Ganglion kisti el bileğindeki eklem kapsulü veya tendon kılıflarından kaynaklanan içi seffaf eklem sıvısı ile dolu kapsüllü keseciklere denir.
Genellikle el bileğinin dış yüzeyinde sık görülür. Bazende el bileğinin iç yüzeyindeki başparmak birleşim yerinde görülür. Sıklıkla zararsız olup zamanla kaybolabilir.
Anatomi
El bileği karpal kemikler, eklem kapsülü ve tendonlardan oluşur. Ganglion bir sap ile eklem içinden cilt altına uzanım gösteren balon şeklindedir. Çeşitli eklem komşuluklarında çıkabilir.
Sebepler
Ganglion; içi şeffaf, jöle kıvamında sıvı içeren keseciklere denir. Bu durumun oluşumunu neyin tetiklediği tam olarak bilinmemektedir. Genç bayanlarda, sık klavye kullananlarda, dantel işi ile meşgul olanlarda ve jimnastik yapanlar arasında sık görülmektedir.
Klinik Şikayetler ve Tanı
Yer kaplayan kitle olmaları hasabiyle sinir ve tendon gibi komşu dokulara bası yaparak ağrılı olabilirler. İlginç olarak büyük ganglionlar genellikle ağrılı olmazkan, sıklıkla küçük ganglionlar ki bunlara gizli ganglionlarda denir, elbileğinde eklem arasına girerek ağrılı olabilirler.Küçülüp büyüyebilen, bazen yeşil mercimek bazen nohut bazen de daha büyük muhtelif boyutlarda olabilir. Aktif elde genellikle büyük olmaya meyillidir, dinlenme ile küçülebilir.
Teşhis noktasında hekim el ile muayene eder. Işık kaynağı ile şeffaflık değerlendirilir. Ayırıcı tanı açısından kemik tümörlerini ekarte etmek için röntgen çekilir. MR ve Ultrason kistin tam yapısını degerlendirmek için istenebilir.
Tedavi
İlk tercih cerrahi değildir.
Gözlem; Ganglion bir kanser degildir. Takiplerde kaybolabilir ve ağrısız olabilir.
Dinlendirme; Aktivite ile ağrılı olması durumunda el bilek ateli kuulanarak dinlendirilir. Medikal tedavi ile ağrı yatıştırılır.
Aspirasyon; Ağrılı ve büyük ganglionlarda enjektör ile aspirasyon yapılabilir fakat tekrarlamaya meyillidir.
Cerrahi Tedavi
Yukarıdaki tedavilere yanıt vermeyen ağrılı ganglionlar lokal ve günübirlik bir operasyon ile alınır.
Ameliyat sonrası hafif şişlik olabilir ve eklem sertleşmesini önlemek için erken dönmede fizik tedaviye başlanır. Genellikle 2 hafta sonra işbaşı yapılır.