Son Konu

Emine Erdoğan: Salda Gölü'nü görünce çok mutmain oldum

klimaci

Yeni Üye
Tepkime
0
Credits
0
Geri Bildirim : 0 / 0 / 0
Emine%2DErdogan%2DSalda%2DGolu%2Dnu%2Dgorunce%2Dcok%2Dmutmain%2Doldum%2D224576%2Ejpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Etraf ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un davetlisi olarak, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'ne geldi.

Gölün kıyısında oluşturulan alanda Salda Gölü'nün etraf düzenlemesinden evvelki ve sonraki fotoğraflarına bakan Erdoğan, Bakan Kurum ile Lifinia Tabiat Proje ve Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nde geçti. Burada bir müddettir tedavi altında bulunan pelikanın sıhhat durumu hakkında merkez sorumlusu Öztürk Sarıca'dan bilgi alan Erdoğan, daha sonra pelikanı göle bıraktı.

Akabinde Salda Gölü Beyaz Adalar bölgesini gezen Erdoğan'a, dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen de eşlik etti.

Gölü gezdikten sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye'nin cennet köşelerinden biri olan Salda Gölü'nü birinci sefer gördüğünü söyledi.

"Herkese gelip Salda Gölü'nü görmesini tavsiye ediyorum"

Karşılaştığı görüntü karşısında çok duygulandığını ve burayı çok beğendiğini lisana getiren Erdoğan, şunları söz etti:

"Herkese gelip Salda Gölü'nü görmesini tavsiye ediyorum. Bize birinci söylendiğinde bu türlü şeyler anlatılmadı. 'Burası bakanlık eliyle makus bir hale getirilecek.' dediler. Ben de Bakanıma bunu bildirdim. Dedi ki, 'Asla bu türlü bir şey yok. İsterseniz sizi davet ediyorum. Salda Gölü'ne gelin birlikte gezelim. Evvelki ve sonraki halini size göstermek istiyorum.' dedi. Hakikaten görünce mutmain oldum. Bütün halkımızın da mutmain olmasını tavsiye ediyorum. O halden bu hale gelişi, sahiden çok hoş bir teşebbüs." (Aslen Arapça kökenli olan "mutmain" sözü "(bir duruma) inanmak" manasına geliyor.)

Erdoğan, Bakan Kurum'u tebrik ederek gölün çalışmalar bittikten sonraki halini de görmek istediğini söz etti.

Erdoğan, gölle ilgili yapılan bilgilendirmeden tatmin olduğunu ve Bakan Kurum'a güvendiğini lisana getirdi.

Göle gelenlerin araçlarını park ettiği alanın 500-600 metre kadar uzaklıkta olduğuna işaret eden Erdoğan, "Park alanı gerekirse daha da geriye çekilebilir. Halkımız buraya geldiği vakit otomobillerini artık gölün tabanına kadar çekmeyecekler. Gereksinimlerini giderebilecekleri, yemek yiyebilecekleri tahminen ufak bir restoran, duş alabilecekleri çağdaş yerler olabilir. Lakin doğal ki buraya ziyan vermeden ve imgeyi bozmadan tahta yahut taştan kolay yerler olacağı bilgisi verildi. Bakanımıza güveniyorum ve kendisini tebrik ediyorum." diye konuştu.

emineplk.jpg

"İlk kez bir pelikana dokundum"

Seyahatte, birinci kez bir pelikana dokunduğunu anlatan Erdoğan, "Ne kadar hoş bir hayvan. Buranın bu hoşluğunu de keşfetmiş olduk. Pelikanları görmek isteyenler de Salda'ya gelebilir." tabirlerini kullandı.

Bakan Kurum: Bu alandaki tüm imar hareketini takip ediyoruz

Salda Gölü'ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Kurum, şunları söyledi:

"14 Mart 2019 tarihinde sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Salda bölgesinde, 44 kilometrekare olan göl yüzeyini biz 7 kat artırarak 295 kilometrekare alanı bir özel etraf müdafaa bölgesi ilan ettik. Tekrar daha evvel 5 bin 998 hektar olan sit alanımızı yaklaşık 1,5 kat artırarak 8 bin 500 hektara çıkardık. Hedefimiz bu bölgede yapılaşmaya hiçbir formda müsaade etmemek. O yüzden etraf muhafaza bölgesini geniş bir alanda ilan ettik. Bu alandaki tüm imar hareketini de takip ediyor olacağız."

184 metre derinliğindeki gölün magnezyum açısından güçlü olduğunu anlatan Kurum, bu nedenle beyaz kumsalların Maldivler'e benzetildiğini kaydetti.

Gölün etrafının 300 bin sucul ve karasal endemik bitki tipine sahip olduğunu ve 38 farklı kuş cinsine mesken sahipliği yaptığını aktaran Kurum, bu proje ile doğal hoşlukların korunacağını ve gelecek kuşaklara aktarılacağını bildirdi.

Projeye başlamadan evvel beyaz kumsal denilen bölgeye vatandaşların araçları ile girebildiklerini ve muhtaçlıklarını giderebilecek bir alan bulamadıklarını lisana getiren Kurum, düzenleme yapıldıktan sonra beyaz kumsal alanında kıyı ile kenar ortasındaki yaklaşık 600 metrede hiçbir halde yapılaşmaya müsaade edilmediğini belirtti. Hiçbir aracın bu bölgeye giremediğini söyleyen Kurum, vatandaşların araçlarını kıyıdan uzağa park edebildiklerini kaydetti.

Ayrıyeten projeye başlamadan evvel alanda çöplerin toplanmadığını, etrafa dağıldığını gördüklerini lisana getiren Kurum, bugün ise çöplerin tertipli alındığını, Bakanlığın sağladığı vidanjörle atık suların temizlendiğini belirtti.

Bölgede vatandaşların günlük gereksinimlerini karşılayabileceği yapıların dışında rastgele bir yapıya müsaade verilmediğine işaret eden Kurum, "Yapacağımız proje kapsamında bu yapıların dışında rastgele bir yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Hiçbir halde burayı betonlaştırmayacağız, asfaltlaştırmayacağız." diye konuştu.

Üst Alt