Son Konu

Elektrikli göğüs pompası mı yoksa manuel mi?

morfeus

Yeni Üye
Katılım
12 Kas 2021
Mesajlar
378,918
Tepkime
0
Puanları
36
Yaş
45
Konum
Rusya
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
pompa-ile-sut-sagma.jpg
Anne sütünün, anne ve bebek ortasında oluşan bağı kuvvetlendirmekle birlikte, bebeklerin ruhsal ve fizyolojik gelişimi için son derece kıymetli bir yere sahip olduğunu belirten Psikolog Sena Karabiber “Emzirme sürecinde anne ve bebeğin temas içinde olması duygusal bir bağ oluşturarak bebeğin anneye olan inanç hissini pekiştiriyor. Yeniden bebek için gerekli vitamin ve minerallerden oluşan anne sütü, bebeği her türlü enfeksiyonlara karşı koruyor ve bağışıklığının güçlenmesine yardımcı oluyor." dedi. Pekala ya emzirmek anne için güçlü bir durum halini almışsa...




Bebekler bilhassa yenidoğan periyodunda çok daha sık olarak anne sütüne muhtaçlık duyuyorlar. Anne sütü bebeklerin fizyolojik gelişimi için çok değerli bir yere sahip fakat bebeğin ileriki ömründe fizyolojik gelişmine katkısının yanında, bebeğin ruhsal gelişimi ve anne bebek ortasındaki bağı kuvvetlendirme manasındaki katkıları da son derece büyük.

Anne sütünün, anne ve bebek ortasında oluşan bağı kuvvetlendirmekle birlikte, bebeklerin ruhsal ve fizyolojik gelişimi için son derece değerli bir yere sahip olduğunu belirten Psikolog Sena Karabiber “Emzirme sürecinde anne ve bebeğin temas içinde olması duygusal bir bağ oluşturarak bebeğin anneye olan inanç hissini pekiştiriyor. Tekrar bebek için gerekli vitamin ve minerallerden oluşan anne sütü, bebeği her türlü enfeksiyonlara karşı koruyor ve bağışıklığının güçlenmesine yardımcı oluyor." dedi.

Tıpkı biçimde bebeğini tertipli olarak emzirebilen annelerin de fizikî sıhhatinin, uyku sisteminin ve genel ruhsal durumunun çok daha müspet istikamette ilerlediği biliniyor.

Pskilolog Sena Karabiber, "Anne sütünün ehemmiyetini bilen ve bebeğini emzirmek isteyen annelerde, sütünün yetersiz olması, bebeğin memeyi reddetmesi yahut etraf baskısı sonucu oluşan birtakım korkular görülebiliyor. Lakin unutulmamalıdır ki annenin sakin, sabırlı ve memnun olması, bebeğini en âlâ formda emzirebilmesi ve bebeği ile sağlıklı bir etkileşimde kalabilmesi için çok önemli" diyor.

Anne sütü bir bebek için en kıymetli besin kaynağı. Fakat son derece hassas olan emzirme sürecinde, bebeğin acıktığı saatler anneler için her vakit uygun saatler olmayabiliyor. Her an bebeğinin yanında bulunamayan, sütü kolay gelmeyen, bebeği memeyi reddeden ya da çalışma hayatında olan annelerin; sütünü saklamak yahut artırmak, süt kanallarını rahatlatmak yahut bebeğin daha kolay emebilmesi için göğüs uçlarını belirginleştirmek emeliyle dayanağa muhtaçlığı olabiliyor.

Emzirme sürecine anne nasıl takviye alabilir?

Psikolog Sena Karabiber "Emzirme periyodunda birtakım işlevsel eserlerden yararlanılması, gerekli durumlarda bir emzirme danışmanına başvurulması sürecin çok daha sağlıklı ve rahat geçirilmesinde yararlı olacaktır.” sözlerinde bulunuyor. Karabiber'in bahsettiği işlevsel eserlerden biri göğüs pompaları. Pekala bir göğüs pompasına gereksiniminiz varsa, yanlışsız göğüs pompasını nasıl seçeceksiniz?

Anneler için göğüs pompası seçimi

Göğüs pompası seçimi, annenin kullanımına ve gereksinimlerine bağlı olarak değişebiliyor. Günümüzde anne sütünün sağılabilmesi için manuel göğüs pompalarının yanı sıra elektrikli göğüs pompaları da bulunuyor. Hangi çeşit göğüs pompası seçmeniz gerektiğini anlamak için kendinize sormanız gereken birkaç soru var:
  • Ne sıklıkta süt sağacaksınız?
  • Pompayı ne kadar müddet kullanacaksınız?
  • Süt sağmak için ne kadar vaktiniz var?
Manuel göğüs pompaları

Bebeklerini tertipli olarak emziren, nadiren sütlerini sağmaya muhtaçlık duyan anneler için ülkü olan pompa çeşidi manuel süt pompalarıdır. Hafif, küçük, pratik olmaları; çantada basitçe taşınmaları ve ses çıkarmadan süt sağma süreci yapabilmeniz manuel pompaların avantajları ortasında.

Manuel göğüs pompalarında sağma süreci için hakikat ritmi kısa bir müddetlik deneme yanılma tekniği ile bulmanız mümkün. Bu nedenle birinci sağmalarda süt az gelirse endişelenmemeniz gerekir. Bilhassa 2 fazlı teknolojiye sahip göğüs pompalarında bebeğinizin doğal emiş ritmine ulaştmanız için bir "uyarı fazı" bulunur. İhtar fazında tıpkı bebeğinizin emdiği formda süratli ancak düşük vakumlu çekme gücü başlar. Sütünüz gelmeye başladığında da sağım fazına geçilir ve sütünüz boşaltılır.

Manuel pompa seçerken, pompanın süt toplama şişesi birebir vakitte sütünüzü saklamak ve bebeğinizi beslemek için biberon olarak kullanabileceğiniz formda olursa, sütü tekrar farklı bir biberona aktarma sorunu da ortadan kalkar.

Şayet bebeğinizle sistemli vakit geçirebiliyor, onu emzirebiliyorsanız, yalnızca muhakkak devirlerde süt sağmaya gereksinim duyuyorsanız, manuel göğüs pompalarını kullanabilirsiniz. Lakin unutmamalısınız ki, bu pompaların biraz güce gereksinimi vardır. Çalışan bir anneyseniz yahut bebeğinizin emme reflekstleri zayıfsa, bebeğiniz ememediğinde süt ateşi üzere problemlerle karşılaştığınız için sütünüzü tertipli sağmanız gerekiyorsa, manuel göğüs pompaları sizi biraz yorabilir.

Elektrikli göğüs pompaları

Bebeğinizin sütünü sistemli olarak sağmanız gerekiyorsa, çalışan bir anneyseniz yahut çok ağır bir programınız varsa elektrikli göğüs pompaları kullanabilirsiniz. Bu pompalar tıpkı anda çift taraflı sağım yapabildiğinden, annelere vakit kazandırır.

Göğüs pompasını seçerken, bebeğin emiş tarzına ve gücüne en çok benzeyen vakum özelliğine dikkat edilmesi gerekir.

Elektrikli göğüs pompaları, manuel modellere nazaran daha fazla ses çıkarabilir lakin piyasada çok daha az sessiz çalışabilen modeller bulunmaktadır.

Pompa seçiminde gerecin kıymeti: BPA free olmalı!

Göğüs pompaları üreticisi Weewell markasının pazarlama müdürü olan Yusuf Karacaer'den aldığımız bilgilere nazaran göğüs pompaları anne sütüyle temas edeceğinden, plastiğinde kullanılan bileşenler konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Karacaer, mevzuyu şu halde açıklıyor:

“Gıda teması sağlayan göğüs pompalarının BPA free gereçten üretilmesi gerekiyor. Uzmanlar ve şuurlu annelerin, ziyanı konusunda hemfikir olduğu BPA, kaçınılması gereken bir kimyasal bileşen. Bisfenal A olarak bilinen BPA, plastikleri sertleştirmek, bakterileri yiyeceklerden uzak tutmak yahut pas oluşumunu önlemek için kullanılan bir kimyasaldır. BPA’nın potansiyel tehlikeleri fark edildikten sonra, dünya genelinde, bilhassa çocuklarla temaslı eserlerde yasaklanmıştır. Bu yüzden, göğüs pompası seçiminde eser ambalajı üzerinde kesinlikle BPA Free gereç ile üretildiğine dair ibarenin var olmasına dikkat edilmesi gerekiyor."
 
Üst Alt