanımı İçin Gereçler
Hamur için;
- 5 su bardağı un
- 2,5 su bardağı su
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- Yarım paket yaş maya yahut kuru maya
- 250 gram Beyaz peynir
- 1 Demet Maydanoz
- 3 adet büyük uzunluk patates
- 1 adet orta uzunluk soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Karabiber
- Pulbiber
- Reyhan
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- İsteğe bağlı olarak çörek otu susam
El Açması Çarşaf Böreği Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Birinci evvel hamuriçin un tuz şeker maya bir kaba alınıp karıştırılır. Sonrasında su ile yoğurulur. Hazırlanan hamur bezelere ayrılıp dinlenmeye bırakılır ( ben 10 adet beze elde ettim).
- İç harcı için büyük bir kaseye alınan beyaz peynirler ezilir. Maydanozlar ince ince kıyılıp karıştırılır.
- Patatesli yapılmak istenirse 3 adet orta uzunluk patatesin kabukları soyulup haşlanır. Haşlanan patatesler ezilir. Bir adet orta uzunluk soğan bir tencerede 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavrulup salçası eklenir.
- Daha sonra patatesler eklenir. Bir tatlı kaşığından az eksik tuz, pulbiber, karabiber ve Reyhan eklenir karıştırılır. Güzelce karışan harç altı kapatılıp soğutulur.
- Bezeler sıvı yağ yardımı ile tabak büyüklüğünde tek tek açılıp üst üst bırakılır.
- Daha sonra bütün bezeler tıpkı süreçten geçtikten sonra tek tek alınır ve açılabildiği kadar açılır. Sıvı yağ hamura hoş bir kıvam veriyor. İncecik açılıyor el yardımı ile.
- Açılan hamurun içine hazırlanan iç harç bırakılır. Çok sıkmadan sarılır hamur. Ben gül böreği formunu verip tepsinin ortasına yerleştirdim. Sonrasında yaptığım başka börekleri etrafına sardım. Siz dilerseniz tek tek te yapabilirsiniz.
- En son bezeyi de yapıp yerleştirdikten sonra kalan yağ üzerine dökülür. Bir yumurtanın sarısı da üstüne sürülür.
- En son olarak ta çörek otu susam serpilir. 250 derece fırında güzelce kızarsan kadar pişirilir.