morfeus
Yeni Üye
Emzirme periyodunda yeni anne hem bebeğini kâfi seviyede emzirmek hem de doğum kilolarından kurtulmak ister. Uzman Diyetisyen Sena Karahan Emzirirken kilo verilir mi? Emzirme devrinde beslenmede nelere dikkat edilmeli? konusunda bir Yasemin.com'a özel bir köşe yazısı hazırladı.
Doğum sonrası annelik heyecanı yaşanırken bir taraftan da hamilelikte alınan kilolar kaygı verici olabiliyor ve anneler emzirirken kilo vermeyi arzulayabiliyorlar. Hamilelik kilolarından bir an önce kurtulmak için yapılan yanlış diyetler hem anne hem de bebek için sıkıntılara yol açabiliyor. Endişelenmeyin ve telaşlı davranmayın. Şayet hamilelikte olağan kabul edilen hudutlarda kilo aldıysanız diyet arayışına girmenize gerek yok, emzirme sürecinde sağlıklı beslenme ve bol su tüketimi ile hem verimli süt üretimi sağlayabilir hem de fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Lakin hamilelikte beklenenin üzerinde ve çok kilo artışı yaşadıysanız bir beslenme uzmanı takibinde zayıflama diyeti uygulayabilirsiniz.
SÜTÜ ARTTIRMAK İÇİN İKİ KİŞİLİK BESLENMEYİN!
Yeni doğan beslenmesi için 0-6 aylık devirde emzirmenin tek başına kâfi olması hatta yetişkinlik devrindeki birçok hastalığı önlemeyle bağı ve bağışıklık sistemine katkısı anne sütünün mucizevi tesirini gösteriyor. Hal bu türlü olunca anneler emzirme devrinde sütlerini arttırma telaşıyla yanlış beslenip hamilelikten daha fazla kilo alabiliyorlar. Bu devirde ne sütün artması için iki kişilik yemek ne de süratli kilo vermeye çalışıp düşük kalorili diyetler yapmak sağlıklı seçimler değildir.
Bilhassa son devirde toplumsal medyada popülerleşen zayıf anne modellemeleri, yeni doğum yapan bayanların beslenme davranışları üzerinde olumsuz tesirlere neden olabiliyor. Lohusalıkla bir arada değişen hormonlar, az ahenge bilhassa gece uykusunun kısalması ve emzirme sıklığı annenin iştah denetimini sağlamasını zorlaştırabiliyorken beraberinde dayatılan ülkü vücut algısı maalesef anne için yıpratıcı olabiliyor. Tenkitlere kulak tıkayın ve diğerlerinin süreçleriyle kendinizi kıyaslamayın.
EMZİRİRKEN KİLO VERMEK İÇİN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN
Anne sütünün kâfi ve kaliteli olması, gebelikte depolanan yağlara ve annenin emzirirken sağlıklı beslenmesine bağlıdır. Şayet emzirme periyodunda kâfi güç ve besin öğeleri alınmazsa hem sütün randımanı ve ölçüsü azalır hem de annede diş çürükleri, saç dökülmesi, cilt kalitesinin bozulması, halsizlik, sonluluk hali üzere sıkıntılar ortaya çıkabilir. Karbonhidrat kısıtlı diyetler, yağsız beslenme, aralıklı oruç diyeti ya da detoks kürlerine emzirirken başvurulmamalıdır. Öğünleri atlamamaya çaba edilmeli ve ana öğünlerle birlikte orta öğünler planlanmalı, besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
EMZİREN ANNELER İÇİN BESLENME TEKLİFLERİ:
- Anne sütünü arttırmanın en sağlıklı yolu bol su içmektir. Her gün en az 3 lt su için ve ıhlamur, papatya, ısırgan çayı, şekersiz komposto ile sıvı tüketimini destekleyin.
- Şeker sütü arttırmaz. Süt yapacak niyetiyle şekerli, unlu besinlerin sık ve fazla tüketimi hakikat değildir.
- Öğünlerinizde 4 yapraklı yonca modelini takip edin, besin çeşitliliği sağlayın. Farklı besin kümelerinin bir ortada tüketilmesi biyoyararlanımı arttırır.
- Demir eksikliği emzirme devrinde sık karşılaşılan problemlerin başında geliyor. Beslenmeyle azamî yarar sağlayabilmek için et, tavuk, balık, kurubaklagilleri bol yeşillik ve c vitamini içeren besinlerle bir arada tüketin ve yemekten çabucak sonra çay, kahve içmeyin.
- Anne sütünden bebeğe geçecek olan omega-3, bebeğin mental gelişimini destekleyeceği için balık tüketimini mümkün olduğunca sıklaştırın.
- Yemeklerinizde pişirme sürecinden sonra ekleyecek biçimde iyotlu tuz tercih edin.
- Soğan, sarımsak, karnabahar, brokoli, lahana üzere sebzeler, kuru baklagiller ve acı baharatlar, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum kimi bebeklerde emmeyi reddetme ve gaz sorunu yaratabilir. Bebekte bu üzere huzursuzluklar gelişirse gaz yapan besinlerin tüketim sıklığı azaltılmalı ya da büsbütün kesilmelidir.
- Sütün arttıran en değerli faktörlerden birisi de annenin rahat ve huzurlu olmasıdır. Mümkün olduğunca uykuyu almaya çaba edilmeli ve gerilimden uzak durulmalıdır.