İlk 28 günlük süreci kapsayan yenidoğan döneminde annelerin bebeklerini emzirirken dikkate alması gereken temel bilgiler hakkında bilinçli olmak önemlidir. Örneğin yenidoğan bebeğin günde ne kadar emzirilmesi gerektiği ve emzirme süresinin bilinmesi önemlidir. Yenidoğan bebeklerin aylarına göre emzirme sıklığı ve süresi ne kadar olmalı? Yenidoğan emzirme dönemi...
Yeni doğum yapan annelerin endişe ettikleri konulardan birisi de, bebeklerini ne kadar emzirmeleri ve bu emzirme sıklığının ne kadarlık bir süre ile gerçekleştirilmesi gerektiğidir. Bu konuyla ilgili temel mantık şu; anne, bebeğini ne kadar sık emzirirse süt üretiminin o kadar artacağıdır. Dolayısıyla emzirme dönemindeki annelerin özellikle de ilk aylarda bebeklerini ne kadar sık emzirirlerse bunun onlar için o kadar iyi olacağıdır. Doğum yaptıktan sonra bebeğin ne kadar emmesi gerektiğini veya ne kadarlık bir süre ile emzirilmesi gerektiğini ayarlamak başlangıçta kolay olmayabilir. Burada önemli olan bebeğin her meme istemesinde emmesini sağlayabilmektir.
YENİ DOĞAN BEBEKLER KAÇ DAKİKA EMEBİLİR?
Yeni doğan döneminde annenin ve bebeğin beslenmesi konusunda gelen başlıca durumlardan birisi de doğru bir emzirme sürecidir. Çiçeği burnunda taze annelerin kafalarında geçen temel soru Bebeğin yaklaşık kaç dakika kadar emmesi gerektiği ile ilgilidir. Yeni doğan bir bebek memeyi ağzına aldığı zaman başlangıçta hızla emmeye başlar. Süt bebeğe geçmediği zaman meme oksitosin uyarısını alır. Devamında süt bebeğe ulaşır ve bebekte ufak yutkunmalar görülür.
Emmeye başlayan bebeğin yaklaşık 5-10 dakika sonrasında anne sütünün yağdan zengin olan kısmına ulaşılır ve yutkunma sayısı azalır. Emzirme işleminin yaklaşık süreceği vakit ise ortalama 15-20 dakika kadardır. Yeni doğan bebeğin çene kasları yeterince gelişmiş olmayacağı için memeyi geç boşaltabilir. Daha güçlü emdikçe emzirmede geçen vakit azalacaktır.
Bebeklerin dünyaya geldikleri ilk 10-12 gün, anne sütünün olgunlaşmada zirveye ulaştığı dönemdir. Bu dönem arasında her iki memeye uyarı gidebilmesi ve meme ucunun hassas olması göz önünde bulundurulduğunda 5-10 dakika emzirme önerilir. 10-12 gün sonrasında 15-20 dakikaya kadar emzirilebilir.
YENİDOĞAN EMZİRME SÜRESİ! YENİ DOĞAN NE KADAR SÜREDE EMZİRİLMELİ?
Dünyaya daha yeni gelen bir bebeğin gelişimine baktığımızda midelerinin çok küçük olduğunu görürüz. Öyle ki annesinin göğsünden emeceği süt, çok kolay bir şekilde sindirileceğinden dolayı emzirme sonrası mide hemen boşalır ve sık acıkma görülür. Eğer erken doğumla dünyaya gelinmişse emerken daha hızlı yorulunup uykuya dalınabilir. Her bebekte aynı olmamakla beraber yeni doğan döneminde bebeğin günlük emme sayısı 10-12 defadır.
Doğum seyri normal bir süreçte ilerlemişse her 2 saatte bir emme gerçekleştirilmeli, erken doğum olmuşsa da daha az sürede emzirme gerçekleştirilmelidir.
1-3 AYLIK BEBEKLERDE EMZİRME SÜRESİ:
İlk 30 günün sonunda artık daha güçlü emebilen bebeklerde farklı bir nedenden dolayı ağladığı düşünülmezse, her ağlama da bile emzirilebilir. Gün içerisinde 6-7 defa emebilen yenidoğan bebekler için idealse genelde gece 4-5 saat emmeden uyunabilir.
3 AYDAN SONRA İÇİN EMZİRME SÜRESİ:
İlk aylara nazaran emzirme süreleri daha da uzamıştır. İlk altı aylık dönemden sonra anne sütüne ek olarak bazı besin arayışına girilebilir. Ek gıdaya geçildiği için 7-8. aylıkken bebeğin günlük 4-5 defa emme ideal görülebilir.
YENİDOĞAN EMZİRMESİ... GÜNDE ORTALAMA NE KADAR ANNE SÜTÜ İÇİLMELİ?
Yeni doğan emzirme sıklığı gün içerisinde 8-12 defa olabilir. Tek bir meme için yaklaşık 20 dakika kadar bir süre ayrılmalıdır. Emzirme vakitlerinin en fazla 3 saati geçmemesi önemlidir.Bebek uzun süreli emmek istiyorsa, bir meme tamamen bitmeden diğerine geçirilmemelidir. Eğer memedeki süt bitmemişse, bir sonraki emzirmede boşalmayan memeden emzirmek daha doğru olacaktır.
1 aylık olan bebek günde 7-8 defa emzirilebilir. 3. aydan sonra biraz azaltılarak gün içerisinde 5-6'ya düşer. 3. ay bitip 6. ayın sonuna doğru emzirme sayısı 4-5 olabilir. 6. ay bittiğinde ise ek gıdalara geçiş yapılabilir.
Yaklaşık 3 kilo doğan bir bebeğin günlük alması gereken anne sütü miktarı:
-İlk 3 gün iki saatte bir 60ml, toplamda 450–600 ml
-6.haftaya kadar her öğünde 60–150 ml, günlük 7–8 öğün, toplam da 450-900ml.
-6 hafta- 4 ay her öğünde 120–180 ml, 6 -7 öğün toplamda 700-1000ml
-4 -6 ay her öğünde 150–210 ml, ortalama 6 öğün ve 700-1200ml
-6- 9 ayda, katı gıdalarla beraber 5 öğün. Ortalama sıvı alacağı miktar 1000-1400ml olabilir.
Öncesinde 1200ml alan bebek, ek gıdaya geçtiğinde 500ml ek gıda 1000ml süt alabilir.